Egy laza kis főzés? #4 – Könnyű meggyes pite

2013. június 26.
Szerző: admin

Azoknak, akik nemcsak főzni meg enni szeretnek, de élvezik azt a minőségi időt, ami ezzel a tevékenységgel együtt jár, és tudják, minden elkészített étel/ital/desszert olyan finom lesz, amennyire szeretjük azt, akinek készítjük. Rózsa Szonja rovata.


Könnyű meggyes pite a kávédhoz, vendégeidnek...

Hozzávalók:


  • A pitealaphoz: 15 dkg vaj, 30 dkg liszt, 5 dkg cukor, 2 tojássárgája (a fehérjét rakd félre), 1 csomag sütőpor, 2 dl tejföl
  • A töltelékhez: 30 dkg meggy, 2 egész tojás (+ a félrerakott fehérjék), 2 dl tejföl, egy fél citrom héja lereszelve, kb. 1 dl tej, 3 evőkanál cukor (lehetőleg barna)

Könnyű meggyes pite a kávédhoz, vendégeidnek


Elkészítés:


  • A sütőt melegítsd fel 180 fokra.
  • Rakd a pitealap hozzávalóit egy tálba, és keverőgéppel vagy kézzel jól dolgozd össze az alapanyagokat. Ne ijedj meg, ha a végeredmény kicsit nyúlós állagú tészta lesz. Ezután nyomkodd kerámia pitetálba a masszát úgy, hogy legyen egy kis pereme, de a tészta kb. 1 centiméterrel a pitetál pereme alatt legyen.
  • Aztán magozd ki a 30 dkg meggyet, és felezd meg a szemeket, majd jó sűrűn nyomd félig a tésztába a feles meggyeket, a belsejükkel lefelé.
  • Ezután egy tálba keverd össze a töltelék maradék alkotóelemeit, és merd át a pitéstálba (így egyenletesen el tudod oszlatni). A tésztát teljesen ellepheti a belevaló, de a tál pereménél fél centivel alacsonyabban álljon a teteje.
  • Ha a sütő felmelegedett, rakd be a pitét, és süsd kb. 50 percig, amíg szép barnás-foltos nem lesz a teteje. Sütés közben a tészta pereme fel fog emelkedni, és az is szép barnásra sül.
  • Ha elkészült, vedd ki a sütőből, így amikor kihűlt, könnyen szeletelheted.

És már kész is...jó étvágyat! :)