Ne maradj le a JOY-napokról,
keresd a kuponokat az Instyle magazinban!
0 nap
0 óra
0 perc
múlva kezdődik a JOY-napok!múlva vége a JOY-napoknak!

A legmeglepőbb titkok Sisi és Ferenc József történelmi nászról

A legmeglepőbb titkok Sisi és Ferenc József történelmi nászról
Forrás: Wikipedia

Szépség

Az 8 legnagyobb tévhit a fényvédelemről, avagy ragyogj egész nyáron pigmentfoltok nélkül

Szépség

Helyes hajápolási rutin: Avagy 5+1 működő praktika a sérült haj ellen

Promóciók

Igazi különlegességgel nyitott a White Raven Skybar & Lounge Budapest felett a világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője

Facebook
Twitter
Pinterest

Sisi a történelem egyik legnagyobb hatású nőalakja volt, most pedig megismerheted Ferenc Józseffel kötött házasságának részleteit!

Épp a napokban 170 éve, 1854. április 24-én házasodott össze a történelem egyik leghíresebb párja: Ferenc József császár és Wittelsbach Erzsébet, vagyis Sisi. Azt tudtad? Erzsébet mindössze 16 éves volt, amikor hozzáment Európa egyik legnagyobb hatalmú uralkodójához, az akkor 24 esztendős Ferenc Józsefhez?

„Sokáig úgy tudtuk, hogy eredetileg Erzsébet nővérét, Ilonát szánták az uralkodónak, azonban a legújabb kutatások szerint nem volt ez előre eldöntve”- mondta Faludi Ildikó muzeológus, a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum munkatársa.„Nagyon kevés volt a korban és rangban is Ferenc Józsefhez illő lány. Szóba került többek között József nádor lánya, Erzsébet is, azonban az udvari politika inkább Németországgal akarta szorosabbra fűzni a viszonyt, nem a Magyarországot jelképező József nádorral. Ahogy fogytak a jelöltek, úgy terelődött a figyelem Ferenc József unokatestvéreire, a Wittelsbach lányokra”- magyarázta a szakértő. Ferenc József és Sisi kétszer biztosan találkoztak az első hivatalos randevú előtt, az első ilyen alkalommal a leendő királyné még csak 5, a második alkalommal 10 éves volt.

Erzsébet császárnéFranz Xaver Winterhalter festményén

Erzsébet császárnéFranz Xaver Winterhalter festményén

Az édesanya, Ludovika Ischlbe vitte a lányait, hogy születésnapja alkalmából találkozzanak az ifjú császárral. Lehet, hogy az akkor már 18 éves Ilona lett volna az első számú kiszemelt, azonban Ferenc József számára csak Sisi létezett.„Első látásra szerelem volt Ferenc József részéről. Gyakorlatilag azonnal a leendő jegyeseként tekintett Sisire. A lány két héttel később úgy tért haza, hogy hivatalosan is megtörtént az eljegyzés. Az esküvőig még háromszor találkoztak egymással a szerelmesek, majd 1854. április 20-án Sisi elindult Münchenből Bécsbe, hogy feleségül menjen Ferenc Józsefhez”- mesélte a muzeológus. A menyasszony 22-én érkezett meg Bécsbe, ahol ágyúdörgés és harangzúgás fogadta.

Maga az esküvő iszonyatos próbatétel lehetett a rendkívül érzékeny 16 éves lány számára. Rendhagyó módon este hétkor vonultak az oltár elé az Ágoston-rendiek templomában, majd a vendégek fogadása és díszvacsora követte a ceremóniát, sőt, az ifjú pár a bécsi népünnepélyre is kilátogatott, hogy az embereket üdvözölje egy nyitott kocsiról. A holtfáradt, rémült, az etikettet többször is megsértő, introvertált Sisi alig várta, hogy véget érjen az este.

A nászút sem jelentett feloldozást, hiszen az elfoglalt uralkodó minden hajnalban hazatért Bécsbe, hogy az ország ügyeit intézze. Bármennyire is nehéz volt az a bizonyos 170 évvel ezelőtti nap a főszereplők számára, a birodalom lakói soha nem látott szeretettel köszöntötték az új királynét, Sisiről pedig csak az elmúlt két évben két nagy költségvetésű tévésorozat készült. Sisi a történelem egyik legnagyobb hatású nőalakja volt.

Ferenc Józsefszüleivel, fivéreivel, sógornőjével, feleségével és két gyermekével (1861)
Ferenc Józsefszüleivel, fivéreivel, sógornőjével, feleségével és két gyermekével (1861)

Most te is megcsodálhatod szépségét!


A világon mindössze két Madame Tussauds rendelkezik Sisi viaszszoborral. A Budapesten látható figura több hónapon keresztül készült egy London melletti műhelyben szobrászok, művészek, szakértők bevonásával. A látogatók megcsodálhatják Sisi gyönyörű, legendásan hosszú haját. Hajkoronáját egy különleges, saját fejlesztésű samponnal mosta, amely nyers tojást és konyakot is tartalmazott. Napi 2-3 órát töltött frizurája ápolásával, a hajmosás pedig egy egész napot vett igénybe. A budapesti figura különlegessége, hogy látható rajta egy tetoválás is, amelyet kevesen ismernek. Sisi 1888-ban tetováltatott magára egy horgonyt, ezzel is kifejezve az utazás iránti szenvedélyét. Az esküvő tiszteletére most a látogatók meghallgathatják a Kék Duna keringőt, valamint természetesen felszállhatnak Sisi hintójára is.

Te ismered őket? A történelem 12 leginspirálóbb nője, akiről sajnos nem beszélünk eleget

Galéria / 12 kép

A történelem 12 leginspirálóbb nője

Megnézem a galériát

Videók

Szépség

Az 8 legnagyobb tévhit a fényvédelemről, avagy ragyogj egész nyáron pigmentfoltok nélkül

Szépség

Helyes hajápolási rutin: Avagy 5+1 működő praktika a sérült haj ellen

Promóciók

Igazi különlegességgel nyitott a White Raven Skybar & Lounge Budapest felett a világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője

Kép
Stílus

Eláll a lélegzet! Mutatjuk a 2024-es cannes-i filmfesztivál legcsodásabb ruhakölteményeit

Szombaton ért véget a cannes-i fesztivál, ami hűen magához, ismét számos emlékezetes vörös szőnyeges pillanatot hagyott az utókorra.

Kép
Életmód

Fogadjunk, hogy eddig te sem vetted észre! Íme 10 meglepő utalás, amit a Disney elrejtett a rajzfilmjeiben

Fogadjunk, hogy eddig te sem vetted észre! Mutatjuk a rejtett utalásokat és "easter eggeket" a Disney-rajzfilmekben!

Kép
Életmód

10 meglepő tényező, ami növelheti a bőrrák kialakulásának kockázatát: egy friss kutatás megdöbbentő felfedezést tett

Hajlamosak vagyunk arra, hogy a bőrrák kialakulásának kockázatát kizárólag a napozással, szoláriumozással kapcsoljuk össze. Azonban ez tévhit, számos tényező növelheti a bőrrák kialakulásának kockázatát, és némelyikről bizonyosan még nem is hallottál. Mutatjuk is, melyek ezek!

Kép
Életmód

Óriási hiba: Egész életünkben rosszul mostuk az epret! Így csináld, hogy tovább friss maradjon!

Ha eddig azt hitted, az epermosást nem lehet elrontani, sajnos tévedtél! Mutatjuk, hogy csinálják a profik!

Kép
Életmód

A híres táncosnő elárulta lapos hasának titkát: ezt fogyasztja minden reggel!

Ezt edd edzés után, ha olyan lapos hasat szeretnél, mint amilyennel a híres táncosnő, Julianne Hough büszkélkedhet!

Kép
Életmód

Leckének sem utolsók: 8 film, ami arra inspirál, hogy szeresd magadat

Ezek a filmek nemcsak abban segítenek, hogy elfogadd és szeresd önmagad, hanem abban is, hogy észrevedd a körülötted lévő emberek néha láthatatlan, de segítő szándékát is.