Mindent a hamburgerről #1 - A street food története

Mindent a hamburgerről #1 - A street food története

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Facebook
Twitter
Pinterest

Új rovat az InStyle.hu-n! Erm Róbert, a szentendrei Erm's Burgerbistro tulajdonosa blogol nektek a street food-történelem legizgalmasabb pillanatairól!


"Az utcai élelmiszerárusítás kezdete visszanyúlik egészen Görögországig és a római birodalomig. Számos bizonyíték került elő Pompeii-ből az ásatások során, mely bizonyította, hogy a szegényebb sorban élő ókori római lakosok, akiknek bérházaikban nem voltak sütők illetve kémények széles körben fogyasztották az utcai sütők portékait. Közös étkezések alkalmával a csicseriborsó levest és kenyeret.
Az ókori Kínában is fontos szerepet töltöttek be az utcán készült ételek. Általában a szegényebb embereket szolgálták ki ily módon, de a gazdagabb lakosok leküldték a szolgáikat az utcára vásárolni, hogy aztán a saját otthonokban tudjanak enni.
Firenzei utazók beszámolóiból kiderül, hogy a késői 1300 as években Kairóban az emberek az utcán étkeznek bőr „tányérból” . Bárány kebabot, rizst és fánkot vásárolnak az utcai árusoktól. A reneszánsz Törökországban láttak sok árust - ahogy az utazók mondják- „illatos és forró hús falatok lengik be a városok utcáit”. Itt már megjelent a bárány mellett a csirke is.

Kép

Törökország volt az első ország, ahol kidolgozták és szabályozták az utcai sütés főzést 1502-ben. Az azték piactereken rendszeresen részt vettek olyan „gyártók” akik saját italaikat árusították, közel 50-féle tamalest. Az összetevők között volt pulyka, nyúl, béka, halak, gyümölcsök és tojás valamint előszeretettel sütöttek rovarokat. Természetesen a spanyol gyarmatosítás után megjelent a búza és a cukornád és az állattenyésztés is nagyobb szerepet kapott, de megpróbálták megőrizni hagyományos étrendjüket.
Az amerikai gyarmati időszakban utcai árusok elsősorban leveseket árultak. Pacal vagy osztriga kagyló levest, ezekben a kis utcai standokban lehetett még vásárolni gyümölcsöket és édességet is. Abban az időszakban az osztriga egy alacsony áru terméknek számított mind addig amíg a túlhalászat miatt az áruk emelkedni kezdett.
Az 1700-as években elsősorban afrikai származású nők árulták az általuk készített ételeket,savannah diót, kávét, kekszet, pralinékat. De a bevándorlási hullámmal a 18-19.-században az utcai árusok termékei is megsokasodtak.
Érkeztek erdélyből akik mézeskalácsot mások édes vagy szalonnás puliszkát árultak.

 Az Erm-féle hamburger
Az Erm-féle hamburger


Az eredetileg Japán, de a kínai bevándorlók által jutott el Amerikába a Rámen is, mely eleinte utcai árusok standjainál voltak kaphatók. Feltehetően az 1840-es évek Párizsából származik az a fantasztikusan egyszerű de mégis egy világot meghódító ötlet, hogy a burgonyát csíkokra vágva forró zsiradékban ropogósra sütve, papír zacskóban kocsikról árulják. A viktoriánus Londonban is működtek street élelmiszert árusító egységek, melyek kínálatában a pacal, borsó leves, borsó-hüvely vajban,kürticsiga, garnélarák, és a zselés angolna szerepelt.
Utcai ételt árusító kocsikkal, standokkal, bódékkal bármerre is indulunk, mindenhol találkozni fogunk. Minden országban akár régiónként is változhat az azonos ételek elkészítésének módja. Ezekben az a jó, hogy minden árus a saját és családja íz világát adja át az utazón keresztül a világnak."

Folytatjuk, maradjatok velünk!

Unbelievable Street Food
Unbelievable Street Food


DIVAT A NASSOLÁS HOLLYWOODBAN - FOTÓK.

Videók

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Kép
Életmód

Robert Pattinson is bevallotta! 8 film, amikben az intim jelenetek valósak voltak

Robert Pattinson egyik filmjében nem színlelte az intim jelenetet, egy interjúban elárulta, hogy valójában is megtörtént! Ezekben a filmekben a színészek tényleg szeretkeztek...

Kép
Sztárok

Döbbenetes képek! A Baywatch sztárjának exfelesége hajléktalan lett: ruhák és élelmiszerek után kotorászott a kukában

Szörnyű sors az, ami a Baywatch sztárjának exfelesége kapott az élettől: a bántalmazó kapcsolat után hajléktalan lett Loni Willisonból.

Kép
Sztárok
Kép
Életmód

Nem csak az alkohol káros! A 10 leghizlalóbb ital, amit messziről kerülj!

Amikor fogyókúrázunk, hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy bizony nem csupán az étel által bevitt kalóriák számítanak, hanem azok is, melyeket megiszunk. Ugyanis bár sokan nem gondolnák, rengeteg kalóriát lehet bevinni az italokkal is, és nem, nem csak az alkoholosak rendelkeznek magas kalóriatartalommal. De nézzük is, mely italok fogyasztása nem ajánlott.

Kép
Szépség

Heti AKCIÓ: A legjobb arcmaszkok 800 Ft alatt - bőrtípus és bőrprobléma szerint

Nagyon szuper akciós arcmaszkokat találtunk a Notino heti ajánlatában!