Az orvosok állítják: A táplálékkiegészítők helyett ebből a szupertápanyagból kellene többet enned, ami még a rák ellen is felveszi a harcot

Forrás: Pexels
2024. január 30.
Szerző: Csenge

Te tudod, hogy mi az a szulforafán és milyen betegségek előzhetők meg vele? Ezentúl tuti, hogy több olyan zöldséget fogsz fogyasztani, amiben megtalálható!

Mindannyian ezerszer hallottuk gyerekként a szüleinktől, a zöldséget is meg kell enni a tányérról, a brokkoli a barátunk, nyeljük csak le. Tudtak valamit, hiszen a brokkolihoz hasonló zöldségek tényleg csodát tesznek az emberi szervezettel, ugyanis tele vannak egy szulforafán nevű anyaggal.

Mi az a szulforafán és mik az előnyei?

A szulforafán egy kénben gazdag vegyület, amely a keresztesvirágú zöldségekben, például a káposztában, brokkoliban, kelkáposztában, kelbimbóban és karfiolban található meg. A szervezet antioxidánsként azonosítja, nagyszerű hatással van az emésztésre, a vérkeringésre és a szívműködésre, sőt, egyes kutatások szerint segíthet a rákbetegségek megelőzésében is. A fentebb említett zöldségek nyers változatában glükorafanin található, ez a szulforafán előanyaga.
Amennyiben nyersen fogyasztod ezeket az ételeket, a növényben lévő enzimek, főtt formában pedig a gyomorban található enzimek alakítják majd a glükorafanint szulforafánná. Nyersen persze magasabb mennyiségben jut a szervezetbe, a brokkoliban például főzés előtt tízszer annyi szulforafán van, mint utána. Ha igazán szeretnéd kiélvezni ennek az antioxidánsnak a jótékony hatásait, soha ne főzd ezeket a zöldségeket 140 foknál magasabb hőfokon, ne tedd mikróba és ne süsd őket olajban. A legjobb, ha pár perc alatt kicsit megpárolod őket, és kiélvezheted a következő 3 előnyt, ami a szulforafán fogyasztással jár!

1. Csökkenti az oxidatív stresszt

A táplálkozástudományi szakértők szerint a szulforafán csökkenti a sejtekben az oxidatív stresszt, ugyanis arra biztatja a szervezetet, állítson elő egy olyan enzimet, ami segít a toxinok semlegesítésében és eltávolításában.

2. Jót tesz az agyműködésnek

A szulforafán az agyra is nagyszerű hatással van, segíti a kommunikációs, döntéshozatali és problémamegoldó agyi területek működését, így kiegyensúlyozottabbá válhatsz általa. Ezen kívül gyulladáscsökkentő hatással bír, ami szintén nagyon hasznos lehet az egészséges működéshez.

3. Javítja az emésztést, a bélműködést

Bár a neten tonnányi különböző emésztést segítő kapszulát lehet kapni, sokkal jobban jársz, ha a megfelelő tápanyagokat, például a szulforafánt komplett, egészséges ételekkel viszed be a testedbe. A zöldségekből sokkal hatékonyabb a felszívódása, hamar tapasztalhatod az előnyeit.

Most pedig íme 3 D-vitaminban gazdag étel, amiből a szakértők szerint szintén sokkal többet kellene fogyasztanod!

Nézd meg a galériánkat - 3 kép
3 D-vitaminban gazdag étel, amit érdemes rendszeresen fogyasztani