A lázadó zseni, aki Hollywood egyik legnagyobb csillagává vált: 100 éve született Marlon Brando

A lázadó zseni, aki Hollywood egyik legnagyobb csillagává vált: 100 éve született Marlon Brando
Forrás: Archive Photos/Getty Images

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Facebook
Twitter
Pinterest

Marlon Brando szimplán csak hagyta, hogy ösztönei vigyék előre, és sose érdekelte az, hogy mit gondolnak róla mások, ez pedig bár nem mindig tett jót a karrierjének, mégis sikerült a legnagyobbak közé bekerülnie.

Marlon Brando Jr. 1924. április 3-án született a nebraskai Omahában, egy utazó kereskedőként dolgozó apa és egy színpadi színésznő egyetlen fiaként. A család 1930-ban az Illinois állambeli Evanstonba költözött, ahol a mindössze hatéves fiú mások tréfás utánzásával már akkor is magára vonta az emberek figyelmét.

1936-ban szülei elváltak, ő és lánytestvérei az édesanyjukkal a kaliforniai Santa Anába költöztek, ám a szakítás végül nem egy életre szólt és a családi idill két évvel később tovább folytatódott. Apja egy farmot vásárolt az Illinois állambeli Libertyville-ben, Marlon Brando pedig itt kezdte el középiskolai tanulmányait, ahol bár a sportokban és a drámaórákon is jeleskedett, ám a többi tantárgy már hidegen hagyta. 1941-ben magatartása miatt kicsapták az iskolából és rövidesen a Shattuck Katonai Akadémián találta magát, ahol egy ideig jól viselkedett, de hamarosan újabb problémák akadtak vele, és végül úgy döntött, hogy abbahagyja a középiskolát. Kezdetben árokásóként dolgozott, és bár megpróbált bevonulni a hadseregbe, egy futballsérülés miatt alkalmatlannak minősítették. Brando végül úgy döntött, hogy New Yorkba utazik és színészetet tanul. Idővel kisebb színpadi szerepeket kapott és bár viselkedése itt is elég megosztó volt, abban mindenki egyetértett, hogy hihetetlen tehetség szunnyad benne. Az első filmes lehetőség rögtön egy főszereppel találta meg őt, amit az 1950-ben bemutatott Férfisors című drámában kapott, amit 1951-ben A vágy villamosa követett, ezzel az alkotással pedig végleg beírta magát a filmtörténet nagykönyvébe. Karrierje számos hullámvölgyön ment át, ettől függetlenül két Oscar-díjjal jutalmazták, az elsőt 1955-ben A rakpartonban nyújtott alakításáért, a másodikat 1973-ban A Keresztapáért kapta. Három BAFTA-, két Golden Globe-díjat nyert, de számos nemzetközi filmes elismerést is kapott és megannyi nagy szerep köthető a nevéhez.

Marlon Brando születésének 100. évfordulóján úgy gondoltuk, hogy összegyűjtjük pályafutásának 10 legemlékezetesebb alkotását, amit egyszer mindenkinek látnia kell: nézd meg, hogy te mennyit pipálhatsz ki ezek közül!

Galéria / 10 kép

Marlon Brando 10 legemlékezetesebb filmje, amit egyszer látnod kell

Megnézem a galériát

Videók

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Kép
Életmód

Külföldön vadásszák, itthon könnyen elérhető: 8 jótékony hatása, ami miatt fogyaszd bőséggel ebből a zöldségből

Sokan nem is gondolnák, de valósággal megőrülnek külföldön a magyar termesztésű tormáért. Ezzel szemben itthon nem gyakran fogyasztjuk, jellemzően csak húsvétkor, esetleg karácsonykor kerül az asztalra az ízletes zöldség. Azonban eláruljuk, nem csak az ünnepek alatt érdemes fogyasztani ezt a népszerű ételt, ugyanis számos jótékony hatása van, ami miatt érdemes beépíteni az étrendedbe.

Kép
Életmód

InStyle Cool list: 13 izgalmas gasztroarc, akinek a nevét érdemes megjegyezni

Újra itt az InStyle Cool listje! Most hazánk legizgalmasabb kreatív tehetségei közül ismerhetsz meg néhány gasztroarcot!

Kép
Életmód

Májusi horoszkóp: Íme 2 csillagjegy, akire rengeteg pénz vár a hónapban

Itt a havi horoszkópunk! Ilyen lesz 2024 májusa az egyes csillagjegyeknek az asztrológus szerint.

Kép
Szépség

10 elavult frizura, ami a legszebb nőket is elcsúfíthatja - ezek jönnek helyettük divatba!

Idén több kedvenc frizuratrendünk vált elavulttá, bár az is igaz, hogy a listán akad néhány előnytelen fazon is, amiért nem kár...

Kép
Stílus

4 ruhafazon, ami már nem lesz divatos a következő hónapokban - mutatjuk, mik jönnek helyettük!

Ezek között a friss ruhaötletek között is tuti találsz majd új kedvenceket.

Kép
Sztárok

24 színész a Harry Potter-filmekből, akik már nincsenek közöttünk

Kereken húsz évig forgatták a filmeket, sajnos a szereplők közül sokan nem láthatták már a történet végét a vásznon.