Megnyílt Major Krisztina GLAZE című egyéni kiállítása

Megnyílt Major Krisztina GLAZE című egyéni kiállítása
Forrás: Gregus Máté Photography

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Facebook
Twitter
Pinterest

A város egyik legszebb szecessziós villája adott helyet Major Krisztina (művésznevén Marla Anna Christina) GLAZE című egyéni szalon tárlatának.

A művész egyéni kiállítása rendhagyó helyszínen, Fejes Krisztina nemzetközileg elismert zongoraművész előadásának kíséretében került bemutatásra október 4-én a ResoArt Villa Kőrössy Szalonjában Budapesten.

A káosz harmóniája abban áll, hogy sosem unalmas vagy kiszámítható a végeredmény. Városi emberként is együtt létezünk a természettel. A vadon formái, gesztusai és rezgései ösztönösen bennünk élnek. Egyediek vagyunk, mégis mindannyian keressük a választ arra, hogy vajon hogyan látnak mások. Követnünk kell-e a szabályokat, precíznek és rendezettnek kell-e mutatkoznunk minden pillanatban, vagy megengedhetjük magunknak, hogy olykor hibázzunk, kiszámíthatatlanok, esetleg kaotikusak legyünk? Ki dönti el, hogy elég jók vagyunk-e ahhoz, hogy ne akarjanak minket egy programozható és hibátlanul működő géppel kiváltani?

- kérdi a művész. A Budapest legnagyobb állandó Zsolnay-kiállításának helyet adó szecessziós villaépület a Szabó István üzletember, műgyűjtő és mecénás által életre hívott Resonator Alapítvány gondozásában magán múzeumként nyitotta meg kapuit a publikum számára a Városligeti fasor 47-49. cím alatt. Az előre meghirdetett időpontokban, tárlatvezetéssel egybekötötten látogathatóvá vált magántulajdonú ResoArt Villa földszintjén található Kőrössy szalon fókuszában a közösségi élmények és az értékteremtés áll. A zártkörű klubban nívós kulturális programokat és kiállításokat tartanak, felelevenítve az egykor pezsgő nagypolgári életéről híres környék hagyományait.

Kép
forrás: Gregus Máté Photography

A szalon falai között megrendezésre került kiállítás valójában a művészet és a tudomány harmonikus konvergenciájának ünnepe, avagy az emberi szellem és az azt megalapozó biológiai folyamatok közötti összefüggések feltárása. Meghívás, hogy elmélkedjünk létezésünk költészetén, ahol a biológia vászna összeolvad az érzelmek ecsetvonásaival.

- mondta el Major Krisztina közgazdász, autodidakta alkotó harmadik egyéni kiállításának megnyitóján Kacsuk Péter informatikus professzor, műgyűjtő, a Kacsuk Gyűjtemény tulajdonosa. A tálat címadó ‘máz’ allegóriája a kerámia alkotások befejező mozzanatára, mint maszkra utal, amit magunkra öltünk, ha arra vágyunk, hogy társadalmilag elfogadottak legyünk. A bemutatott munkák ablakként engednek betekintést a néző saját elméjébe, hogy segítsék a döntést: akarunk-e az AI a versenyben részt venni vagy inkább visszafordulunk a természet felé?

Kép
forrás: Gregus Máté Photography

Ahogy az absztrakt expresszionizmus elvonatkoztatja a kézzelfoghatót, a tudomány felfedi az élet rejtélyét. Az én-kutatás közepette egy teljesen új dimenzió – a mesterséges intelligencia térnyerése – szakadékán találjuk magunkat. Elgondolkodunk azon gépek hatásain, amelyek képesek utánozni kognitív folyamatainkat, a tanulást és a fejlődést minden egyes pillanatban. Vajon a szövetségeseinkké válnak, felszabadítva az emberi potenciál új birodalmait, vagy megkérdőjelezik az emberi lét értelmét?

- kérdezte a műgyűjtő.

Kép
forrás: Gregus Máté Photography

A gesztusfestészet mindig is a megfoghatatlan, érzelmi és érzéki mélységre törekedett. Ezeket a hullámokat látjuk Major Krisztina alkotásain is. Megfesti legbensőbb gondolataink és érzéseink vásznát, olyan formákká és színekké alakítva azokat, amelyek híven tükrözik belső biovilágunk összetett terepét és pszichénk gyakran féktelen száguldását. Az ecsetvonások mögött a kulcs a zene, amely működteti az alkotó kezet. Az alkotások között barangolva átléphetünk az egyszerű vizuális befogadáson és megtapasztalhatjuk a multi-érzékelés felemelő örömét, ahogy zene és látvány együtt ragadja meg képzeletünket és repít új, ismeretlen tájakra.

– mondta Kacsuk Péter.

Kép
forrás: Gregus Máté Photography

A festményekből áradó energiához és színvilághoz Beethoven Holdfény szonátáját társítottam a szentimentális és egyben ritmikus hangzás és vad záró tétel miatt, utána pedig Liszt: Cantique d’amour költői és vallásos harmóniák sorozatából egy szerelmes himnuszt. Mélység - magasság, tér - idő, ami ezekben a művekben megmutatkoznak.

– mondja Fejes Krisztina zongoraművész, a Fejes Művészeti Akadémia alapítója. A tárlaton bemutatásra került Major Krisztina és Kovács Zsófia, a Gallery Max galéria vezetőjének és a SEMA egyedi tervezésű ruhakollekció megálmodójának kollaborációjában létrejött PADME objekt is. Az egyedi tervezésű - a művész azonos nevű festményével díszített - klasszikus nagypolgári, egyben futurisztikus öltözék a jövő transzhumán létformájának viseletét modellezi mintegy előrevetítve, hogy az előttünk álló elkerülhetetlen változások pozitív kicsengésűek is lehetnek, ha felismerjük azok szépségét.

A tárlat október 26-ig zártkörű, limitált létszámú (max. 10 fő) tárlatvezetések alkalmával tekinthető meg. Időpont egyeztetésre október 16-ig van lehetőség a [email protected] címen. A későbbiekben az érdeklődők az itt bemutatott munkákkal nyitott stúdió látogatások alkalmával találkozhatnak újra az alkotó Biatorbágyi műtermében. A művész munkássága online a Facebookon, Instagramon és a honlapján érhető el.

Kép
forrás: Gregus Máté Photography

Az est során zongorán játszott Fejes Krisztina zongoraművész a Fejes Művészeti Akadémia Alapítója, a megnyitó beszédet Kacsuk Péter informatikus professzor, a Műgyűjtők Klubjának tagja, a Kacsuk Gyűjtemény tulajdonosa mondta el, az italról pedig az Etyeki Kúria Borászat gondoskodott. A helyszínről bővebb információ a ResoArt Villa és a Kőrössy Szalon honlapokon olvasható.

Videók

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Kép
Életmód

Különleges ajánlatok: Akciós belföldi wellness csomagok májusban, amiket nem fogsz tudni visszautasítani

Íme május legjobb akciós wellness ajánlatai! Ha egy kis kikapcsolódásra vágysz, akkor most itt az idő!

Kép
Sztárok

El se hisszük! Sztárok, akik idén ünneplik 60. születésnapjukat - sokuk közülük úgy ragyog, mint 20 évvel ezelőtt!

Sokukon nem is látszik az öregedés! Íme azok a sztárok, akik 2024-ben ünneplik 60. születésnapjukat.

Kép
Sztárok

Harry herceg elárulta: ez volt az a pillanat, amikor tudta, örökre elveszítette Vilmos herceget

Harry herceg és Vilmos herceg 2020 óta nem beszélnek egymással. Mit szólna ehhez Diana hercegné?

Kép
Életmód
Kép
Sztárok

Amikor a pénz beszél: sztárok, akik csak a gázsiért vállalták a szerepet

Pénzből élünk, így hát fontos, mennyit kapunk a munkánkért. Van, amikor a sztárok is csak ez alapján döntenek egy szerepről.

Kép
Életmód

Külföldön vadásszák, itthon könnyen elérhető: 8 jótékony hatása, ami miatt fogyaszd bőséggel ebből a zöldségből

Sokan nem is gondolnák, de valósággal megőrülnek külföldön a magyar termesztésű tormáért. Ezzel szemben itthon nem gyakran fogyasztjuk, jellemzően csak húsvétkor, esetleg karácsonykor kerül az asztalra az ízletes zöldség. Azonban eláruljuk, nem csak az ünnepek alatt érdemes fogyasztani ezt a népszerű ételt, ugyanis számos jótékony hatása van, ami miatt érdemes beépíteni az étrendedbe.