A pszichológia tehetetlen, de te mégis felléphetsz a klímaszorongás ellen!

A pszichológia tehetetlen, de te mégis felléphetsz a klímaszorongás ellen!

Promóciók

TOP10 élmény Máltán: a tökéletes bakancslista

Életmód

Nyaralás 2023: 5 dolog, amit tudnod kell, ha Horvátországba utazol

Promóciók

A streetstyle az ikonikus Converse cipővel - rakd össze a megismételhetetlen lookot

Facebook
Twitter
Pinterest

Téged is nyomasztanak a klímaváltozással kapcsolatos rettenetes előrejelzések? Ha érint a klímaszorongás, hasznos ötleteket olvashatsz a leküzdésére, sőt még fenntarthatósági tippeket is adunk Linczényi Márkó segítségével!

A klímaváltozás és annak hatásai, a jövőért való aggódás gyakorlatilag a mindannapi diskurzus részévé vált. Nincs olyan nap, hogy ne látnál egy kétségbeejtő képet a lángoló Amazonasról vagy ivóvíz nélkül maradt nagyvárosokról. Te még csak annyit érzel a bőrödön, hogy melegebbek a nyarak és télen nincs annyi hó, néha még az is megforsul a fejedben, hogy talán nincs is olyan nagy gond.

De amikor szaharai homok teríti be a kocsidat Európa közepén, vagy amikor azt hallod, hogy a föld történetének legnagyobb vihara csap le éppen Floridára, akkor az azért visszaránt a realitásba és rádöbbensz, hogy valójában nincs is annyira messze az, amikor a Kárpát medencét is utoléri a klímaváltozás, és ha élhetetlenné válik, akkor a délről jövő tízmilliókkal együtt próbálunk majd északabbra jutni. Persze talán még nincs minden veszve, de ahhoz cselekedni kell, méghozzá kollektíven, és nem városi, hanem bolygó szinten.

klímaváltozás,ivóvíz
forrás: Getty Images
Na az unokáink így már lehet, hogy nem fognak vizet inni... Tényleg azt gondolod, hogy a klímaváltozás nem a te ügyed?

Klímaszorongás

És már el is érkeztünk a szorongó gondolatokhoz. Bűntudatot érzel, mert már megint műanyag zacskóba pakoltál a boltban, tehetetlen dühöt érzel, ha arra gondolsz, hogy az unokáid lehet, hogy már egy Mad Max szerű világban fognak élni, reménytelenséget és gyászt érzel, amikor arra gondolsz, talán pont ezek miatt a kilátások nem mersz majd talán soha gyereket vállalni.

Ha így vagy vele, akkor bizony téged is érint a klímaszorongás. Ez pontosan az, amit a neve is sugall: a klímaváltozás, a klímakatasztrófa kiváltotta szorongás. A jelenség viszonylag újkeletű, ráadásul a pszichológia nem is nagyon tud mit kezdeni vele, hiszen nem kognitív torzítások és szubjektív megélések táplálják, mint egy jó kis klasszikus szorongást, így az eddig megszokott módszerekkel nem igazán lehet küzdeni ellene.

Kép

Hogy mi a szorongás?

Klinikai értelemben a jövőre irányuló érzelmi állapot, az amiatt kialakult nyugtalanságérzet, hogy a dolgok számunkra kontrollálhatatlanul rossz irányba haladnak. Ezt úgy lehet kiiktatni, hogy készülünk a jövőre, hogy képesek legyünk megbirkózni a fenyegetéseivel. Alapjáraton nem kóros jelenség, hiszen motivál bennünket, fokozhatja a teljesítőképességünket. Kóros esetben viszont már gátolhatja a cselekvőképességünket, alvászavarhoz, pánokrohamokhoz is vezethet. A klíma miatti szorongás abban más, hogy nem az egyén szintjéről indul, nemcsak az egyén jövőjét érinti, hanem mivel egy globális probléma az origója, az egész emebriség jövőjét kedvezőtlenül befolyásolja - így nem vagyunk rá közvetlen hatással, ez pedig súlyos tehetetlenség érzéshez vezet.

Mit tehetsz ellene?

Az egyetlen gyógyír talán az lehet (emlékezz, maga a pszichológia sem feltétlenül tudja, hogyan lehetne csillapítani), ha megmentjük a bolygót. (Hah, csak ennyi?!) Nincs más választásunk, mint optimistának lenni és tudatosan élni. Nem, nem elég néha ejteni a nejlon zacsit a boltban és végigpörgetni az Instagramon a #climatechange hashtag alatti képeket, majd elmorzsolni egy könnycseppet a jegesmedvékért. Életmódot kell váltani, a hétköznapjaid minden szintjén meg kell jelennie a tudatosságnak, abban is, ahogy másokkal kommunikálsz. Íme néhány tipp azért, hogy a mindennapjaid során se veszítsd el a reményt!

  • Csatlakozz valamely civil szervezethez, csoportokhoz, akik a klímaváltozás területén dolgoznak!
  • Tégy meg mindent otthon és a környezetedben, hogy legalább a lelkiismereted jó legyen (tömegközlekedés, megújuló energia stb.)
  • Étrendeddel is védheted a környezetet: csökkentsd a nagyüzemi termelésből származó ételek fogyasztását, válaszd a helyit! Lehet, hogy drágább lesz így, de biztosan nem fogsz túlfogyasztani (amit most garantáltan csinálsz, szóval a végén nem is biztos, hogy többet költesz majd, ha csak azt veszed meg, amire tényleg szükséged van).
  • Beszélj róla! Ezzel nemcsak magadban, másokban is tudatosítod, hogy mindennap, folyamatosan tennünk kell a változásért.

Érdekelnek a szerkesztőség tippjei? Mi, az InStyle munkatársai jó ideje próbálunk a fenntarthatóság elvei szerint élni, és bevezettünk extra változásokat is, hogy legalább a lelkiismeretünk tiszta legyen. Kattints, hátha ihletet szerzel tőlünk!

Linczényi Márkó az idei InStyle Awards legmotiváltabb ökotudatos híresség kategóriájában volt jelölt. A gálára is ökotudatos ruhában érkezett: hálóba ragadt cápákat viselt.
forrás: Instagram
Linczényi Márkó az idei InStyle Awards legmotiváltabb ökotudatos híresség kategóriájában volt jelölt. A gálára is ökotudatos ruhában érkezett: hálóba ragadt cápákat viselt.

Tudatos vásárlás? Linczényi Márkóval beszélgettünk

Sokan csak legyintenek, hogy mit számít, mit csinálok én, hiszen amíg a nagyvállalatok és az olajipari hatalmak nem változtatnak az eddigi működésükön, úgyis minden hiábavaló.

AZ igazsághoz viszont az is hozzátartozik, hogy amíg emberek miliói nem fogják követelni a változást, addig a nagyhatalmak nem fognak lépni. Emberek viszont hogyan alkotnak tömeget? Bizony egyesével: így igenis van értelme az alulról jövő kezdeményezéseknek.

Hogy milyen egyéni stratégiákat követhetünk, és hogy mennyire rossz saját bőrünkön érezni a klímaszorongást, arról nemrég beszélgettünk az InStyle podcastben Linczényi Márkóval.

Ez a cikk a Covering Climate Now nemzetközi klímavédelmi kampányt támogatja, amely kampány több mint 250 hírportál globális együttműködése az éghajlat helyzet tudatosításának érdekében!

Kép

Videók

Promóciók

TOP10 élmény Máltán: a tökéletes bakancslista

Életmód

Nyaralás 2023: 5 dolog, amit tudnod kell, ha Horvátországba utazol

Promóciók

A streetstyle az ikonikus Converse cipővel - rakd össze a megismételhetetlen lookot

Kép
Sztárok

Cuki kisfiúból csini kamaszlány: Így változott meg Shiloh Jolie-Pitt az évek alatt

Nézd meg, hogyan változott Shiloh Jolie-Pitt az évek során!

Kép
Életmód

2 "egészségesnek" kikiáltott étel, ami a szakértők szerint gyulladást és a puffadást okoz

Első hallásra igazi tökéletes csemegének tűnnek, valójában pedig tele vannak egészségtelen összetevőkkel, így a táplálkozási szakértők szerint nem árt vigyázni velük!

Kép
Életmód

10 film, amiben a jelmeztervezők hibát követtek el, mégsem szúrta ki senki

Néhány kosztümös film láttán a divattörténészek csak fogják a fejüket!

Kép
Stílus

Egy szett a hét minden napjára: Avagy 30 szuper júniusi outfitötlet, amit megéri lemásolnod

Júniusban már az időjárás sem gördíthet akadályokat eléd, így mutatjuk a legszuperebb nyári outfitölteteket!

Kép
Stílus

A nagy bikini kalauz: 10 fürdőruhatrend, ami 2023 nyarán tarol a strandokon

A fürdőruhatrendek idén is tökéletesen igazodnak a nők egyre növekvő és egyre nagyobb kínálatra szomjazó igényeihez.

Kép
Szépség

Nem vicc! Christina Aguilera egy új körömtrendet indított útjára: hódít a vagina manikűr!

Kíváncsiak vagyunk, hogy Christina Aguilera új kedvenc körömtrendje, a vagina manikűr mennyi időn belül pörög ki a köztudatból...