Újabb öt tervező vesz részt a Magyar Divat & Design Ügynökség magyar mentorprogramjában

Újabb öt tervező vesz részt a Magyar Divat & Design Ügynökség magyar mentorprogramjában
Forrás: PR

Szépség

Bosszantanak a striák? 5 tipp, amivel látványosan elhalványíthatod a csíkokat még a nyár előtt

Életmód

10 szokás olyan nőktől, akiknek mindig tiszta az otthonuk

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Promóciók

Nyerj vadonatúj Lexus-t az Etele App-al!

Facebook
Twitter
Pinterest

A programban résztvevő designerek már ismerősek lehetnek a divatrajongók számára.

Újabb öt divattervező kapott lehetőséget arra, hogy hazai szakemberektől sajátítsa el a márkaépítéshez és fejlesztéshez szükséges elméleti ismereteket. A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) által indított magyar mentorprogram célja, hogy átadja azt a tudást, amely alapvető egy eredményes brand építéséhez. A program végén a nemzetközi szakemberek döntése alapján a legjobban teljesítő márkák folytathatják az MDDÜ és a Camera Nazionale della Moda Italiana (CNMI) közös nemzetközi mentorprogramját.

A programban résztvevő designerek – Borbala, OST Konzept, PHILOMÉN, Vengru, VIKTORIAVARGA Budapest – egytől egyig olyan tehetségek, akik neve már ismerősen csenghet a divatrajongók körében, munkáikkal találkozhattatok már menő showroomokban illetve a Budapest Central European Fashion Week bemutatóin is. A tervezők mentorálását olyan szaktekintélyek végzik, akik hazai és nemzetközi tapasztalatokat is szereztek az elmúlt években. Ezúttal két különböző szakterületen jártas mentort mutatunk be közelebbről, akiket elsősorban arról kérdeztünk, hogy mik azok a tulajdonságok, amiket erősíteni érdemes a sikeres működéshez, miközben arra is kíváncsiak voltunk, hogy hogyan és miben látják a magyar tervezők erősségeit.

Mi kell a világraszóló sikerhez?

„Ez a program a potenciált egy széles spektrumon méri beválogatáskor. Nincsen két olyan designer, akik hasonló módon, stílusban, vagy formában alkotnának. Az eddigi mentor program alatt a tervezők kimagasló kreativitásról, vizuális kultúráról, és kritikus gondolkodásról tettek tanúbizonyságot. Én úgy látom, hogy ami a Magyarországon élő fiatal tervezők számára a szakmában nehézség, hogy elhiggyék magukról, hogy tehetséggel, kitartással, sok munkával világraszóló sikert fognak tudni szerezni. Ehhez a magabiztosságnak és alázatnak a keveredése is fontos: egyrészt az, hogy merjenek kihívások elé állni, még akkor is, ha azok nem mindig járnak sikerrel (hiszen ez is része a folyamatnak, ha kellőképpen magasra tesszük a lécet, akkor nem lehetünk mindig sikeresek) másrészt pedig, hogy képesek legyenek nyitottan vállani a kritikát, befogadni a javaslatokat, elfogadni a néha övéikkel ellentétes véleményeket.
A divat egy olyan terület, ami maximalizmust követel, intenzív munkát, és mindenek felett, a másokkal való együtt dolgozás képességét. „ – fejti ki Bernát Sára a jelenleg New Yorkban élő luxus stratégiai tanácsadó, aki korábban dolgozott már együtt például a Borghese Roma-val, a Crane & Co-val vagy a MoMA-val.

Bernát Sára brand stratégia vonalon segíti a programban részt vevő tervezőket, olyan pontokon nyújt nekik támogatást, mint például a márka meghatározása vagy a brand book fejlesztés.

Szerzői jogok és tudatosság a divat világában

A divat termékeket általában semmilyen jogszabály nem védi, a tervezőket sok esetben nem illeti meg szabadalmi jog, de az alkotókat már megvédi a törvény, így egyre több esetben kerülhetnek ki nyertesen a kártérítési perekből. Többek között a védjegybitorlás és oltalom témákban nyújt támogatást Dr. György Ádám az SBGK Ügyvédi és Szabadalmi Ügyvivők Iroda ügyvédje, ahol védjegyekkel, designokkal és szellemi alkotások tágabb körével foglalkozik.

„Mint szellemi alkotásokkal foglalkozó ügyvéd és jogi mentor csak dicsérni tudom a jelenlegi programban résztvevő tervezőket. Mindegyik tervező egyedi stílust képvisel és tudatosan választják meg, hogy milyen ruházati, kiegészítő vagy táska terveket készítsenek. Említésre méltó, hogy legtöbbjük már saját webshoppal rendelkezik, van aki az online tervezhető táskákhoz szoftvert is ír. A jogi mentoring célja, hogy növeljük a szellemi alkotások létrehozása során tudatosságot, hogy a tervek és termékek minél szélesebb körben kerüljenek oltalmazásra.” – beszél elismerően a tervezőkről a szakember, aki számos hazai és nemzetközi jogi szervezet tagja, aktívan részt vesz a fiatalokkal kapcsolatos képzéseken, szakmai fórumokon.

Az MDDÜ márkafejlesztési, kommunikációs, értékesítési és fenntarthatósági területről is biztosít mentorokat a programba. A kurzus során olyan témakörökben fejlesztik majd a márkákat, mint a divatkommunikáció, márkastratégia, válságkezelés vagy a digitális marketing.

Kattints a galériára és ismerd meg a Magyar Divat & Design Ügynökség magyar mentorprogramjában részt vevő márkákat!

Galéria / 15 kép

A Magyar Divat & Design Ügynökség magyar mentorprogramjában részt vevő márkák darabjai

Megnézem a galériát

Videók

Szépség

Bosszantanak a striák? 5 tipp, amivel látványosan elhalványíthatod a csíkokat még a nyár előtt

Életmód

10 szokás olyan nőktől, akiknek mindig tiszta az otthonuk

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Promóciók

Nyerj vadonatúj Lexus-t az Etele App-al!

Kép
Életmód

A 6 legjobb vitaminpáros, amik együtt a leghatékonyabbak: tökéletesen kiegészítik egymást!

Amennyiben nem napi 1 multivitamint szedsz, felmerülhet a kérdés, hogy vajon melyik vitamin mivel kompatibilis, mit mivel érdemes egyszerre bevenni. Egyszerre az összeset letudni ugyanis kényelmes megoldásnak tűnhet, de a szakértők nem minden esetben javasolják ezt. Most megmutatjuk, mik azok, amiket érdemes összepárosítani!

Kép
Sztárok

Akkor és most: Így változtak az évek alatt a múlt legnagyobb szexszimbólumai

Egykor őket tartották a világ legjobb nőinek. Mutatjuk, hogyan változtak az évek alatt a múlt szexszimbólumai!

Kép
Sztárok

Esküvői fejdísze miatt került kórházba Celine Dion - FOTÓ

Celine Dion esküvői fejdíszéhez hasonlót még a királyi esküvőkön sem látni! Azonban meg is lett böjtje: súlya miatt kórházba került!

Kép
Sztárok

Nem semmi! Rihanna egy igen extrém frizurával készül a MET-gálára: mindenkit sokkolt, mikor meglátta! - FOTÓK

A sztárvilág már nagyban készül a ma esti MET-gálára, Rihanna pedig spoilerezett a megjelenését illetően: ezzel az új frizurával készül az eseményre!

Kép
Szépség

Bosszantanak a striák? 5 tipp, amivel látványosan elhalványíthatod a csíkokat még a nyár előtt

A striák ellen nincs tökéletes megoldás, de vannak olyan különféle módszerek, amik segíthetnek kiegyenlíteni a bőrtónusbeli különbségeket.

Kép
Életmód

3 gyulladáscsökkentő étel, amit minden 40 év feletti nőnek ennie kellene: így kerülheted el a menopauzával járó hízást

Te is a menopauza kellemetlen tüneteivel küzdesz? Mutatjuk milyen gyulladáscsökkentő ételeket fogyassz, amikkel enyhítheted őket, ráadásul a súlygyarapodást is elkerülheted!