Viszlát, élelmiszerpazarlás: csodás dologra jó a csicseriborsó konzerv leve!

Forrás: Getty
2020. március 21.
Szerző: InStyle

Még két hozzávalóra van szükséged, meg erre az egyszerű receptre egy isteni édességhez.

Nálam vegetáriánusként különösen sok csicseriborsó konzerv fogy, mert finom, sok mindenhez illik és magas a fehérjetartalma. Erről ugrott be, amit egyszer egy házibulin hallottam (miközben egy isteni, vegán csokimousse-t majszoltam): a csicseriborsó konzerv leve kiváló tojásfehérje helyettesítő. Bizony, sőt még jobb is, mint az eredeti, mert nem lehet robotgéppel ¨túlverni¨!

Egy gyors Google-keresés pedig arról is felvilágosított, hogy a csicserilé, más néven aquafaba egyébként száraz csicseribosóból is előállítható, ha az van otthon, csak éppen itt azt a vizet használod fel, amiben megfőzöd a csicseridet. Sőt, a csicseriborsó helyett babot, illetve ízesítetlen babkonzervet is használhatsz, tadá!

forrás: Getty

Szóval a csodálatosan egyszerű csoki mousse:

Hozzávalók:

150 ml aquafaba (a 400 g-os konzervből)

100 g magas kakótartalmú étcsokoládé

1 löttyintésnyi tej vagy bármilyen növényi tej

1 teáskanál citromlé (opcionális)

1 csipet chili (opcionális)

1 maroknyi durvára vágott pisztácia (opcionális)

1 maroknyi málna és/vagy apró kockára vágott banán (opcionális)

Elkészítés:

1. Törd a tábla csokoládét kisebb darabokra, tedd bele egy hőálló tálkába, löttyints bele egy kis (növényi) tejet és helyezd gőzfürdőbe. (Ami azt jelenti, hogy a tálkádat úszni engeded egy fazék vízben.) Arra figyelj, hogy fokozatosan melegítsd fel a vizet.

2. Ha felolvadtak a csokidarabok, óvatosan, fém habverővel keverd el a tejjel.

3. Hagyd kihűlni a csokit, a tej hozzáadása miatt nem fog újra megkeményedni.

4. Mielőtt robotgéppel kemény habbá vernéd a csicseriborsólevet, adhatsz hozzá egy teáskanál citromlevet, ami segít a hab stabilizálásában, de elhagyható. Fontos: csak akkor hagyd abba, amikor tényleg kemény a hab.

5. Ha kihűlt a csokoládé, egy lapos fejű szilikonspatulával keverd össze a habbal.

6. Öntsd a kész mousse-t kis pohárkákba és tedd őket 1-2 órára a hűtőbe.

7. Tálalás előtt szórd meg őket chilivel vagy pisztáciával, esetleg gyümölccsel.

Most, hogy ismered az aquafaba szót, egy rakás receptet találhatsz, amiben hasznosíthatod: házi majonéztől a pavlován át sok-sok mindenben!

Ha fontos szempont számodra a vegán étrend, nem árt tudnod, hogy ezek az ételek nem számítanak annak...

Nézd meg a galériánkat - 8 kép
8 étel, amiről nem is gondolnád, hogy nem vegán