Miért szeretjük őket? Mert gyorsan elkészíthetők és pirítóson, kalácson, rozskenyéren vagy zabkrékeren isteni eledelek, ráadásul még akkor sem kell lemondanod róluk, ha épp diétázol, hiszen a kenyeret helyettesítheted akár paprikaszelettel, de egy kupac rukkolával is.
OLÍVAKRÉM
Hozzávalók:
- 30 dkg magozott, zöld olívabogyó (amit egy szitában jól öblíts ki, majd alaposan csöpögtess le!), egy fél citrom leve, 3-4 evőkanál olívaolaj, egy csomag apróra vágott petrezselyem, egy közepes lilahagyma, apró kockára vágva, 2-3 gerezd fokhagyma, 5 dkg darált dió, só, bors
Elkészítés:
Az összes alkotóelemet rakd magasabb falú edénybe és botmixerrel jó alaposan törd/keverd össze. Ha túl lágynak ítéled a krémet, rakj bele több diót vagy egy kis zsemlemorzsát, ha viszont túl sűrűnek/száraznak érzed, lágyítsd olívaolajjal.
PADLIZSÁNKRÉM
Hozzávalók:
- 3 közepes padlizsán (kb. 1 kg), 3 púpos evőkanál biomajonéz, 2-3 gerezd fokhagyma, egy közepes, apró kockára vágott lilahagyma, 1 púpos evőkanál magos mustár (ha szereted lehet csípős is), 1-2 evőkanál olívaolaj, 5 dkg vaj, 1 csomag apróra vágott petrezselyem, só, bors
Elkészítés:
A padlizsánokat hosszában vágd félbe és sütőrácson vagy sütőpapírral kibélelt tepsiben süsd meg őket 180-200 fokon, kb. 40 percig, amíg szépen meg nem barnul a tetejük. Hagyd kihűlni, majd kanállal vájd ki a padlizsánok húsát. Az összes alkotóelemet rakd egy magasabb falú edénybe és botmixerrel jó alaposan törd/keverd össze. Kóstold meg és ha szükséges még alakíthatod sóval, borssal, mustárral.
TONHALKRÉM
Hozzávalók:
- 2 kis dobozos tonhal (ami lehet olajos vagy sós lében elrakott is, de szürőn mindenképpen csöpögtesd át!), 2 főtt tojás, 10 dkg vaj, 1 fej apróra vágott lilahagyma, 3 evőkanál majonéz, 1 evőkanál magos mustár, 1 citrom leve, fél citrom héja reszelve (figyelj a citrom minőségére, olyat vegyél aminek a héja is jó minőségű, vagyis fogyasztható), só, bors
Elkészítés:
Az összes alkotóelemet helyezd egy magasabb falú edénybe és botmixerrel jó alaposan törd/keverd össze. Kóstold meg majd szájízed szerint sóval, borssal, mustárral, majonézzel ízesítsd.