A magyar filmcsillag, aki varrónőként kezdte, majd hamarosan már egész Hollywood a lábai előtt hevert: Hajmássy Ilona

A magyar filmcsillag, aki varrónőként kezdte, majd hamarosan már egész Hollywood a lábai előtt hevert: Hajmássy Ilona
Forrás: Metro-Goldwyn-Mayer

Promóciók

Vár álmaid alakja – kerülj harmóniába a testeddel nyárra!

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Facebook
Twitter
Pinterest

Hajmássy Ilona bár csillagot is kapott Hollywoodban, mégis sajnos itthon kevesen emlékeznek már rá.

Hajmássy Ilona, vagy születési nevén, Hagymási Ilona 1910. június 6-án látta meg a napvilágot Budapesten. Szülei eredetileg Nagykőrösön éltek, és csak a jobb lehetőségek miatt költöztek a fővárosba, ám sajnos egyik napról a másikra éltek. Ezért is adták be lányukat egy belvárosi varrodába tanonclánynak, aki két évvel később varrónő szakmunkás lett. 1927-ben kapta meg női szabó végzettségét, de végül sosem helyezkedett el ebben a szakmában.

Először nővére férjének a fodrászszalonjában vállalt állást, majd gondolt egyet és minden előképzettség és tapasztalat nélkül jelentkezett a Király Színház igazgatójánál Lázár Ödönnél, akinek a korabeli pletykák szerint elmondta, hogy semmihez sem ért, de szeretne görl (kartáncosnő, aki revükben, látványos operettekben szerepel) lenni. A beszélgetést meghallotta az ismert zeneszerző, Zerkovitz Béla, aki rábeszélte a direktort arra, hogy adjon egy esélyt ennek a mindenre elszánt lánynak, aki nevét ekkor Hajmássy Ilonára változtatta. Egyik alkalommal Munkácsi Márton - később Martin Munkacsi néven lett a New York-i divatvilág egyik legelismertebb fotósa - felvételt készített róla, a kép pedig nemcsak a Színházi Életben jelent meg, hanem elküldte egy berlini újságnak is.

1939-ben.
forrás: Metro-Goldwyn-Mayer
1939-ben.

Ebbe a képbe szeretett bele a gazdag földbirtokos, Szávozd Miklós Lajos, aki a szülők tudta nélkül feleségül vette Ilonát. Egy kényelmes és gondtalan élet lehetőségét kínálta a fiatal nőnek, egy dolgot kért csupán mindezért: hagyjon fel a színészettel. Mondanunk sem kell, hogy a válasz nemleges volt, így rövidesen válással végződött a reményekkel indult kapcsolat. A szakítás tényét a férj nem tudta feldolgozni és öngyilkos lett. A szomorú végkifejlet során örökölt kisebb vagyon viszont lehetőséget adott az asszonynak ahhoz, hogy képezze magát. Bécsbe ment szerencsét próbálni, ahol a helyi Operaházban mindenkit levett a lábáról. Hamarosan a szerelem is rátalált Egyed Zoltán újságíró képében, a románcnak azonban egy hollywoodi szerződés vetett véget.
Hajmássy Ilona a amerikai filmgyártás fellegvárába utazott, diétára fogták, majd felvette az Ilona Massey nevet, első filmjében a W.S. Van Dyke által rendezett, 1937-ben bemutatott Rosalie-ban már ezen a néven szerepelt. Második filmje, az 1939-es Balalajka című musical hozta el számára a régóta vágyott sikert. Ezt aztán megannyi emlékezetes filmtörténeti mű követte, 1943-ban például a Frankenstein és a Vérfarkasban együtt játszott Lugosi Bélával, 1949-ben A szerelem bolondjában pedig a Marx testvérek és Marilyn Monroe oldalán mutatta meg tehetségét.

Lugosi Bélával.
forrás: Universal Pictures Company, Inc.
Lugosi Bélával.

1940-ben a Tavaszi felhők az égen forgatásán melegedett össze Alan Curtis színésszel, a közös munkát 1941-ben házasság követte, ám sajnos 1942-ben már a válásukról szóltak a hírek. Ilona 1952-től már csak a televízióban vállalt szerepet, ekkoriban ment hozzá harmadik férjéhez, egy gazdag ékszerbolt-tulajdonoshoz, Charles Walkerhez, de sajnos ez a nász is csak két évig tartott. Az 1956-os magyar forradalom idején nyíltan kiállt a forradalom eszméje mellett és tüntetéseket is szervezett ebben a témában, egy ilyen a Fehér Ház előtt tartott demonstráción ismerte meg negyedik és egyben utolsó férjét, Donald S. Dawson tábornokot.

Kép
forrás: Metro-Goldwyn-Mayer

Amerikában ünnepelt sztár volt, itthon viszont a nyilvános politikai megnyilatkozásai miatt kegyvesztett lett, többé már nem térhetett haza bármennyiszer is kérvényezte azt. Idős korában már visszavonultak élt, Ilona 1974-ben hunyt el. Hamvait a kérésére Nagykőrösön szórták szét. Munkásságát pedig olyannyira elismerték a tengerentúlon, hogy 1960. február 8-án csillagot kapott a Hollywoodi hírességek sétányán.

Nem ő az egyetlen magyar művész, akinek csillaga ott található a hollywoodi hírességek sétányán!

Galéria / 10 kép

10 magyar művész, akinek csillaga van a hollywoodi hírességek sétányán

Megnézem a galériát

Videók

Promóciók

Vár álmaid alakja – kerülj harmóniába a testeddel nyárra!

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Kép
Stílus

8 klasszikus és időtlen nyári alapdarab, amiben már most elkezdhetsz gondolkodni

Ezek a nyári alapdarabok akár egymással, akár külön-külön is megállják a helyüket a megjelenésedben.

Kép
Életmód

A 10 legjobb vendégsztár a harmincéves Jóbarátokból

Egyik kedvenc sorozatunk, amit máig bármikor szívesen újranézünk. De a főhősökön kívül is voltak benne kiváló alakítások.

Kép
Életmód

Hollywood abortuszra kényszerítette a színésznőket! Avagy a múlt legdurvább botrányai a filmiparban!

Rengeteg titkot rejt a filmipar. Hollywood tele van szörnyű botrányokkal, és ez régen sem volt másképp, sőt! Mutatjuk a legdurvábbakat!

Kép
Életmód

Ezekre a foltokra figyelj: a leggyakrabban vitaminhiányra utalnak!

Megfelelő mennyiségű alvás, kiegyensúlyozott táplálkozás, rendszeres testmozgás, csak pár fontos tényező, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy egészségesek legyünk és jól érezzük magunkat a bőrünkben. De mi történik akkor, hogy ha mégis gyengének érezzük magunkat, és a tükörbe nézve bőrproblémákkal szembesülünk?

Kép
Stílus

Hoppá! Angelina Jolie a vörös szőnyegen villantotta meg legújabb tetoválását egy szexi, kivágott ruhában! - Egyesek szerint Brad Pittnek akar vele üzenni

Angelina Jolie szexi, kivágott ruhája sem vonhatta el a figyelmet új, igencsak különleges helyre került tetoválásáról.