Galéria
Forrás:

Oprah-t a nagymamája nevelte
Édesanyja 17 évesen szülte 1954-ben, ezért anyai nagyszülei, Hattie Mae és Earless Lee nevelték Mississippiben 6 éves koráig. A szülei egy bibliai szereplőről, Orpáról szerették volna elnevezni, de véletlenül elírták a nevét az anyakönyvi kivonatban, és aztán úgy is maradt.


Forrás:

Háromévesen megtanult olvasni

Két napja járt óvodába, amikor levelet írt az óvónőjének arról, hogy „nem hiszem, hogy ide tartoznék, mert egy csomó nagy szót ismerek”. Az óvónő egyetértett és Oprah rögtön az általános iskolában folytatta. Szintén hároméves volt, amikor a húsvéti istentiszteleten elmondta a gyülekezetnek a feltámadás történetét. Ez volt élete első szereplése.


Forrás:

Őt is molesztálták gyerekként

Ez 9 és 14 éves kora között történt. Médiasztár korában, 1986-ban úgy nyilatkozott, hogy egy unokatestvére, egy nagybátyja és a család egy barátja zaklatta.

Más szempontból is viharos gyerekkora volt, hiszen 13 éves korában elszökött otthonról. Pénzt lopott az anyjától, drogozott, fiatalkorúak börtönébe is került, de végül kiengedték, mert nem volt elég ágy. 14 évesen terhes lett, majd koraszülött kisfiút hozott világra, aki nem sokkal ezután elhunyt.  

 

Forrás:

Vezetői képességei korán megmutatkoztak

A középiskolában a diáktanács elnökévé választották; a kampányban ezzel a szlogennel vett részt: „Szavazz a jó öreg Oprah-ra!”. (Pedig, ahogy visszaemlékszik, „valódi szenvedéllyel” gyűlölte a nevét.)

Kitüntetéssel diplomázott a Tennessee Egyetemen, és már 19 évesen állást kapott egy nashville-i tévécsatornánál. Ő volt a legfiatalabb híradós műsorvezető.

 

Forrás:

17 évesen több szépségversenyt is nyert

Az egyik verseny tehetségkutató részének meghallgatásán szívet tépően adja elő a „Sometimes I Feel Like A Motherless Child” című spirituálét (meglepően mély énekhangja van!).

 

Forrás:

Legismertebb műsora, a The Oprah Winfrey Show
Ez 1986-ban indult, és 2011-ben sugározták az utolsó adását. A műsor tehát 25 évadot és összesen 4561 adást ért meg, és számos tekintetben befolyásolta a popkulturális szemléletet főleg Amerikában. Például 1987-ben ő irányította rá először az egész ország figyelmét az AIDS-járványra, amikor interjút készített egy pácienssel, aki közfelháborodást váltott ki, amikor megpróbált a nyilvános úszómedencében úszni. Meginterjúvolta Michael Jacksont, Nelson Mandelát, az ő kanapéján ugrált Tom Cruise afölötti örömében, hogy szerelmes Katie Holmes-ba, és egyszer a közönsége minden tagját egy-egy autóval ajándékozta meg.

1996-ban indította el a The Oprah Book Clubot, és részben a könyvklubhoz kapcsolódik a The Oprah Effect (az Oprah-effektus) kifejezés: ami megjelenik az ő műsorában, az világhírű lesz.

Amikor megkérdezték, hogyan készül az interjúira, azt felelte, sehogy: „csak ülök és beszélgetek”.
Fénykorában, a 90-es évek elején a The Oprah Winfrey Show naponta 13 millió nézőt ültetett a tévé elé.


Forrás: 1986 óta élnek együtt, 1992-ben jegyezték el egymást, de azóta sem házasodtak össze, mert Oprah szerint Stedman „egy hagyománytisztelő ember, és a miénk egyáltalán nem egy hagyományos kapcsolat”.
Forrás:

Oprah 39 Emmy-díjat tudhat magáénak, továbbá rendelkezik egy Oscar- és egy Golden Globe-jelöléssel
A Bíborszín című filmben játszott szerepéért jelölték a Golden Glode-ra. És persze 2018-ban a Cecil B. DeMille Életműdíj is az övé.
Megjegyzendő, hogy az Emmy-életműdíjat már 1998-ban megkapta, és azóta minden Emmy-jelölésről „lemond”, merthogy „mi jöhet még az életműdíj után?”.

 

Forrás:

Oprah Winfrey az első fekete milliárdosnő és egyben a leggazdagabb fekete amerikai nő.

 

Forrás:

„Mindig is tudtam, hogy sosem fogom bánni, hogy nem születtek gyerekeim, mert úgy érzem, az egész világ összes gyerekének anyja vagyok” – mondta egyszer egy magazinnak.

 

Miért pont őt akarják elnökjelöltnek? 10 dolog, amit nem tudtál Oprah Winfrey-ről

Ha ez veled esett volna meg, mit szólnál?