Programajánló: Eat!Brussels gasztrofesztivál magyar ízekkel

2013. szeptember 12.
Szerző: admin

Az Eat!Brussels gasztrofesztivál célja, hogy Brüsszel legdrágább és legjobb éttermeinek ételkölteményeit elérhető áron kóstolhassa meg a fesztiválközönség. Magyarország tavalyi debütálása az Eat!Brussels fesztiválon óriási sikernek bizonyult, nem is volt kérdés, hogy idén jön a folytatás.


2012-ben Budapest egyik legkiválóbb étterme, a "Foie Gras .& Co - Le goût de Budapest" ötméteres éjszakai Budapest-panoráma hátterével, Cseh János mesterszakács és Kovács Zoltán sous-chef libamáj ételkölteményeivel, a Disznókő Estate és a Tokaji Kereskedőház Zrt. mesés tokaji boraival és Maurer Márk amerikai sommelier nemzetközi szintű borszakértésével szinte azonnal a fesztivál favoritjává váltak. 2012-ben a magyar pavilon Bencsik Dávid vezényletével 120 kg friss I. osztályú szentesi libamájat és 150 liter tokaji bort prezentált a körülbelül 40 ezer fős brüsszeli közönségnek.


Budapest idén két libamájétel mellett - Akácfán füstölt libamájpástétom, konfitált kajszibarackkal és vajaskaláccsal, illetve Majoránnás kacsa- és libamáj duója csicsókahabbal - két húsételt is készít majd - Kökényes-vörösboros marhapörköltet dödöllével, illetve szabadtűzön bográcsban készült Karcagi birkapörköltet -, idei mottójuk "Modernitás és Tradíció kéz a kézben".

A libamájas ételeket, a marhapörköltet és a rétest Barka Áron séf és Bakonyi Balázs chef de partie készítik, míg a Hungarikumnak számító karcagi birkapörköltet egy igazi karcagi pásztor, Kun László főzi majd. A budapestiek ételkínálata idén az édesszájúakra is gondolva meggyes-mákos rétest is kínál. A főpolgármester Tarlós István támogatása mellett az idei együttműködő partnerek a Magyar Ház Alapítvány, a Continental Hotel Budapest - Araz Étterem, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat és a Fine Wines JIBA, a magyar borokat idén Jim Bauters brüsszeli magyarbarát flamand borkereskedő prezentálja.

Az Eat!Brussels fesztivál 2013 szeptember 13-15. között látogatható a brüsszeli Bois de la Cambre erdőben, ahol a látogatók Brüsszel legjobb éttermeinek pavilonjaival és számos régió konyhájával találkozhatnak majd - köztük Szicsuán, Katanga, Ukrajna, Budapest, Rabat, Beijing, Quebec, Szófia és Pozsony képviseletével.