Galéria
Forrás:

Találj ki – és tartass be – néhány szabályt, ami mindenkire érvényes a háztartásban (a kiskorúakra is). Például:

• Senki ne csavarja össze a zokniját, miután levette.

• Mindenki ürítse ki a zsebeit.

• A foltos ruhákat mindenki a többi szennyestől külön helyezze el, például a mosógép tetejére, hogy azonnal lehessen kezelni őket.


Forrás:

A ruhák szortírozásán sok múlik: egyrészt időigényes, másrészt ahányfelé válogatod szét a szennyest, annyi programot kell elindítanod a mosógéppel. Erre több trükköt is bevethetsz, attól függően, hogy mennyire félted a ruháidat és hány főre mosol:

• Ne válogass színek szerint, csak két szempont mentén: világos/sötét és nehéz/könnyű ruhadarabok. Ha aggódsz, hogy a ruhák megfogják egymást, moss 30 fokon vagy dobj a mosógépbe egy színfogó kendőt.

• A színfogó kendővel és a 30 fokos mosással azt is megoldhatod, hogy nem színek, hanem családtagok alapján válogatod a ruhákat. Legyen mindenkinek egy saját szennyestartója, egyszerre csak egy családtag szennyesét dobd a mosógépbe, és így megspórolhatjátok a tiszta ruhák szortírozását.

• Ha mégis maradnál a színek szerinti válogatásnál, minimalizáld a kategóriákat, például így: pirosak/narancssárgák/rózsaszínek, kékek/zöldek, szürkék/citromsárgák/drappok, sötétek, fehérek.

• Válts több szennyestartóra: ha meg tudod oldani, egy nagy szennyeskosár helyett szerezz be több kicsit (még jobb a szennyeszsák, mert ezek helytakarékosabbak). Címkézd fel őket, és dobáljátok a ruhákat rögtön a megfelelő színhez vagy névhez.


Forrás:

A törölközőket, ágyneműket és konyharuhákat mindig külön mosd a ruháktól. Az utóbbiaknak hagyd meg a hétköznapokat. Akkor amúgy is kisebb a valószínűsége, hogy van időd ágyat húzni. Szombaton viszont bevonhatod ebbe a családtagokat is: mindenki lehúzhatja a saját ágyneműjét és felhúzhatja a tisztát.


Forrás:

Nincs annál nyomasztóbb érzés, mint amikor egy nap alatt kell kivégezni az egész heti szennyeshalmot. A legjobb, ha hét közben azonnal bedosz egy adagot a gépbe, amint alkalom (és elég ruha) adódik. (Ne felejtesd el, hogy a súlyérzékelős mosógépeket nem érdemes túl kevés ruhával beindítani, mert nem tudnak rendesen egyensúlyozni mondjuk egy nagyobb pulóvert, így aztán nem fogják kicentrifugázni.) Reggeli készülődés vagy esti zuhanyzás közben simán lefut egy húszperces gyorsmosás, így máris kevesebb marad a hétvégére.


Forrás:

Mint minden gép, a mosógépek is annyit tudnak már, hogy hajlamosak vagyunk elfeledkezni bizonyos funkcióikról. Az időzítőt például érdemes bevetni: mindig aszernt kalkulálj, hogy mikor lesz időd kiteregetni az adagot, és ahhoz viszonyítva állítsd be a programot. A legtöbb mosógéppel 12-13 órára előre lehet időzíteni, így reggelre, ébredésre, vagy estére, mire hazaérsz, be simán be tudod előre programozni.

Ha gőzfunkciós mosógéped van, többféleképpen is kihasználhatod: a sima gőzprogrammal felfrissítheted azokat a ruhadarabokat, amiket keveset viseltél és kimosni még felesleges lenne (például a blúzodat, amiben színházban voltál), a mosóprogramok végén aktiválható gőzöléssel pedig csökkented a vasalás idejét és maceráját az ingeknél, törölközőknél, ágyneműhuzatoknál.


Forrás:

Azokat a ruhákat, amikre folt került, ne dobd a többi szennyes közé. Minél előbb próbálod eltüntetni a foltot, annál nagyobb az esélye, hogy sikerül teljesen eltüntetni.

• Hideg vízzel öblítsd ki a foltos részt, ne meleggel, mert azzal azt segíted elő, hogy megmaradjon a folt.

• Ne dörzsöld a foltot, mert ez csak mélyebbre juttatja az anyagba a szennyeződést. Engedj olyan meleg vizet egy vödörbe vagy lavórba, amilyen hőfokot a ruha címkéjén ajánlanak mosáshoz. Tegyél bele foltisztító szert és áztasd be legalább 2 órára, de akár egész ájszakára.

• Mosd ki a ruhadarabot szokásos módon.


Forrás:

Ha éppen főzöl, a gyereket fürdeted vagy a heti nagybevásárlást intézed online, amikor a mosógép sípolva tudatja, hogy a végére ért a programnak, akkor kérd meg valamelyik családtagot, hogy teregessen ki helyetted. Ugyanígy kérj segítséget, ha a mosógép elindítására vagy a tiszta ruhák leszedésére nincs időd. Az utóbbi biztonsággal kiadható már egészen kis gyereknek is, csak az kell hozzá, hogy felérje a szárítót.


Forrás:

Ha bármilyen okból elfelejtettél kiteregetni és a ruhák több órára bent ragadtak a zárt mosógépben, akkor bizony újra kell mosnod őket. Elég, ha a gyorsprogramon átfuttatod őket még egyszer, csak ne felejstd egy kis pohárnyi ecetet tenni a mosószeradagolóba előtte. Ettől nem lesznek kellemetlenül dohos szagúak.


Forrás:

A tiszta ruhák szétválogatása az egyik legunalmasabb feladat. Ezért mindenképpen keress először is egy megfelelő (vagyis tiszta és elég nagy) helyet erre a célra: ez lehet a vasalódeszka, a letakarított konyhaasztal vagy egy franciaágy. A legjobb, ha nem magányosan végzed ezt a munkát: remek alkalom, hogy miközben a párod vagy a gyerekek segítsenek, megbeszéljétek, kivel mi történt aznap, hová mentek kirándulni a hétvégén, vagy akár a leckét is kikérdezheted a gyerektől, ha ezt igényli. Ha egyedül vagy otthon, akkor jöhetnek podcastok, zene a telefonodról, vagy a kedvenc sorozatod a Netflixről (esetleg egy pohár bor is mellé).


Forrás:

Ha mégis elkallódnának a zoknik, akkor legyen egy hely (egy kosár, egy textildoboz stb.), ahol összegyűjtitek a páratlanul maradt darabokat. Így nagyobb az esély rá, hogy egyszer majd összetalálkoznak.


Forrás:

A mosást a stratégiai gondolkodásmóddal is leegyszerűsítheted, például így:

• Ne vásárolj olyan ruhadarabot, aminek túl macerás a tisztítása.

• Ha nehezen tudsz ellenállni egy különleges bánásmódot igénylő darabnak, csak akkor vedd meg, ha van már legalább 2-3 hasonló módon kezelendő ruhád, amikkel együtt tudod tisztítani.

• Alakíts ki kapszulagardróbot.

• Vásárolj egyforma zoknikat. Minden családtag válasszon magának egy színt, és a legtöbb zoknija legyen olyan színű (a legtöbb üzletben találsz öt- vagy hétdarabos egyszínű szetteket). Így nincs gond a tiszták válogatásánál azzal, hogy megtaláld a zokni gazdáját, nem kell összecsavarni a párokat, csak betenni a zoknikat a kis dobozokba a fehérneműs fiókba.


Forrás: Szerezz be olyan szettet, amiben többféle méretű zsák is van. Így a szennyes ruhákat rögtön a megfelelő zsákba teheted: a pulóverek mehetnek a nagyobbakba, a zoknikat pedig dobhatod egyből a kisebb mosózsákokba. Így nem kell bajlódnod a páratlan zoknik társkeresésének problémájával.

Okos tippek a mosáshoz profiktól

Ennyit a békés alvásról.