Mihez kezdjünk a táblásított fenyővel?

Mihez kezdjünk a táblásított fenyővel?
Forrás: Photo by Teo Duldulao on Unsplash
Facebook
Twitter
Pinterest

A tavaszias idő nagy előnye, hogy lassan elkezdhetünk a nagyobb volumenű, szabad teret vagy nagy méretű helyiséget igénylő asztalos munkákban gondolkodni. Míg télen a fűtött műhelyben elvégezhető kisebb projekteké volt a főszerep, most már bátran elővehetjük a grandiózusabb terveket - ha szükséges, akár az udvaron is tudunk szerelni, festeni, díszíteni. Ebből az alkalomból szeretnénk bemutatni egy modern, mégis klasszikus megjelenésű faanyagot: a táblásított fenyőt.

B típusú anyag vagy zseniális találmány?

Ahhoz, hogy egy fa később jó minőségű faanyagot adjon, gondos erdészeti munka, rengeteg odafigyelés, körültekintő feldolgozás és hatalmas adag szerencse is szükséges. Sajnos szerencsével a klímaváltozás idején nagyon rosszul állunk. Az időjárás viszontagságai, a különböző fertőzések és élősködők vagy éppen az átmeneti tápanyaghiány nyomot fognak hagyni a fa szerkezetén.

Nem kell nagy dolgokra gondolni: néhány felesleges csomó, egy kis ferdülés, néhány repedés elég ahhoz, hogy a fa már ne legyen teljesen tökéletes. A hibákat persze lehet javítani. A táblásított fenyő koncepciója is egy ilyen törekvésnek köszönhető. A táblásítás során fenyő léceket préselnek egymáshoz ragasztóanyag segítségével. Olyan erővel történik a préselés, hogy az illesztések szinte láthatatlanná válnak, és egy gyakorlatilag homogén felület jön létre.

A táblásított fenyő tehát nem “B” osztályú anyag, hanem egy olyan technika gyümölcse, amelyik a legjobbat hozza ki a fából. Szép megjelenésű, egyenletes szerkezetű, jól használható anyagot kapunk.

Miért éri meg táblásított fenyőt használni?

A táblásított fenyő olyan anyag, amely kedvező áron biztosít jó megjelenést. A ragasztásnak és a szerkezetnek köszönhetően ezzel a lappal a tavaszi időben is biztonságosan dolgozhatunk, mert nagyon kényelmesen használható. Nem kell aggódnunk a vetemedés vagy a száradás okozta térfogatváltozás miatt sem.

A táblásított fenyő jó teherbíró képességgel rendelkezni - így akár kisebb lépcsők, fekvőbútorok, könyvespolcok is kivitelezhetők belőle. Sokan olyan szerkezetekhez is használják, amelyeket tiszta fenyőből nem szabadna kivitelezni.

Hogyan válasszunk táblásított fenyőt?

Ennek az anyagnak a másik hasznos tulajdonsága, hogy szinte hibamentesen dolgozhatunk vele: nagyon kicsi az esélye annak, hogy elrontunk valamit, hiszen a fúrás, csavarozás okozta feszültségeknek vagy a száradás okozta hibáknak is sokkal jobban ellenállnak, mint a hasonló faanyagok.

Szerencsére a táblásított fenyő elég homogén anyagnak számít ahhoz, hogy ha elszámoltuk magunkat és kifutottunk az anyagmennyiségből, gond nélkül újra tudjuk rendelni a még szükséges mennyiséget. Sok helyről, például a Káplár fatelepről akár házhozszállítással is beszerezhetjük a készletet.

Ha szeretnénk örömmel és sikeresen dolgozni, érdemes kipróbálni a táblásított fenyő előnyeit.

Tovább olvasok
Kép
Életmód

Nézz az égre: itt a nyári hullócsillagzápor csúcsidőszaka

A hullócsillagzápor idén sem marad el: a következő három éjjel óránként akár száz hullócsillagot is láthatsz, ha kifekszel a nyári égbolt alá.

Kép
Sztárok

Jennifer Aniston karcsúságának a titka, amit azonnal ki akarsz próbálni

Jennifer Aniston 50 felett is fitt és energikus, amit nem a zsírégető csodabogyóknak köszönhet, hanem ennek a hétköznapisága miatt meglepő receptnek.

Kép
Vegyélhazait

#VegyélHazait: Schüssler Natur CosMEDics - Ásványi sókkal minden bőrproblémára, környezettudatosan

#Vegyélhazait videóinterjú-sorozatunk következő részében a Schüssler Natur CosMEDics magyar márkát ismerheted meg!

Kép
Stílus

Ismét divatba jön a napszemüveg, ami Diana hercegnő kedvence volt

Egy igazi stílusikon volt, és még manapság is simán elleshet tőle bárki néhány öltözködési tippet. Ezúttal kedvenc napszemüvege lett nagyon divatos.

Kép
Vegyélhazait

#Vegyélhazait: 10 kiegészítő, amit még jövő nyáron is imádni fogsz

Egy nőnek sosem lehet elég kiegészítője, már csak azért sem, mert minden szezonnak megvannak azok a külön kis kincsei, amiket muszáj beszereznünk, hiszen kár is lenne szépíteni: kihagyhatatlanok!

Kép
Sztárok

Eladó a magyar sztárépítész Bauhaus villája New Yorkban

Egyedülálló és ritka építészeti emlék modern glamúrral - Eladó Breuer Marcell egyik legszebb villája.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem