Minden idők legnépszerűbb játéka, amiért a híres emberek is rajonganak! Rubik Ernő és a bűvös kocka igaz története

Minden idők legnépszerűbb játéka, amiért a híres emberek is rajonganak! Rubik Ernő és a bűvös kocka igaz története
Forrás: Getty Images

Sztárok

Magyar tervezők ruháiba bújtak a filmcsillagok! Mutatjuk a 2024-es Magyar Mozgókép Díj gála legjobb szettjeit

Promóciók

Porsche Approved – használt Porsche megnyugtató garanciával

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Életmód

6 bakancslistás nyári program, amit neked is ki kell pipálnod 2024 nyarán!

Facebook
Twitter
Pinterest

Mesélünk egy kicsit a ma születésnapját ünneplő Rubik Ernőről, és persze világhírű találmányáról is!

Rubik Ernő 1944. július 13-án született Budapesten. Édesapja, idősebb Rubik Ernő gépészmérnök és repülőgép-tervező volt, édesanyja, Szántó Magdolna pedig költő. A Képző- és Iparművészeti után a BME Építészmérnöki Karán folytatta tanulmányait, ahol 1967-ben diplomázott, ezután az Iparművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait és szobrászatot illetve belsőépítészetet tanult. 1971-ben végzett és 1979-ig építészetet tanított a Budapesti Iparművészeti Főiskolán, ahol geometriás modellek készítésével foglalkozott.
1974-ben találta fel az akkor még csak bűvös kockaként nevezett háromdimenziós mechanikus logikai játékot. Az első prototípusok még kézzel készítette fából, és bár a siker érdekében még volt mit fejlesztenie rajta, valahol tudta, hogy valami egészen különleges ötlet pattant ki a fejéből, így szabadalmaztatta is azt. Először a Politechnika Vállalatot kereste meg azzal, hogy nagyobb mennyiségben legyártsák a különleges kockát, ám kisebb hezitálás után érdektelenség miatt dobták az ötletet és nemet mondtak a megbízásra. Mindeközben az Országos Pedagógiai Intézet is úgy döntött, hogy nem vennék hasznát a tanítás során és nem kérnek ebből a logikai fejlesztőjátéból. Rubik Ernőnek végül sikerült találnia egy kis céget, aki vállalta a gyártást és két évvel később már 12 ezer darabra nőtt a bűvös Rubik-kockák száma.

1977 végén a Konsumex elkezdte forgalmazni és ugyanezen évben megjelent a BNV-n is. 1978-ban elnyerte a kulturális minisztérium nívódíját, illetve a Rubik-kockát bemutatták a nürnbergi játékvásáron is, ahol sajnos senkit sem érdekelt. Az átütő siker még mindig lassú léptekkel közeledett, de szerencsére nem sokkal később Dr. Laczi Tiborhoz is eljutott a kocka, a német számítástechnikai cégnél dolgozó férfi kivitte magával ezt a kis hungarikumot Ausztriába, majd 1979 januárjában további 12 darabbal lépett át a határon, hogy megmutathassa ismerőseinek is. 1979 tavaszán megszületett az első 2x2x2-es modell és Dr. Laczi Tibor megkapta a Konsumex-től az engedélyt arra, hogy a nürnbergi játékvásáron ismét bemutassa. Itt látta Tom Kramer a Seven Towns játékcég igazgatója, és hamarosan megjelent az első cikk a termékről az Oberserverben Hatoldalú varázslat címen. Innentől fogva pedig nem volt megállás, 1980 január 10-én Rubik Ernő aláírta az Ideal Toy Company-val a névhasználatról szóló szerződést, melyben jelképesen, 1 dollárért cserébe megengedte azt, hogy a cég az ő nevével árusítsa a kockát, és ekkor született meg maga a név, azaz a Rubik-kocka.

1980-ban már 16 országban árusították, és bár kezdetben voltak jogi és gyártásbeli viták, idővel a rendes medrébe terelődtek a dolgok. Rubik Ernő munkáját azóta számos módon elismerték, többek közt 2007-ben egy Kossuth-díjjal is, de azt gondoljuk, hogy azon aprócskának nem éppen mondható tény, hogy eddig a világon a mai napig több mint 350 millió Rubik-kocka került forgalomba.

A Rubik-kocka persze a világsztárokat is elvarázsolta, mutatjuk is azokat a hírességeket, akik könnyűszerrel bármikor megoldják ezen játék rejtélyét!

Galéria / 6 kép

6 híresség, akin nem tudott kifogni a Rubik-kocka

Megnézem a galériát

Videók

Sztárok

Magyar tervezők ruháiba bújtak a filmcsillagok! Mutatjuk a 2024-es Magyar Mozgókép Díj gála legjobb szettjeit

Promóciók

Porsche Approved – használt Porsche megnyugtató garanciával

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Életmód

6 bakancslistás nyári program, amit neked is ki kell pipálnod 2024 nyarán!

Kép
Sztárok

Sztárok, akikről példát vehetnénk! 7 LMBTQ sztárcsemete, akik minden támogatást megkapnak

A szerelem mindenkié, sokszínű és ennek nem szabhatunk határt! Sok sztár is ezt vallja, akik kiállnak és támogatják gyermekeiket, akik az LMBTQ közösséghez tartoznak!

Kép
Sztárok

Olivia Munn először jelent meg nyilvánosan, mióta márciusban mellrákot diagnosztizáltak nála - FOTÓ

Olivia Munn színésznőnél márciusban mellrákot diagnosztizáltak. Őszintén mesélt a párizsi divathéten arról, hogyan élte meg az elmúlt időszakot!

Kép
Életmód

Figyelj a jelekre! 5 tünet, amit ha nem veszel figyelembe, akkor komoly sérülés a vége!

A test és a lélek egymással folyamatosan kommunikáló „egységek”. Amikor úgy érezzük, nem vagyunk a helyünkön, párkapcsolati problémáink vannak, állandóan stresszesek és feszültek vagyunk a munkahelyi teljesítménykényszer miatt, de hiába érezzük magunkat rosszul a bőrünkben, mégsem teszünk ellene semmit, elnyomjuk az érzéseinket és csak megyünk tovább, akkor egy idő után a lelkünk betegségekkel és sérülésekkel üzen, és egyre súlyosbodó testi tünetekkel kényszerít bennünket a változtatásra. Mutatjuk, melyik tünet mire hívhatja fel a figyelmet!

Kép
Életmód

6 gyönyörű film az igaz szerelemről: ezeket mind valós események ihlették!

A romantikus filmek mindig is az életünk központi részét képezték, hiszen valljuk be: mind imádjuk a happy endet és a kellemes végkifejletet. Összeállításunkban olyan filmeket hoztunk, melyek az igaz szerelemről szólnak – mindezt valós események alapján.

Kép
Sztárok

Hivatalos: Őket tartják minden idők legbosszantóbb hírességeinek a világon - több tízezer szavazat érkezett!

Mindenki nem szerethet és ez a kijelentés a hírességek esetében halmozottan igaz. A rajongók megszavazták a legbosszantóbb hírességek listáját!

Kép
Életmód

Az olajos magvak számtalan problémára nyújtanak megoldást: mutatjuk, melyik mire való!

Nem véletlenül szerepelnek a manapság oly népszerű mediterrán étrendben is, de melyiknek mire van kedvező hatása?