Pezsgő toplista: Ezek ma a legjobb magyar pezsgők

2016. június 7.
Szerző: Instyle

Vajon melyik a legjobb magyar pezsgő? Te mire tippelnél? A Winelovers – a Pezsgő Június programsorozathoz kapcsolódó – vaktesztjén idén szinte az összes hazai méthode traditionelle, azaz hagyományos champagne-i eljárással készült pezsgő megmérettetett.

A 22 versenyző közül egy tízfős szakmai zsűri választotta ki a legjobbakat. Sopron és Etyek domborítottak!

A top 5 fehér pezsgő nyomában

Taschner Bor- és Pezsgőház Blanc de Blancs Chardonnay brut 2010
Kreinbacher Birtok Brut Classic
Francois Pezsgőpincészet President Brut 2013
Garamvári Szőlőbirtok Blanc Fleur 2008
Légli Méthode Traditionelle Brut 2013

A fehérek mezőnyében jól szerepelt még Demeter Zoltán Pincészete, a Sauska Tokaj, és a Frittmann Pincészet. A rozék mezőnyében a Louis Francois President Rosé Brut a legjobb rozé pezsgő.

A top 5 rozé pezsgő nyomában

Francois Pezsgőpincészet President Rosé Brut 2011
Taschner Bor- és Pezsgőház Pinot Noir Rosé 2012
Garamvári Szőlőbirtok Evolution Rosé 2008
Francois Pezsgőpincészet Pinot Noir Rosé Brut Nature 2012
Sauska Tokaj Pezsgő Extra Brut Rosé

A zsűri tagjai voltak

Sánta Zoltán nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium oktatója
Vancsik Ivett nemzetközi borakadémikus
Káli Ildikó bor és pezsgőszakértő
Hegyi Gábor borkritikus, a Weinakademie Österreich hallgatója
Prisztavok Zoltán, Kreinbacher Birtok

Garamvári Judit, Garamvári Szőlőbirtok
Plutzer Mariann, Garamvári Szőlőbirtok
Evans Viktória head sommelier, Pierrot
Budavári Dóra bormarketing tanácsadó
Englerth Nóra Vinoport-Borászportál olvasó

Mi az a Pezsgő Június?

Hazánk jelentős hagyományokkal rendelkezik pezsgőkészítés terén. Az utóbbi időben a tradicionális pezsgők egyre gyakrabban jelennek meg a pincészetek kínálatában, és mind több borász készít habzó- és gyöngyöző bort is. A pezsgő a decemberhez, szilveszterhez kötődik, azonban egyre többen gondolják úgy, hogy a meleg nyári napokon legalább olyan jól esik egy pohár buborékos ital, mint a különleges események alkalmával.

Fotók: Pinterest, Europress, Winelovers

A Pezsgő Június célja, hogy a pezsgőkre, habzó- és gyöngyöző borokra irányítsa a figyelmet. A Winelovers júniusi rendezvényével szeretné megalapozni, megerősíteni a nyári szezont, népszerűsíteni az ital fogyasztását, ismertetve a hazai kínálatot, valamint ízelítőt nyújtva a nemzetközi választékból. Június 11-i Nagykóstolóján a Corinthia Hotel Budapestben pincészeteket, vendéglátóhelyeket, kereskedéseket, szaküzleteket vonultat fel és mutat be. A rendezvény három mesterkurzusán az érdeklődők szakértő segítségével járhatnak körül egy-egy témát, és ismerhetik meg a legkiválóbb pezsgőpincészeteket.

Vaníliás spárgakrémleves, ahogy Lakatos Márk készíti – kattints érte!