Galéria
Forrás: Josephine Cochrane – mosogatógép

Bár a tehetős Josephine Cochrane feltehetően egyetlen tányért sem mosott el életében, megelégelte, hogy fogadásai után a személyzet folyton összetörte a tányérokat és ezért újakat kellett venni. Kifejlesztett hát egy biztonságos mosogatógépet, ami nagy sikert aratott az 1893-as chicagói világkiállításon – és eladott belőle éttermeknek, illetve szállodáknak.
Forrás: Telkes Mária – kizárólag napenergiával működő ház

A magyar származású amerikai tudós, a napenergia-kutatás úttörője feltalált egy mobil, napenergiával működő tengervíz-sótalanító berendezést, amit az amerikai katonaság használt a második világháborúban.
Forrás: Mary Anderson – ablaktörlő

Sikeres ingatlanfejlesztőként épp a villamoson utazott, amikor feltűnt neki, hogy a vezető alig lát ki a szélvédőn a hótól. Hazament és kifejlesztett egy egyszerű szerkezetet, ami lehetővé tette, hogy anélkül tisztítsuk meg az üveget, hogy ki kellene szállnunk a járműből. Sajnos azonban mindenhol visszautasították, és az első autógyár két évvel azután vezette be ezt a megoldást, miután lejárt a szabadalmi védettség, így Mary Anderson soha nem látott pénzt az ötletéből.
Forrás: Hedi Lamarr – egyidejű frekvenciaváltás, a bluetooth alapja

Az osztrák származású színésznő-feltaláló zongorista szomszédjával közösen találta ki az egyidejű frekvenciaváltást a második világháború idején a torpedók rádióirányításának problémájára. Később ez a technológia lett az alapja a máig használt bluetooth-nak.
Forrás: Stephanie Kwolek – golyóálló mellény

1963-ban fejlesztette ki a kevlárt, ami a golyóálló mellények, a függőhídkábelek, sisakok, fékbetétek, sílécek és kempingfelszerelések alapja. A szintetikus anyag ötször ellenállóbb az acélnál.
Forrás: Sara Blakely – Spanx alakformáló alsónemű

Ő találta ki azt a harisnyaszerű alakformáló alsóneműt, ami karcsúbbá varázsolja a derék-, csípő- és fenékrészt. 5000 dolláros megtakarításából finanszírozta a cég beindítását, s az mára 500 millió dollárt ér. Soha nem költött reklámra.
Forrás: Melitta Bentz – kávéfilter

A német háziasszony megelégelte, hogy mindig maradt kis zacc a csészéje alján, ezért itatóspapírból tölcsért formázott és úgy forrázta le a kávét. Melitta néven máig kapható az általa kitalált és piacra dobott kávéfilter.
Forrás: Elizabeth Magie – Monopoly

Eredetileg a Földbirtokos játéka néven futott és a szabad kapitalizmus kritikájaként jelent meg, sajnos azonban az ötletet ellopta egy Charles Darrow nevű férfi, és eladta a Parker Brothers nevű cégnak. Később felkutatták az eredeti ötletgazdát, de mindössze 500 dollárt fizettek neki.
Forrás: Bette Nesmith Graham – hibajavító

A titkárnő, aki megelégelte, hogy minden elütésnél újból kellett kezdeni a gépelést, kifejlesztett egy fehér festéket a hibák korrigálására. Először Mistake Out, majd Liquid Paper néven forgalmazta, végül 47,5 millió dollárért adta el a cégét a 70-es évek végén.
Forrás: Joy Mangano – Miracle Mop, Huggable Hangers

Amerikában hihetetlenül népszerű az általa kitalált praktikus, mosógépbe rakható felmosófej és a bársonyborítású, vékony vállfa is, amiről nem csúszik le a ruha. Milliárdos lett a több mint száz bejegyzett szabadalmával. 2015-ben Jennifer Lawrence alakította őt a Joy című filmben.

12 zseniális találmány, amit nők találtak ki

Nélkülük sokkal bonyolultabb lenne az életünk.