Kések a konyhában

Kések a konyhában

Szépség

Bosszantanak a striák? 5 tipp, amivel látványosan elhalványíthatod a csíkokat még a nyár előtt

Életmód

10 szokás olyan nőktől, akiknek mindig tiszta az otthonuk

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Promóciók

Nyerj vadonatúj Lexus-t az Etele App-al!

Facebook
Twitter
Pinterest

Ha rangsorolnunk kellene a konyhai eszközöket aszerint, hogy melyek a leginkább nélkülözhetetlenek a főzés során, a kések alighanem előkelő helyen végeznének. Hiszen nélkülük nem tudjuk felszeletelni, előkészíteni az alapanyagokat. Ám ha nem vagyunk kimondottan konyhatündérek, késekre még akkor is szükségünk lesz, ha csak egy szendvicset szeretnénk összedobni.

No de hány késre van szükség egy hétköznapi, családi konyhában, és melyek ezek? Illetve mik azok, amelyek helyettesíthetőek egymással? Cikkünkben górcső alá vesszük a konyhai kések alapvető típusait és megnézzük, melyik, milyen célra használható. Az elkészítésben segítségünkre volt a többek között minőségi késeket is forgalmazó Fiskars & Gerber termékek webáruháza.

Szakácskés

A hosszú, széles, fokozatosan elkeskenyedő pengéjű szakácskés a konyhai ténykedések alfája és omegája. Valódi univerzális eszköz, amely alkalmas aprításra, szeletelésre, filézésre, vagyis az előkészületek során nélkülözhetetlen. Ha nem szeretnénk egy egész fiókot megtölteni késekkel, hanem csak az alapdarabokat beszerezni, akkor ez legyen az első és a legfontosabb. Mivel a lényegét a borotvaéles, strapabíró penge adja, ezért ne sajnáljuk a nagyobb anyagi ráfordítást egy jó minőségű darabra, hiszen általa rengeteg bosszúságtól kíméljük meg magunkat.

Hámozókés

Ha eddig sosem sikerült a burgonyát leheletvékonyan meghámozni, a paradicsom héját egyben lehúzni, vagy a fokhagymát szépen megpucolni, az csak amiatt lehetett, hogy nem volt egy rendes hámozókésünk. Ez az apró, rövid pengéjű kés szintén nélkülözhetetlen a konyhában. A funkciója nem merül ki a hámozásban, hanem minden olyan művelethez használható, ami aprólékos, finom mozdulatokat igényel (például zöldségek formára faragása). Alapszabály, hogy amihez a szakácskést túl nagynak találjuk, ahhoz pont megfelelő méretű lesz a hámozókés.

Filézőkés

Hosszú, nagyon vékony és hajlékony pengével rendelkezik. Ha csontos húsokat dolgozunk fel, vagy halat bontunk szét, akkor nagyon hasznos, ha akad belőle egy a fiókban. Ha viszont nem szoktunk ilyesmivel bíbelődni, akkor nem fogjuk hiányolni, válasszuk helyette inkább a sokkal sokoldalúbb hámozókést.

Kenyérvágó kés

Hosszú, vastag pengével rendelkezik, melynek az élén apró kis fogak vannak. Csak akkor érdemes beszerezni, ha szeretnénk egy olyan kést, amely mindig ott fekszik a kenyértartóban, kéznél van, és semmi másra nem használjuk, csak kenyérszeletelésre. Egyéb esetben tökéletesen megfelel egy szakácskés is, ami kenyérvágásra is ugyanúgy alkalmas.

Asztali kés

Ha vendégeket hívunk, vagy csak ünnepi ebédet tart a család, úgy szép a teríték, ha mindenkinek egyforma evőeszközei vannak. Ha valakinek filézőkéssel, míg másnak hámozó- vagy éppen vajazókéssel kell étkeznie, az nem épp a házigazda alaposságára vall. Egy egyszerű asztali késkészlettel viszont megteremthetjük a tökéletes összhangot az asztalnál.

Videók

Szépség

Bosszantanak a striák? 5 tipp, amivel látványosan elhalványíthatod a csíkokat még a nyár előtt

Életmód

10 szokás olyan nőktől, akiknek mindig tiszta az otthonuk

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Promóciók

Nyerj vadonatúj Lexus-t az Etele App-al!

Kép
Stílus

Nem fogod elhinni, hogy ezeket tényleg magukra húzták íme: a 2024-es MET-gála legsokkolóbb szettjei

Ha május, akkor MET-gála. Az elképesztő kreációk mellett tegnap este a megosztó szettekből sem volt hiány, lássuk a nagyközönség idén kiken akadt le!

Kép
Életmód

Demencia tünete lehet, ha így étkezel: 7 jel, ami a retteget kórra utalhat

Alapvetően a legrettegettebb betegségtípus az időskori memóriavesztés. Ennek egy formája a frontotemporális demencia, melynek jellemzője az olykor egészen megszállott, ismétlődő viselkedés, ez pedig egy friss kutatás szerint sok esetben elsősorban az étkezési szokásokban jelenik meg.

Kép
Életmód

7 meglepő tipp a spóroláshoz, amire talán nem is gondoltál

Mindenkinek mást jelent a takarékoskodás, ráadásul van, aki túltolja, más pedig nem elég hatékony.

Kép
Stílus

Eláll a lélegzet! 10 sztár, aki felejthetetlen szettet viselt a 2024-es MET-gálán

Idén is lenyűgöztek minket a világ legstílusosabb sztárjai: lélegzetelállító, természet inspirálta ruhákban jelentek meg a 2024-es MET-gálán!

Kép
Életmód

Ez az ő hónapjuk lesz: 4 csillagjegy, akit májusban hatalmas szerencse ér

Május 8-án, hajnalban érkezik a májusi újhold, ami a legszerencsésebb napot hozhatja el számunkra az éveben!

Kép
Életmód

A 6 legjobb vitaminpáros, amik együtt a leghatékonyabbak: tökéletesen kiegészítik egymást!

Amennyiben nem napi 1 multivitamint szedsz, felmerülhet a kérdés, hogy vajon melyik vitamin mivel kompatibilis, mit mivel érdemes egyszerre bevenni. Egyszerre az összeset letudni ugyanis kényelmes megoldásnak tűnhet, de a szakértők nem minden esetben javasolják ezt. Most megmutatjuk, mik azok, amiket érdemes összepárosítani!