A zöld mindig stílusos

2013. december 16.
Szerző: admin

A végtelenített karácsonyi ebédek megviselik a gyomrunkat, az idegeinket és bizony az alakunkat is, de lehet ezt másként is és még a hagyományokkal sem kell szakítani.


Brit tudósok már biztos kikutatták, hogy a megehetetlen mennyiségű ételtől roskadozó karácsonyi asztalok is valahogy összefüggnek az ősemberrel, de ez nem vigasztalja az embert, amikor már álmában is halászlé üldözi vagy január 2-án rááll a mérlegre. Az ünnepi fogások kihagyása jelentette önkínzás helyett inkább igyekezzünk minél több alacsony kalóriatartalmú, nyers zöldséget fogyasztani. Kétségtelen, hogy ez a téli időszakban nem könnyen megoldható, épp ezért lehet még jobban szeretni az eisberg konyhakész salátáit.


Az eisberg egész évben többféle keverékkel kényezteti az egészséges táplálkozás híveit, évszakváltáskor pedig mindig kirukkolnak valamilyen szezonális termékkel. Nem történt ez másként idén sem. A sütőtökkel és tökmaggal megbolondított Őszi mix mellett még egy magos csoda került a pultokra Adventi mix néven. Az összeállítás nem csak nevében illeszkedik a téli hónapokhoz. A szezonális zöldségek közül van benne káposzta és többféle sárgarépa. Ez utóbbi magas béta-karotin tartalma egész évben hasznos, de a napfény szegényebb téli hónapokban különösen jó szolgálatot tesz. A káposztát szokás lesajnálni, meg kerülni mert puffaszthat, de pont eme gyomorra gyakorolt hatásának köszönhetően a nyers káposzta segít helyreállítani a bélflórát és segíti az emésztést, ami a lakomákkal tűzdelt ünnepek alatt különösen jól jön.

A sárgarépa és a káposzta mellett az Adventi mix még négyféle salátát (multilevelű frizé, jégsaláta, endívia, radicchio) tartalmaz, melyek mindegyikéről elmondható, hogy gazdag beltartalmi értékeik mellett, alacsony a kalóriatartalmuk, jól telítenek és magas a víztartalmuk, aminek köszönhetően már akkor kiegyensúlyozottabbá tehetjük az ünnepi étkezéseket, ha a krumpli-rizs köret helyett salátát adunk. Ha így döntünk, nem csak a közérzetünk lesz jobb, de jó eséllyel elkerülhetjük, hogy az ünnepek múltával sokkot kapjunk a mérlegre állva.

Hozzávalók


  • 1 cs eisberg Advent Mix, 10 dkg dióbél, 2 db zöldalma, 2 evőkanál méz, 1 db citrom, 1 evőkanál dióolaj

Elkészítés


  1. A dióbelet egy serpenyőben szárazon forrósítsuk fel, majd locsoljuk meg a mézzel és azonnal tegyük félre.
  2. A magozott, vékonyra szeletelt zöldalmát keverjük a salátához.
  3. Csurgassunk rá a dióolajat és kevés citromlevet, majd tálaláskor szedjük tetejére a forró mézes diót.