Galéria
Forrás:

Az első és legfontosabb szabály, hogy a kép mindig legyen éles. Nem szükséges, hogy az egész kép az legyen, elég, ha csak egy izgalmas, látványos részén van a fókusz. Ha az étel körül vannak elmosódott részek, az sokszor még jobbat is tesz a képnek. Így kialakul egy mélységélesség (az a sáv, ami a fotón az élesen megjelenő részt foglalja magában), ettől sokkal plasztikusabb lesz a kép.


Forrás:

Szintén nagyon fontos tanács, hogy megfelelő fényviszonyok között fotózz. ( Nekem ez most sajnos nem sikerült.) Törekedj rá, hogy természetes fényben készítsd el a képet, mert ettől lesz élettel teli, friss, színhelyes az ételfotó. Ennek híján használj olyan lámpát, ami a lehető leginkább hasonlít a természetes fényhez. Felejtsd el a sárga megvilágítást, és még véletlenül se vakuzz rá az ételre, mert totálisan tönkre fogja vágni az egészet!

Ha oldalról világítja meg a fény a tányért – emiatt sötét,  kemény árnyékok jelennek meg az étel körül –, deríts! Ez annyit jelent, hogy fogsz egy fehér papírlapot, kartont, textilt vagy bármit, ami vissszaveri a fényt és szembeállítod a forrásával. Mozgasd a papírt, és nézd meg, mikor halványul vagy tűnik el az árnyék. Ha ideálisnak találod, ahogyan beállítottad, hagyd azon a helyen a derítőt és exponálj.


Forrás:

Ne csak úgy random kattintgass! Neked sem áll jól minden szög, amiből fotóznak, ahogyan egy levesnek vagy épp szendvicsnek sem. Főzelékeknek, leveseknek többnyire az az előnyös, ha felülről fotózod őket, míg a rétegezett ételeknek, mint egy torta, csukott szendvics vagy bamburger az, ha oldalról, hiszen így látszik igazán, hogyan is néznek ki és mit tartalmaznak. 


Forrás:

Vannak olyan mutatós ételek, amelyek fotózásához nincs szükség semmilyen plusz kiegészítőre vagy trükkre. De néha bizony nem árt egy kis tuning ahhoz, hogy ütősebb legyen a kép. Ez lehet egy szelet kenyér, friss zöldfűszer, pár csepp olívaolaj, egy kevés nyúlós sajt vagy akár egy kipukkasztott tojássárgája.

Ha az ételen nem tudsz mit pimpelni, akkor tedd izgalmasabbá a tányér környezetét. Helyezz el az asztalon egy szép szalvétát, evőeszközt, poharakat vagy egyéb kiegészítőket: sószórót, fokhagymanyomót vagy bármit, amit úgy érzel, hogy illik a képre. Minden olyat pedig, ami nem, tüntess el az asztalról! Ne legyen ott konyhai papírtörlő, lecsepegtetett konyharuha… stb. Ügyelj rá, hogy mindig az étel legyen a fókuszban, ne vonja el róla semmi a figyelmet, és ne legyen túlzsúfolt a környezete.


Forrás:

Nem feltétlenül kell, hogy látszódjon az egész tányér. Miért is kellene? A rántott hús egyik fele ugyanolyan, mint a másik, ahogyan a leves sem változik meg a tányér egyik vagy másik felében. Legyen a kép kifutó, és vágd meg a tányért a közepén vagy az egyharmadánál, ez nagyon jót tesz majd a fotónak.


Forrás:

Utómunka

Végezetül pedig célszerű néha utómunkázni, fényeket állítani, rádobni a képre egy szuper szűrőt, vagy egy kicsit megvágni a fotót. De ez már megint egy más történet – amit egy másik cikkben fogok körüljárni.

 


Így fotózz ételeket!

Hogy mitől lesz jó egy ételfotó? Attól, hogy rutinnal készíted el. Abban az esetben viszont, ha még nem éreztél rá igazán, most segítek, mire érdemes figyelned, hogy végre te is villoghass a főztöddel az instán! Ne félj, nem kell gasztrofósnak lenned ahhoz, hogy legyen pár csinos képed a hétvégi húslevesről.