A pszichológia tehetetlen, de te mégis felléphetsz a klímaszorongás ellen!

A pszichológia tehetetlen, de te mégis felléphetsz a klímaszorongás ellen!
Facebook
Twitter
Pinterest

Téged is nyomasztanak a klímaváltozással kapcsolatos rettenetes előrejelzések? Ha érint a klímaszorongás, hasznos ötleteket olvashatsz a leküzdésére, sőt még fenntarthatósági tippeket is adunk Linczényi Márkó segítségével!

A klímaváltozás és annak hatásai, a jövőért való aggódás gyakorlatilag a mindannapi diskurzus részévé vált. Nincs olyan nap, hogy ne látnál egy kétségbeejtő képet a lángoló Amazonasról vagy ivóvíz nélkül maradt nagyvárosokról. Te még csak annyit érzel a bőrödön, hogy melegebbek a nyarak és télen nincs annyi hó, néha még az is megforsul a fejedben, hogy talán nincs is olyan nagy gond.

De amikor szaharai homok teríti be a kocsidat Európa közepén, vagy amikor azt hallod, hogy a föld történetének legnagyobb vihara csap le éppen Floridára, akkor az azért visszaránt a realitásba és rádöbbensz, hogy valójában nincs is annyira messze az, amikor a Kárpát medencét is utoléri a klímaváltozás, és ha élhetetlenné válik, akkor a délről jövő tízmilliókkal együtt próbálunk majd északabbra jutni. Persze talán még nincs minden veszve, de ahhoz cselekedni kell, méghozzá kollektíven, és nem városi, hanem bolygó szinten.

klímaváltozás,ivóvíz
forrás: Getty Images
Na az unokáink így már lehet, hogy nem fognak vizet inni... Tényleg azt gondolod, hogy a klímaváltozás nem a te ügyed?

Klímaszorongás

És már el is érkeztünk a szorongó gondolatokhoz. Bűntudatot érzel, mert már megint műanyag zacskóba pakoltál a boltban, tehetetlen dühöt érzel, ha arra gondolsz, hogy az unokáid lehet, hogy már egy Mad Max szerű világban fognak élni, reménytelenséget és gyászt érzel, amikor arra gondolsz, talán pont ezek miatt a kilátások nem mersz majd talán soha gyereket vállalni.

Ha így vagy vele, akkor bizony téged is érint a klímaszorongás. Ez pontosan az, amit a neve is sugall: a klímaváltozás, a klímakatasztrófa kiváltotta szorongás. A jelenség viszonylag újkeletű, ráadásul a pszichológia nem is nagyon tud mit kezdeni vele, hiszen nem kognitív torzítások és szubjektív megélések táplálják, mint egy jó kis klasszikus szorongást, így az eddig megszokott módszerekkel nem igazán lehet küzdeni ellene.

Kép

Hogy mi a szorongás?

Klinikai értelemben a jövőre irányuló érzelmi állapot, az amiatt kialakult nyugtalanságérzet, hogy a dolgok számunkra kontrollálhatatlanul rossz irányba haladnak. Ezt úgy lehet kiiktatni, hogy készülünk a jövőre, hogy képesek legyünk megbirkózni a fenyegetéseivel. Alapjáraton nem kóros jelenség, hiszen motivál bennünket, fokozhatja a teljesítőképességünket. Kóros esetben viszont már gátolhatja a cselekvőképességünket, alvászavarhoz, pánokrohamokhoz is vezethet. A klíma miatti szorongás abban más, hogy nem az egyén szintjéről indul, nemcsak az egyén jövőjét érinti, hanem mivel egy globális probléma az origója, az egész emebriség jövőjét kedvezőtlenül befolyásolja - így nem vagyunk rá közvetlen hatással, ez pedig súlyos tehetetlenség érzéshez vezet.

Mit tehetsz ellene?

Az egyetlen gyógyír talán az lehet (emlékezz, maga a pszichológia sem feltétlenül tudja, hogyan lehetne csillapítani), ha megmentjük a bolygót. (Hah, csak ennyi?!) Nincs más választásunk, mint optimistának lenni és tudatosan élni. Nem, nem elég néha ejteni a nejlon zacsit a boltban és végigpörgetni az Instagramon a #climatechange hashtag alatti képeket, majd elmorzsolni egy könnycseppet a jegesmedvékért. Életmódot kell váltani, a hétköznapjaid minden szintjén meg kell jelennie a tudatosságnak, abban is, ahogy másokkal kommunikálsz. Íme néhány tipp azért, hogy a mindennapjaid során se veszítsd el a reményt!

  • Csatlakozz valamely civil szervezethez, csoportokhoz, akik a klímaváltozás területén dolgoznak!
  • Tégy meg mindent otthon és a környezetedben, hogy legalább a lelkiismereted jó legyen (tömegközlekedés, megújuló energia stb.)
  • Étrendeddel is védheted a környezetet: csökkentsd a nagyüzemi termelésből származó ételek fogyasztását, válaszd a helyit! Lehet, hogy drágább lesz így, de biztosan nem fogsz túlfogyasztani (amit most garantáltan csinálsz, szóval a végén nem is biztos, hogy többet költesz majd, ha csak azt veszed meg, amire tényleg szükséged van).
  • Beszélj róla! Ezzel nemcsak magadban, másokban is tudatosítod, hogy mindennap, folyamatosan tennünk kell a változásért.

Érdekelnek a szerkesztőség tippjei? Mi, az InStyle munkatársai jó ideje próbálunk a fenntarthatóság elvei szerint élni, és bevezettünk extra változásokat is, hogy legalább a lelkiismeretünk tiszta legyen. Kattints, hátha ihletet szerzel tőlünk!

Linczényi Márkó az idei InStyle Awards legmotiváltabb ökotudatos híresség kategóriájában volt jelölt. A gálára is ökotudatos ruhában érkezett: hálóba ragadt cápákat viselt.
forrás: Instagram
Linczényi Márkó az idei InStyle Awards legmotiváltabb ökotudatos híresség kategóriájában volt jelölt. A gálára is ökotudatos ruhában érkezett: hálóba ragadt cápákat viselt.

Tudatos vásárlás? Linczényi Márkóval beszélgettünk

Sokan csak legyintenek, hogy mit számít, mit csinálok én, hiszen amíg a nagyvállalatok és az olajipari hatalmak nem változtatnak az eddigi működésükön, úgyis minden hiábavaló.

AZ igazsághoz viszont az is hozzátartozik, hogy amíg emberek miliói nem fogják követelni a változást, addig a nagyhatalmak nem fognak lépni. Emberek viszont hogyan alkotnak tömeget? Bizony egyesével: így igenis van értelme az alulról jövő kezdeményezéseknek.

Hogy milyen egyéni stratégiákat követhetünk, és hogy mennyire rossz saját bőrünkön érezni a klímaszorongást, arról nemrég beszélgettünk az InStyle podcastben Linczényi Márkóval.

Ez a cikk a Covering Climate Now nemzetközi klímavédelmi kampányt támogatja, amely kampány több mint 250 hírportál globális együttműködése az éghajlat helyzet tudatosításának érdekében!

Kép
Tovább olvasok
Életmód

A pillangóhatás erősebb, mint gondolnád

Vajon egy pillangó szárnycsapásai Brazíliában képes tornádót előidézni Texasban? A válasz határozott igen - állapította meg Edward Lorenz meteorológus.

Életmód

Nehéz elhinni, hogy ezeket a képeket nem manipulálták

A képek nagy része optikai csalódás: a természet megvicceli a szemünket vagy mi magunk képzelünk oda valamit?! – CSODÁS KÉPEK!

Életmód

Nagyot szólt a magyar dizájn Londonban

London a világ egyik dizájnfővárosa, nem véletlenül szerveznek minden évben több csúcstalálkozót, konferenciát, kiállítást és vásárt is ott. Ezek közül az egyik legrangosabb a London Design Fair, amelyen idén 11 alkotó tette fel a dizájntérképre Magyarországot.

Stílus

Csapj le a legmenőbb őszi kabátokra 10.000 Ft alatt!

Még mindig nem szerezted be az idei legtrendibb őszi kabátodat? Segítünk!

Sztárok

Nézd meg a szexi lelkészt, mielőtt letörli magát az Instagramról!

Semmi sem lesz olyan forró ma, mint Oskar, a svéd crossfit lelkész, aki egy csapásra az Instagram sztárja lett.

Egyéb

Csomagolj és vidd!

Egy szép kivitelezésű papírtáska, amelybe az ajándékainkat csomagoljuk, vagy személyes dolgainkat visszük nap mint nap, mindig egy kis eleganciát kölcsönöz tárgyainknak, és ezzel lényegében nekünk.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem