Díjazták a magyar kutatónőket

Díjazták a magyar kutatónőket

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Promóciók

Nyerj vadonatúj Lexus-t az Etele App-al!

Facebook
Twitter
Pinterest

Ritka kórképek genetikai háttérének felismeréséért, félrediagnosztizált betegség azonosításáért, molekulák átrendezéséért kaptak idén elismerést a „L’Oréal - UNESCO A nőkért és a tudományért” ösztöndíjat elnyerő magyar kutatónők. Az idei ceremónián a 2008-as év egyik díjazottjának tanítványa is átvehette a díjat, bizonyítva ezzel, hogy a magyar tudományos életben a kutatónők egymásnak adják át a stafétabotot.


Előremutató, költséghatékony és újszerű tudományos munkáknak ítélte idén az akadémikusokból álló zsűri a 11 000 euró összdíjazású elismerést, melyet ebben az évben is három, kivételes tehetségű hazai kutatónő vehetett át. A program célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a tudományos életben tevékenykedő tehetséges kutatónők eredményeire.
Tanítványból lett kolléga Dr. Nagy Nikoletta, a 30 év feletti kategória díjazottja, aki a 2008-as L’Oréal - UNESCO A nőkért és a tudományért ösztöndíjasának, Dr. Széll Mártának szárnyai alatt vált kutatóvá. A Szegedi Tudományegyetem kutatója két tudományág, a genetika és a bőrgyógyászat ötvözésével igyekszik megállapítani a bőrgyógyászati ritka betegségek kialakulásának valószínűségét. Munkája során az eddig csak tüneteikről azonosított bőrbetegségek genetikai hátterét vizsgálva új dimenziókat nyitott meg a kórképek felállításában és a lehetséges terápiás lehetőségek kidolgozásában.

Kép


Az idei év legfiatalabb díjazottja Rokobné Dr. Révész Ágnes az MTA Szerves Kémiai Intézet vegyészeként izgalmas kirakójátékot játszik a molekulák részeivel a tömegspektroszkópia módszerével. Vizsgálatai segítségével a különböző oldatokat, anyagokat elemeire bontva feltérképezi működésüket, újra összerakja őket, melléktermékek, káros összetevők nélkül, mindezt rendkívül költséghatékonyan. Az így keletkezett új molekulákat, összetételeket a gyógyszeriparban, az élelmiszeriparban és más területeken használhatjuk majd biztonsággal a jövőben.
Dr. Farkas Henriette díjazott pályakezdő orvosként figyelt fel egy allergiás tüneteket produkáló, de valójában végzetes ödémás rohamot okozó betegségre, a herediter angioödémára, más néven HANO-ra. Miután az addig félre diagnosztizált betegség hátterében álló génhibát azonosították, Henriette világszinten is egyedülálló beteghálózatot hozott létre, és 150 hazai beteg kezelését vezeti a budapesti HANO központból, emellett a Semmelweis Egyetem III. sz. Belgyógyászati Klinikájának munkatársa.

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Promóciók

Nyerj vadonatúj Lexus-t az Etele App-al!

Kép
Stílus

Fehér póló helyett: 2024 tavaszán erre a darabra esküsznek a stílusos nők

A fehér pólók régóta biztos alapdarabjai a gardróbunknak, de idén tavasszal érdemes ezt a vintage trendet is felvenned a megfontolandó ötletek listájára.

Kép
Életmód

14 idézet híres emberektől, amik által képes leszel észrevenni a kínálkozó lehetőségeket az életben

Elakadtál? Szomorúnak és motiválatlannak érzed magad? Ezek a bölcsességek segíteni fognak!

Kép
Életmód

A természet csodája: Ilyen elképesztő a lenmag hatása a testre és az életünkre

A lenmag valóban csodaszer a természetből. Rendkívül tápláló és előnyös a szervezetünk számára. Rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szív- és érrendszeri egészséghez, az emésztési problémák megelőzéséhez, a bőr egészségéhez és a fogyáshoz. A lenmag könnyen beilleszthető az étrendünkbe, és számos módon felhasználható az ételkészítésben. Próbáld ki a lenmagot, és élvezd az egész testre kifejtett jótékony hatásait!

Kép
Életmód

6 étel, amiben a legnagyobb eséllyel bukkan fel ez a rendkívül káros anyag: próbáld minimalizálni a fogyasztásukat

Sokan nem tudják, de bizony a csomagolt élelmiszerekben is igencsak jelentős kockázat van. Ugyanis nemrégiben kutatás készült arról, hogy a csomagolt élelmiszerekben található mikroműanyag jelentősen növeli a szívroham és az agyvérzés kockázatát. Nézzük is, mely ételekben van a legtöbb ilyen jellegű káros anyag, melyeket érdemes lenne kerülni.

Kép
Életmód

InStyle Cool list: 10 fiatal hazai képzőművész, akinek a nevét érdemes megjegyezni

Újra itt az InStyle Cool listje! Most hazánk legizgalmasabb kreatív tehetségei közül ismerhetsz meg néhány képzőművészt!

Kép
Életmód

4 állatjegy, akit hatalmas szerencse ér májusban: ez vár ránk a Föld-Kígyó hónapjában az asztrológus szerint!

Május a Föld-Kígyó hónapja 2024-ben a kínai asztrológia szerint! A Föld-Kígyó intelligens, mindenkivel barátságos és szórakoztató. Kiegyensúlyozott, alapos és bölcs, tanácsait általában érdemes megfogadni!