Egy laza kis főzés? #2 - Ízletes krémek

2013. június 12.
Szerző: admin

Azoknak, akik nemcsak főzni meg enni szeretnek, de élvezik azt a minőségi időt, ami ezzel a tevékenységgel együtt jár, és tudják, minden elkészített étel/ital/desszert olyan finom lesz, amennyire szeretjük azt, akinek készítjük. Rózsa Szonja rovata.


Miért szeretjük őket? Mert gyorsan elkészíthetők és pirítóson, kalácson, rozskenyéren vagy zabkrékeren isteni eledelek, ráadásul még akkor sem kell lemondanod róluk, ha épp diétázol, hiszen a kenyeret helyettesítheted akár paprikaszelettel, de egy kupac rukkolával is.

OLÍVAKRÉM



Hozzávalók:

  • 30 dkg magozott, zöld olívabogyó (amit egy szitában jól öblíts ki, majd alaposan csöpögtess le!), egy fél citrom leve, 3-4 evőkanál olívaolaj, egy csomag apróra vágott petrezselyem, egy közepes lilahagyma, apró kockára vágva, 2-3 gerezd fokhagyma, 5 dkg darált dió, só, bors

Elkészítés:

Az összes alkotóelemet rakd magasabb falú edénybe és botmixerrel jó alaposan törd/keverd össze. Ha túl lágynak ítéled a krémet, rakj bele több diót vagy egy kis zsemlemorzsát, ha viszont túl sűrűnek/száraznak érzed, lágyítsd olívaolajjal.

PADLIZSÁNKRÉM



Hozzávalók:

  • 3 közepes padlizsán (kb. 1 kg), 3 púpos evőkanál biomajonéz, 2-3 gerezd fokhagyma, egy közepes, apró kockára vágott lilahagyma, 1 púpos evőkanál magos mustár (ha szereted lehet csípős is), 1-2 evőkanál olívaolaj, 5 dkg vaj, 1 csomag apróra vágott petrezselyem, só, bors

Elkészítés:

A padlizsánokat hosszában vágd félbe és sütőrácson vagy sütőpapírral kibélelt tepsiben süsd meg őket 180-200 fokon, kb. 40 percig, amíg szépen meg nem barnul a tetejük. Hagyd kihűlni, majd kanállal vájd ki a padlizsánok húsát. Az összes alkotóelemet rakd egy magasabb falú edénybe és botmixerrel jó alaposan törd/keverd össze. Kóstold meg és ha szükséges még alakíthatod sóval, borssal, mustárral.

TONHALKRÉM



Hozzávalók:

  • 2 kis dobozos tonhal (ami lehet olajos vagy sós lében elrakott is, de szürőn mindenképpen csöpögtesd át!), 2 főtt tojás, 10 dkg vaj, 1 fej apróra vágott lilahagyma, 3 evőkanál majonéz, 1 evőkanál magos mustár, 1 citrom leve, fél citrom héja reszelve (figyelj a citrom minőségére, olyat vegyél aminek a héja is jó minőségű, vagyis fogyasztható), só, bors

Elkészítés:

Az összes alkotóelemet helyezd egy magasabb falú edénybe és botmixerrel jó alaposan törd/keverd össze. Kóstold meg majd szájízed szerint sóval, borssal, mustárral, majonézzel ízesítsd.