Heti turmix: csalán-füge-barack

2013. szeptember 23.
Szerző: admin

Bogár Nikolett, a Nyersiker blog szerzője minden reggelt turmixszal indít. Mostantól az instyle.hu-n is ajánl nektek minden héten egy-egy isteni, egészséges és könnyen elkészíthető finomságot.


A mai turmixom tartalmaz egy különleges összetevőt: a csalánt. Bizony, csalán. Nem kell tőle megijedni, igaz, tisztítását érdemes gumikesztyűben végezni, viszont a smoothie-ban egy csepp tüskét sem lehet érezni, becsszó, bátran vállaljátok be!
Csalánt bioboltokban vehetnek a nagyvárosiak, de a szerencsésebbek a kertjükből vagy erdős területekről is gyűjthetnek maguknak. A többi alapanyag fantasztikussá teszi az egész itókát, az érett füge a mesés keletet idézi, az őszibarack pedig a nyár végi zamatos ízeket hozza el. A csalántól pedig egészen különleges lesz, ki kell próbálni, nem tudok pontos definíciót adni az ízére. :)


Előkészüléskor mossuk meg a fügéket, meghámozni nem kell őket, ha biztos forrásból származnak, a barackokat magozzuk ki, vágjuk negyedekbe, a csalánt pedig mossuk meg és tépkedjük le a leveleket a szárról. Tegyük bele mindezt egy kis vízzel a kedvenc készülékünkbe, azaz a turmixgépbe, és mehet a mixelés. Mindenki maga ízlése szerint adagolja a hozzávalókat: ha édesebbre vágytok, több füge legyen benne, de ha bátorkodtok kipróbálni a sok csalánt, nem fogtok csalódni! És igen, picit szúr mosás közben, de leturmixolva meg lehet inni, nem fogja marni a torkunkat vagy a nyelvünket, egy cseppet sem. :)

Csakúgy mint a csalánnal, sok helyzettel vagy személlyel is előítéletesek vagyunk. Még meg sem ismertük az igazi helyzetet, embert, de máris azon jár az eszünk, milyen ellenvetésünk lehet az újdonsággal szemben. Pedig milyen jó beleugrani az ismeretlenbe, felfedezni, ismerkedni, kipróbálni, tapasztalni! A csalán is csak akkor szúr, ha nem kezeljük megfelelően, az új kolléga is csak akkor lesz morcos, ha nem bánunk vele kellő tisztelettel. Viszont ahogy a csalán is elragadó lehet megfelelő eljárások és párosítások után, az új jógaóra is élvezeteket nyújthat, ha kellő alázattal végzik. S a csalánból s végül felszabadulnak az értékes tápanyagok, az új munkahely is beteljesítheti régóta dédelgetett vágyainkat. Előítélettel, félelemmel, leragadással az ismerthez sosem jutunk előrébb, sosem fejlődünk igazán. S ismerjük a magyar mondást: járt utat járatlanért ne hagyj el, ha az a járatlan út csalánnal van szegélyezve, nem a szúrósságától kell óvakodni, hanem a belőle készíthető reggeli finomságra kell gondolni. Az életben úgyis csak egy dolog állandó, és az a változás.
Kövessétek Niki blogját, a Nyersikert, kattintsatok!