Ami a Maestro filmből kimaradt! Leonard Bernstein egész életében hálás volt ennek a magyar művésznek

Ami a Maestro filmből kimaradt! Leonard Bernstein egész életében hálás volt ennek a magyar művésznek
Forrás: Leonard Bernstein - Al Ravenna/Wikipedia

Életmód

Napelem kisokos: Minden, amit tudnod kell a témában 2024-ben

Promóciók

Új tárolóval kiegészített, lakossági napelemes rendszer pályázat: az E.ON-nal egyszerűbb

Facebook
Twitter
Pinterest

A Maestro című film kapcsán találtunk egy egész érdekes, magyar vonatkozású részletet Leonard Bernstein életéből, ami sajnos az alkotásból kimaradt!

Itthon tavaly december 20-án került fel a Netflix kínálatába a Bradley Cooper rendezésében és főszereplésével készült Maestro című alkotás, ami világhírű zeneszerző és karmester, Leonard Bernstein és feleségének, Felicia Montealegre Cohn Bernsteinnek az életét mutatja be.

A West Side Story-t is jegyző többszörös Grammy-, Emmy- és Tony-díjas művészről szóló alkotás a nézők mellett a kritikusok körében is nagy sikernek örvend, ezt mi sem bizonytíja jobban, minthogy a még mindig az egyik legnívósabbnak számító filmes díjra, azaz Oscarra is jelölték, szám szerint pontosan 7 kategóriában. Eredetileg Martin Scorsese rendezte volna a filmet, de végül Az ír miatt visszamondta a munkát, és bár Steven Spielberg is egy ideig fontolgatta a dolgot, végül Bradley Cooperre bízta a direktori munkát, aki meg kell hagyni, hogy a főszereplőként, a feleségét életre keltő Carey Mulligan mellett könnyed természetességgel remekel az életrajzi dráma minden egyes képkockáján. Ha láttad már a filmet, akkor minden bizonnyal már előtted sem ismeretlen Leonard Bernstein élete és munkássága, ám mi még is találtunk egy aprócska, de azért érdekes részletet, amiről a filmben valahol érthető okok miatt abszolút nem esett szó.
Leonard Bernstein iskolaévei...

Ami a Maestro című filmből kimaradt!

Leonard Bernstein egy Ukrajnából emigrált, parókakészítőként dolgozó édesapa és egy az Orosz Birodalomból származó édesanya első gyermekeként látta meg a világot 1918. augusztus 25-én. Nagymamája kedvéért eredetileg Louisnak anyakönyvezték, de a szülei mindig Leonardnak hívták, és 18 éves korában, röviddel nagymamája halála után hivatalosan is felvette a Leonard nevet. Apja vállalkozó kedve miatt a családnak elég sokszor költözködnie kellett, ez pedig legidősebb fiúk egészségét és lelkivilágát is meggyötörte. 10 éves volt, amikor nagynénje náluk helyezte el zongoráját, amin egyre többet gyakorolt és játszott. Apja kezdetben ellenezte fia zenei érdeklődését, és nem is volt hajlandó fizetni azért, hogy órákat vegyen, így Leonardnak a környékbeli fiatalok oktatásából sikerült összeszednie annyi pénzt, hogy tovább tudja képezni magát. Látva gyermeke kitartó hozzáállását, végül engedett a dolognak, és anyagilag is finanszírozta fia zenébe vetett álmait. 1932. március 30-án volt Bernstein első nyilvános zongoraelőadása a Susan Williams stúdióestén, ahol Brahms g-moll rapszódiáját játszotta a New England Conservatoryban. Két évvel később pedig már szólóban debütált a Boston Public School Orchestra közreműködésével.

Leonard Bernstein a New York-i szimfónikusokat vezényli 1945-ben.
forrás: Leonard Bernstein/Wikipedia
Leonard Bernstein a New York-i szimfónikusokat vezényli 1945-ben.

1935-ben kezdte meg tanulmányait a Harvardon, az egyetem befejezése után hosszú ideig nem talált munkát, New Yorkba költözött, de idővel elfogyott a pénze és visszament Bostonba. Itt tudta meg egyik régi osztálytársától, hogy Dimitri Mitropulosz karmester New Yorkban tölt pár napot, így több se kellett neki és visszautazott New Yorkba, ahol találkozott példaképével és elmesélte neki kilátástalan helyzetét. A görög művész úgy döntött, hogy segít neki, és bár a felvételik már lezárultak, sikerült egy meghallgatást intéznie Leonardnak a philadelphiai Curtis Institute of Music-ba, ahova végül 1939-ben ösztöndíjjal vették fel őt.

Most pedig jön az az aprócska érdekesség, amit fentebb már említettünk...

Az intézetben a magyar származású Reiner Frigyesnek volt a tanítványa. A budapesti születésű karmestert gyerekként édesanyja tanította meg zongorázni, majd olyanoktól tanulhatott, mint Bartók Béla. Elvégezte a Zeneakadémián, utána pedig a Népszínház–Vígoperánál kezdett el dolgozni korrepetitorként, ezt követően 1 éven át Ljubljanában volt karmester, hazatérve a Népopera karmestere volt, innen szerződött a drezdai Szász Udvari Operához, melynek 1914-től 1921-a tagja volt és olyan nevekkel működött együtt, mint Richard Strauss. Ezekben az években olyan nagy európai városokban játszott, mint Barcelona, Humburg és Róma. Végül aztán 1922-ben az Egyesült Államokba emigrált, ahol a Cincinnati Szimfonikus Zenekar vezetője lett. 1928-ban megkapta az amerikai állampolgárságot, és a philadelphiai Curtis Institute of Music-ban kezdett el tanítani és többek közt olyan, ma már világhírű diákok fordultak meg nála, mint Boris Goldovsky, Henry Mazer, Hugo Weisgall és természetesen Leonard Bernstein, aki állítólag olyan szerencsés volt, hogy Reiner Frigyes tanári pályája során egyedül neki ítélte oda az "A" fokozatot, ami az amerikai oktatási rendszerben a legjobb osztályzatnak számít, később pedig azt nyilatkozta róla, hogy „a valaha volt legtehetségesebb tanítványom”. A kölcsönös tisztelet pedig nagyon is megvolt, hiszen később Bernstein sűrűn tett említést magyar mentoráról. A Fritz Reinerként világhírűvé vált Reiner Frigyes végül mesés karriert futott be, és 1963-ban hunyt el New Yorkban, 74 éves volt.

Reiner Frigyes
forrás: Fritz Reiner/Wikipedia
Reiner Frigyes

Még több nemzetközi sikereket befutó magyarról olvasnál? Akkor ezt se hagyd ki!

Galéria / 10 kép

10 magyar művész, akinek csillaga van a hollywoodi hírességek sétányán

Megnézem a galériát

Videók

Kép
Életmód

Köztünk járnak! Így él egy mai, modern boszorkány - még világsztárok is vannak köztük!

A 20. században született modern boszorkányság, a Wicca egyre népszerűbb. Hírességek is gyakorolják!

Kép
Életmód

Idén már 50 éves! Íme 12 érdekesség, amit talán nem is tudtál A Keresztapa II-ről

Idén éppen ötvenéves a film, amely hat Oscar-díjat nyert, és máig az egyik legsikeresebb, legkedveltebb folytatás.

Kép
Életmód

6 filmes baki, amit csak kevesen vettek észre: te kiszúrtad ezeket?

Hat film és sorozat, aminek a bakijaira talán nem pontosan emlékszel.

Kép
Életmód

6 pszichológiai kísérlet, ami megmutatta, milyen kiszámíthatatlan is emberi természet

Kiszámíthatatlan és kegyetlen az emberi természet? Mutatunk 6 pszichológiai kísérletet, ami azt bizonyítja, hogy emberségből megbuktunk!

Kép
Sztárok

Ő Aang az Avatár: Az utolsó léghajlítóban: Így néz ki Gordon Comrier a valóságban!

Ilyen cuki kiskamasz az Avatár: Az utolsó léghajlító című sorozat főszereplője, Gordon Comrier.

Kép
Sztárok

A kritikusok szerint ez Bruce Willis legjobb és legrosszabb filmje

Bruce Willis karrierjének voltak állomásai, amivel a rajongók a mai napig nem tudtak kibékülni.