Galéria
Forrás:

Erősítés + kardió

Korábban a jóga volt a legfőbb mozgásformám – hetente ötször jógáztam –, mégsem éreztem, hogy erősödnék. Ekkor fordultam személyi edzőhöz. Ő azt ajánlotta, hogy az erősítő edzéseket tekintsem prioritásnak, és ezután következzen a kardió. Most heti két-három alkalommal erősítek és egyszer kardiózom (általában lépcsőzőgépen). A többi napom aktív pihenőnap, akkor jógázom vagy piláteszezem. Emellett, ahova csak lehet, gyalog járok, ami naponta akár tíz kilométer sétát jelent.
Forrás:

Minden edzés: kihívás

Amikor a személyi edzőm először mondta nekem, hogy növeljem a súlyzóim tömegét – még ha akár csak heti egy kilóval is –, szkeptikus voltam. A karácsonyi ünnepek alatt elpattant egy ér a szememben, mert túl nagy súlyzókat emeltem. Az edzőm ezért kezdetben könnyű súlyzókat adott a kezembe, és fokozatosan növeltük a terhelést. Meglepett, milyen könnyen alkalmazkodom az új helyzetekhez, és hamarosan én követeltem egyre többet és többet. Ugyanez vonatkozik a kardió-, jóga- és piláteszedzésekre. Minden alkalommal valami apró kihívás elé állítom magam, például eggyel több kilométert nyomok a lépcsőzőgépen vagy tovább tartom az oldalsó fekvőtámaszállást.

 

Forrás:

0 cukor

A diéta még az edzésnél is fontosabb – mondogatja az edzőm. Ezért ki kellett törnöm a cukorfüggőségből. Egyik napról a másikra álltam le: többet nem használtam cukrot, mézet, agavészirupot stb., főzéshez sem. Azt hittem, ez lesz a legnehezebb, de elképesztő sikerélmény volt, hogy naponta több tucatszor nemet tudtam mondani. Már csak ettől is egyre erősebbnek és erősebbnek éreztem magam. Azóta is mindig elolvasom a címkét vásárlás közben, és kerülöm a túl sok cukrot tartalmazó hozzávalókat akkor is, ha egészségesnek számítanak; például a szárított gyümölcsöket vagy a bolti (nem általam készített) smoothie-kat.

 

Forrás:

Szénhidrát helyett fehérjék és zsír

Az egyik legmegdöbbentőbb felismerésem volt, hogy amikor nem figyelek oda, a napi táplálékbevitelem több mint 50 százaléka szénhidrátból áll. A szénhidrátok nagyon fontos összetevők az ember táplálkozásában, de óvatosan kell velük bánni, ezért átcsoportosítottam a tápanyagokat a napi étrendemben. Ez nem volt könnyű, de mára belejöttem. Reggelire „golyóálló kávét” iszom, s füstölt lazacot és avokádót eszem hozzá zabkása helyett. Ebédre csirkés zöldségleves vagy csirke-, esetleg tonhalsaláta a menü. A vacsora sült hal, steak vagy csirke egy nagy adag zöldséggel (általában sült brokkolival). Ha a közbeeső időben éhes vagyok, a korábban megszokott szárított gyümölcs + keksz kombó helyett összedobok egy fehérjeturmixot, vagy egy kanál nyers mandulavajjal ütöm el az éhségemet.

 

Forrás:

Zéró alkohol (majdnem)

Tavalyra eljutottam odáig, hogy egy héten több este gurítottam le egy pohárral, mint nem – esetleg kettővel, többet azért nem ittam, de ez elég volt ahhoz, hogy fellopakodjanak rám a kilók. Amióta erősítő edzéseket végzek, rájöttem, hogy akár egy pohár szesz is tartósabb (akár napokon át elhúzódó) izomlázat okozhat, mint ha nem innék alkoholt, ezért abbahagytam az iszogatást. Azért nem teljesen; különleges alkalmakkor lecsúszik egy pohár bor. De olyankor általában megbánom.

 

Forrás:

Szénhidrát mindig edzések előtt és után

Ez a szokás talán meglepőnek tűnhet; akkor álltam át erre, amikor egy barátnőm mesélte, hogy legalább öt kilót fogyott csak így. Az edzések előtt vagy után veszem magamhoz a szénhidrátadagom nagy részét: barna rizst, teljes kiőrlésű kekszet, gyümölcsöt, krumplit, babot, és a nap többi részében korlátozom a szénhidrátbevitelt. Ha délután úgy érzem, elfáradt az agyam, kis adag natúr popcornt eszem.

 

Forrás:

Többnyire magam főzök, és ha mégsem, akkor is előre tervezek

Ami egyszerű, az fenntartható, ez a jelszavam a konyhában (is). Mindig gyorsan elkészíthető, kevés hozzávalóból álló ételeket főzök, és a konyhám alaposan meg van pakolva fagyasztott hússal, konzerv tonhallal és zöldségek garmadájával. Vasárnaponként nagy adag barna rizst, zabkását, babot és lencsét főzök, ezek aztán egész héten kitartanak. Az edzőm szerint teljesen rendben van, ha hetente egyszer kirúgok a hámból: ha megkívánom, lecsúszik egy koktél, egy-egy adag csipsz, sült krumpli vagy egy szelet pizza. A hét hat napján így könnyebben maradok feketeöves diétázó.

 

Ezt a 7 szokást kellett bevezetnem, hogy végre-valahára lefogyjak – a 6. különösen meglepő lehet

Fogyni egyáltalán nem könnyű, a kulcs tehát ott van, hogy könnyen megvalósítható és hosszú távon fenntartható szokásokat vezessünk be.