Munkácsi Brigi: Hulladékmentesen az élet

munkácsi brigitta,zero waste,hulladékmentes,nempazar
Forrás: Munkácsi Brigitta

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Facebook
Twitter
Pinterest

Te vajon el tudnád hagyni az életedből a rendszeres örömszerző shoppingtúrákat? Munkácsi Briginek sikerült! Interjú.

Munkácsi Brigitta topmodellből lett a környezetvédelem és a hulladékmentesség elkötelezett híve. Ma már három kisgyerek édesanyja és a Nem Pazar zero waste blog alapító-szerzője. Na és persze az InStyle Style Awards egyik jelöltje a környezetettudatosságra buzdító hírességek kategóriájában.

Gyerekekkel – főleg hárommal – mi a legnehezebb aspektusa ennek ez életformának?

Bizony a nasik és a játékok. Bár a csomagolt nasikat azért nem olyan nehéz kivédeni. Csomagolásmentesen is lehet venni sok mindent, és egyszerűen el lehet készíteni dolgokat otthon is. A gyerekek szeretnek segíteni a konyhában, főleg, ha egy kis finomságról van szó. De az, hogy ha látnak egy reklámot, és xy-nak is van olyan játéka, és nekik is nagyon tetszik, és jön a "de mama miért nem veszel olyat?", na, azt már nem olyan egyszerű elhárítani.

Hogyan, milyen gyakran és hol vásárolsz ruhát, mióta elkötelezted magad a zero waste mellett?

Szerintem egy pulóvert vettem magamnak – azt is turkálóban – azóta, hogy belekezdtem a zero waste életmódba. Szerencsém van, mert mindig is a klasszikus, egyszerű darabokat szerettem, és amiket évekkel ezelőtt vettem, azokat hordom. Az utóbbi időben kezd picit változni a stílusom, és elkezdtek hiányozni bizonyos ruhadarabok. Ezeket vintage boltokban és használt ruha kereskedéseknél fogom kutatni, de az is lehet, hogy ellátogatok egy lakásvásárra.

A szépségápolás terén melyik termékről volt a legnehezebb lemondanod, amit nem lehet csomagolásmentesen fellelni? Vagy volt-e egyáltalán ilyen?

Persze az a legszerencsésebb, ha csomagolásmentes alternatívát találunk, de ez nem minden esetben áll rendelkezésre. Az a fontos, hogy olyan csomagolású termékeket válasszak, amelyek könnyen újrahasznosíthatók, de nem műanyagok. Vásárolok például fém tégelyben shea vajat, virágvizeket, olajat és arckrémet pedig üvegben. Ezekkel és a mosható arctisztító korongokkal – a vatta korongok helyett – tökéletesen meg tudom oldani a napi arcápolási rutinomat.

Ezután jön a smink, ami nálam highlighterből, korrektorból, szempillaspirálból és pirosítóból áll.

Highlighterből jelenleg olyat használok, ami üvegcsében van. Bár hamarosan el fog fogyni, úgyhogy most elkezdtem szemezni a Lush “pucér” highlighterével, aminek csak egy viasz fogója van, és semmi csomagolás. Ugyanilyen korrektor is kapható, bár én jelenleg a BoHo-t használom. Azért választottam, mert természetes összetevőkből áll, és újrahasznosított csomagolásban van. Ahol csak lehet, kerülik a műanyag használatát, így a korrektor (és a rúzsok) csomagolása csak a belül műanyag, kívül papír. Amikor elfogy, nyugodtan a szelektív szemetesbe dobható. Pirosítónak szintén a BoHo-t választottam, de szempillaspirált bevallom még mindig azokat használom, amiket a zero waste előtti időben felhalmoztam.

A mindennapi szóbeszédben sokakban él az a tévhit, hogy a zero waste életformával együtt ját bizonyos fokú "igénytelenség" – megcáfolnád ezt kérlek egyszer és mindenkorra?

Soha egy pillanatig sem éreztem, hogy ez az életmód igénytelen lenne. Az, hogy csökkentjük a fogyasztásunkat, nem azt jelenti, hogy nem veszünk semmit. Csak azért, mert nem a fast fashion divat által diktált tempóban cseréljük a ruhatárunkat, attól még ugyanúgy lehetünk csinosak. Nem csak a műanyagflakonban kapható termékekkel tisztíthatjuk vagy ápolhatjuk magunkat, csak azért, mert az az általános. Annyi az egész, hogy plusz szempontok is fontossá váltak a vásárlásaimnál. Mindennek van olyan megoldása, ami, különböző mértékben ugyan, de környezetbarátabb. Én ezeket választom, de alapjába véve mindent ugyanúgy csinálok, mint előtte.

A családdal, barátokkal meg tudtátok értetni ezt az életmódot? Ők tiszteletben tartják ezt?

Nem ültünk le előre bejelenteni, hogy akkor mostantól ezt az életmódot választottuk, hanem a folyamatot látják ők is az elejétől kezdve. Ugyanazok az emberek maradtunk, és hálás vagyok a családomnak és a barátaimnak, hogy tiszteletben tartják a mi zero waste életmódunkat, merthogy igenis odafigyelnek rá, amikor hozzánk jönnek. Persze leginkább a saját mindennapjaink változtak, mert ők nem érzékelik azt, hogy mindig nálam van a kulacsom, vászonzsákkal járok bevásárolni, és bambusz fogkefére váltottunk, csak hogy néhány példát említsek, de nagyon örülök, amikor ők is beépítenek hulladékmentesítő változtatásokat az életükbe.

Videók

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Kép
Életmód

Különleges ajánlatok: Akciós belföldi wellness csomagok májusban, amiket nem fogsz tudni visszautasítani

Íme május legjobb akciós wellness ajánlatai! Ha egy kis kikapcsolódásra vágysz, akkor most itt az idő!

Kép
Sztárok

El se hisszük! Sztárok, akik idén ünneplik 60. születésnapjukat - sokuk közülük úgy ragyog, mint 20 évvel ezelőtt!

Sokukon nem is látszik az öregedés! Íme azok a sztárok, akik 2024-ben ünneplik 60. születésnapjukat.

Kép
Sztárok

Harry herceg elárulta: ez volt az a pillanat, amikor tudta, örökre elveszítette Vilmos herceget

Harry herceg és Vilmos herceg 2020 óta nem beszélnek egymással. Mit szólna ehhez Diana hercegné?

Kép
Életmód
Kép
Sztárok

Amikor a pénz beszél: sztárok, akik csak a gázsiért vállalták a szerepet

Pénzből élünk, így hát fontos, mennyit kapunk a munkánkért. Van, amikor a sztárok is csak ez alapján döntenek egy szerepről.

Kép
Életmód

Külföldön vadásszák, itthon könnyen elérhető: 8 jótékony hatása, ami miatt fogyaszd bőséggel ebből a zöldségből

Sokan nem is gondolnák, de valósággal megőrülnek külföldön a magyar termesztésű tormáért. Ezzel szemben itthon nem gyakran fogyasztjuk, jellemzően csak húsvétkor, esetleg karácsonykor kerül az asztalra az ízletes zöldség. Azonban eláruljuk, nem csak az ünnepek alatt érdemes fogyasztani ezt a népszerű ételt, ugyanis számos jótékony hatása van, ami miatt érdemes beépíteni az étrendedbe.