Galéria
Forrás:

Első lépésként nagyon fontos, hogy pontosan megértsd, mit is jelent az asszertivitás. Ha eddig azt gondoltad, hogy ez a folyamatos konfliktuskereséssel egyenlő, amit támadó hangnem kísér; felejtsd el.

Leginkább egy tárgyaláshoz hasonlít, ami a résztvevő felek érdekét kell, hogy szolgálja. Lényeges, hogy az asszertív kommunikáció azt is jelenti, hogy a sajátunk mellett figyelembe vesszük a másik fél szempontjait is, illetve képesek vagyunk kiállni az álláspontunk mellett anélkül, hogy passzívak vagy agresszívek lennénk.


Forrás:

Legyen pozitív és építő jellegű kommunikációd. Nemet mondani anélkül is lehet, hogy az durvának, sértőnek hasson a másik fél számára. Ha felállítasz egy határt, ahol „véget ér” a segítséged; egyáltalán nem jelenti azt, hogy nem segíted ki a csapatodat, amikor épp arra van szüksége.


Forrás:

A főnököddel átbeszélheted a feladataidat, a rád osztott munka mennyiségét. Az ő érdeke is, hogy az egyensúlyok lehetőség szerint ne billenjenek meg a csapaton belül. Távolabbról nézve a munkátok közös; összeadódik. Nem szükséges állandóan extra terheket magadra venned, nemet is mondhatsz néha nyugodtan.


Forrás:

Ha találsz egy olyasvalakit, akire felnézel, ki is kérdezheted, mit gondol az asszertivitásról és hogy ő hogyan érvényesíti az érdekeit. Majd próbáld meg te is ezeket a gyakorlatban megvalósítani úgy, hogy a módszereket közben magadra „szabod”.


Forrás:

A cél az, hogy egy olyan segítőkész, támogató csapatjátékos legyél; aki ugyanakkor arra is képes, hogy reálisan felmérje, mennyit tud bevállalni. Figyeld meg, milyen következményei vannak, ha túl sok munkát vállalsz, s hogyan tudnád ezt optimalizálni saját magad és a csapatod érdekében.


Forrás:

Végül de nem utolsó sorban tedd föl magadnak ezt a kérdést. Mert ha megpróbálod megérteni, miért viselkedsz így; az is közelebb vihet ahhoz, hogy felismerd és megtanuld érvényesíteni a saját érdekeidet, önnön jóllétedet. Ennek pedig, ha jól csinálod, a társas kapcsolataid látják majd a legnagyobb előnyét.


6 lépés, ami közelebb vihet, hogyan érvényesítsd jobban az érdekeidet a munkahelyeden

Még a szakértő is azt ajánlja, hogy vedd le a...