Galéria
Forrás: A versailles-i palotában található Opera royal de Versailles 1770-ben épült és arról híres, hogy szinte minden fából van benne. Néhány részletét úgy festették ki, hogy márványnak hasson.
Forrás: a világ egyik legszínvonalasabb társulatával rendelkező, legnagyobb presztízsű operaháza. Az épületet 1778-ban avatták fel, 2004-ben teljesen felújították.
Forrás: (1821) a világ legnagyobb állandó balett-társulatával rendelkezik. 
Forrás: 2015-ben avatták fel és a nagyterem 1600 férőhelyes. Máris a kortárs építészet legnagyobb remekei között emlegetik.
Forrás:

Drottningholms slottsteater, Stockholm (1754). Itt játszódik Ingmar Bergman Varázsfuvola-filmje.

 

Forrás: Estates Színház, Prága (1783). Az épület mindenekfölött azért nevezetes, mert itt tartották Mozart operájának, a Don Giovanninak az ősbemutatóját. Miloš Forman 1984-es filmjéből, az Amadeusból is itt forgattak itt jeleneteket.
Forrás: BayreuthNémetország (1748). Richard Wagner „otthona” a párizsi operához hasonlóan fából készült. 2012 óta felújítás miatt zárva tart.
Forrás:

Mariinszkij Színház, Szentpétervár, Oroszország (1860). Az egyik legszínvonalasabb opera- és balett-társulattal rendelkező opera pazar neoklasszicista körítésben.


Forrás: (1966). A 'The Met' mai épülete egy korábbi broadway-i operaház helyét vette át a Lincoln Centerben. 3800 ülőhelyével a világ legnagyobb repertoár-operaháza.
Forrás: Operahuset, Oslo, Norvégia (2008). Minden nézőszékhez elektronikus librettómonitor tartozik, ahol választhatnak, hogy angolul, norvégül vagy az opera eredeti nyelvén óhajtják-e követni a cselekményt.
Forrás: Palau de les Arts Reina Sofia, Valencia, Spanyolország (2005). A világ legmagasabb operaháza (75 méter magas) 14 emelettel büszkélkedhet a föld fölött és hárommal a föld alatt. 
Forrás: Muszáj bemutatnunk, hogy néz ki a valenciai operaház kívülről... így.
Forrás: (1875). Itt játszódik Az operaház fantomja című Webber-musical.
Forrás: Ez pedig a világhíres sydney-i opera belülről. 1973-ban nyílt meg, expresszionista stílusban épült. A nagyterem több mint 2600 férőhelyes. Jørn Utzon dán építész tervezte és természetesen a világörökség része.
 

Forrás:

Teatro La Fenice, Velence, Olaszország (1792, majd 2004). Ez a barokk csoda annak „köszönheti” a nevét (főnixmadár), hogy többször leégett, de újra és újra feltámasztották hamvaiból. Legutóbb 1996-ban égett le, és a pontos másolatát építették újra 90 millió euróból.


Forrás: (1884). Ybl Miklós legendás alkotásának bérelt helye van a világ operaház-toplistáin. Neoreneszánsz stílusban épült és a homlokzatát nagy zeneszerzők szobrai díszítik. A csodálatos nézőtér talán a legszebb benne, pazar mennyezetfreskóval és csillárral.

Amikor az építészet ünnepli a zenét: íme 15 a világ legszebb operaház-belsői közül

Ezek az operaházak méltó partnerei az összetett műfajnak, amelyet játszanak benne. Nyugi, a budapesti is köztük van.