Kávéetikett a világ körül - Avagy így kávézik a francia, az olasz, a vietnámi

Forrás: Unsplash/Becca Tapert
2020. október 31.
Szerző: InStyle

Sokszor mondják, hogy ahány ország, annyi szokás. Nos, ez igaz a kávézásra is. Most összegyűjtöttük nektek a legérdekesebb tudnivalókat arról, hogy miben tér el a leghíresebb kávéimádó országok kávékultúrája. Íme!

1. Olaszország

1. A legtöbb helyen egy kis pohár víz is jár a kávéhoz, hogy az elfogyasztása után semlegesíthessék az ízeket, így lehetőséget adva egy újabb adag megízlelésének.

2. Mindig szigorúan csak étkezés után kávéznak, sosem előtte vagy közben - és akkor is kizárólag espressót, tej nélkül.

3. Néha egy kis alkohollal is megbolondítják az espressót.

4. Nem illik elvitelre espressót kérni.

5. Cappuccinót csak reggel isznak, később sosem.

6. Az espressót pedig a pultnál állva, mintha egy felest hajtanának fel éppen.



2. Törökország

1. A török feketekávét étkezés után szolgálják fel, bivalyerős, ezért egy kis török édességgel oldják az ízét.

2. Ebből következik, hogy dupla kávét rendelni kb. az öngyilkossággal egyenlő, annyira erős.

3. Teát azonban kimondottan illik kérni a kávé megivása után, ha még szomjas vagy.

4. Ha cukrosan szereted, akkor még a készítés közben szólj, hogy mennyit adjanak hozzá, mert utána már nem illik cukrozni.

5. Ha szerencséd van, akkor bizonyos helyeken jósolnak is neked a kávézaccból.



3. Franciaország

1. A tejeskávé (cafe au lait) hazája. Reggel fogyasztják a croissant-juk mellé.

2. Óriás bögrében kérd és mindkét kézzel fogd, miközben iszol belőle - a hangulat kedvéért.

3. Soha ne rendelj ízesített kávét.

4. A tejszínhab is tilos.

5. A filteres kávé pedig egyenesen sértés.

6. Sima kávét a desszert elfogyasztása után rendelj.



4. Vietnám

1. Saját speciális módszerük van az elkészítésére: a vietnámi kávéfőző lényege, hogy a forró vizet egy szűrő segítségével a kávéra öntik, majd szép lassan kicsepegtetik azt.

2. A legfinomabb sűrített tejjel fogyasztva - olyan íze van, mint egy isteni desszertnek.



5. Spanyolország és Portugália

1. Kedvelt italuk a cortado, ami leginkább az espressóhoz hasonlít.

2. Gyakran adnak hozzá egy kis tejet, hogy ellensúlyozzák a kávé savasságát.

3. Reggel és szieszta után szeretik a legjobban.



6. Etiópia

1. A kávé nemzeti italnak számít náluk.

2. Olyannyira, hogy gyakran órákon át, szertartásosan fogyasztják.

3. Első lépésként cukrot tesznek a csészébe, erre jön rá a kávé.

4. Sokáig hagyják gőzölögni, hogy telítődjenek az illatával.

5. Lassan kortyolják.

6. Naponta háromszor.



ÉS EZT LÁTTAD MÁR?

Nézd meg a galériánkat - 17 kép
A legnépszerűbb kávévariációk és magyarázatuk