Stílusnagykövetünk ajánlja: Ezt edd Szegeden

2015. szeptember 15.
Szerző:

Szegedi stílusnagykövetünk, Görbe Pál, a SerpenyőVirtuóz Blog szerkesztője egy hónapon át blogol az InStyle.hu-n, így népszerűsítve városa, Szeged legjobb helyeit. Íme az első bejegyzés!


Üdvözlök mindenkit, Görbe Pál vagyok a SerpenyőVirtuóz Blog szerkesztője. Még júniusban ért a megtiszteltetés, hogy lehetőséget kaptam az InStyle magazintól arra, hogy egy hónapon keresztül írjak nektek bejegyzéseket Szeged legmenőbb beülős helyeiről, és recepteket osszak meg veletek, hiszen alapjában véve az én blogom nem a divatra épül, hanem a gasztronómiára.
Első bejegyzésemben szeretnék veletek megosztani egy régi családi receptet, amit még a nagymamám, aki mestercukrász tanult az ő anyukájától, és hétvégente amikor még kisgyerekként látogatóba mentünk hozzá, természetesen nekünk is készített.


Ezenkívül Szeged néhány étterméről szeretnék írni nektek, hol kapjátok a legjobb kézműves hamburgert, vagy éppen gyrost a városban. A következő bejegyzésemben pedig a cukrászdákról, kávézókról, pizzázókról fogok írni, ahová ha Szegeden jártok mindenképp be kell térnetek!

A 10 LEGJOBB HELY SZEGEDEN - kattints!

Egy kis előzmény a “Nagyi békebeli rizskoch” receptje előtt


Nagyon ritkán készül el nálunk ez a sütemény, hiszen egy 5 tagú családban lehetetlen annyi tejberizst főzni, hogy abból még ehhez is maradjon.

A héten azonban kettesben maradtam a nagymamámmal, amíg szüleim a Balatonnál süttették a hasukat, így egy nap, közös megegyezéssel neki álltunk sütni.
Ahogy már említettem, régen is mindig a mamánál ettük ezt a süteményt, hiszen ő meg tudta állni az unokák kedvéért, hogy ne egye meg az egészet még tejberizs formájában :)
Áldott legyen érte!

De lássuk, miből is áll a csoda:
  • 0,5 liter víz, 20 dkg rizs, 0,5 liter tej, 25 dkg cukor, 5 tojás, 1 csomag vaníliás pudingpor, 20 dkg mazsola, 5 dkg vaj, 2 ek. zsemlemorzsa

Elkészítés:
  1. Egy lábasban tedd fel a vizet forrni és add hozzá a cukrot. Amikor forr tedd bele a rizst, és öntsd fel tejjel. Addig kavargasd, amíg a rizs el nem kezd benne kipattogni. Most tedd félre, hogy kipattogjon rendesen.
  2. Amíg hűl, válaszd ketté a tojásokat és a fehérjét verd habverővel kemény habbá. Ha ezzel ekészültél, és a rizs is kihűlt, keverd bele a tojás sárgáját és a pudingport. Ha ez is megvan, keverd bele a felvert tojáshabot.
  3. Egy 28 centiméteres tortaformát kenj ki vajjal, és öntsd bele a zsemlemorzsát. Lehet, hogy soknak fog tűnni, de ennyi kell bele! Ettől lesz finom morzsás.
  4. 200 fokra előmelegített sütőben 30 percig süsd.

Most pedig következzen egy kis betekintés, hogy meglátásom szerint hol kapjátok ár/érték arányban a legfinomabb gyrost a városban!



1. Tündérkonyha étterem


Szemléltetésképpen


Szerintem ebben elsöprő győzelmet arat a Tündérkonyha étterem, amely a város szívében, mégis elérhető árakon kínálja a kiadós adag gyrost, amelyből a zóna adag egy lánynak bőven elég, emellett egy férfi is jól lakik a normál adaggal! Három féle öntettel kínálják, tál vagy pita formájában, amelyet természetesen frissen, helyben sütnek. Minőségi hozzávalók felhasználásával, friss zöldségkörettel. Emellett a “Görög tál” változat is megnyerő, amely a saláta helyett tzatzikit tartalmaz, ez a másik kedvencem!




2. Kapca Bisztró



A hivatalos, általam adható legjobb kézműves hamburger lelőhelye a Kapca Bisztró, ahova az InStyle roadshow ebédszünetében elvezényeltem a jelenlevő InStyle szerkesztőket, vaalmint Lakatos Márkot és Herr Mónikát, a Deichmann PR igazgatóját. Akik konstatálták, hogy valamit tényleg tudok, mert nekik is olyan gasztro élményben volt részük, amelyet még Pesten is ritkán tapasztal az ember! A bisztró biztosítja, hogy mind vizuálisan, mind pedig fizikailag jól lakjunk, és elégedetten távozzunk tőlük! A kiszolgálás gyors, bár mivel mi 12 nagyjából különbőző típusú hamburgert kértünk, így kicsit hosszabb ideig tartott a szervírozás, viszont közben a jelenlevők megcsodálhatták a falon lévő kiállítást, amely a bisztróval szemben álló református templom lelkészének munkáját dicsérik!
Következő bejegyzéssel a jövő héten jelentkezem, amelyben a bárokat és a bennük fellelhető különlegességeket mutatom be nektek!
Ide kattintva olvashatjátok budai stílusnagykövetünk, Nagy Vivienn blogját. Debreceni stílusnagykövetünk, Szűcs Tarcsa Anita blogját ide kattintva, győri stílusnagykövetünk, Polgár Eszter blogját pedig ide kattintva olvashatjátok.

VIDEÓ: ILYEN VOLT A STÍLUSBA HOZUNK, SZEGED! ROADSHOW.