Galéria
Forrás: Már 5-10 százalék leadott túlsúly látványosan javítja az általános egészségi állapotod, és csökkenti olyan krónikus betegségek kialakulási kockázatát, mint a szívbetegség vagy a cukorbetegség. De ha túlpörgöd magad a ló másik oldalára, akkor meglehet, hogy már a tested ellen dolgozol. "Ennek tipikus jelei a hajhullás és a menstruáció kimaradása" - mondja Dr. Adam Tsai, a coloradói Kaiser Permanente orvosa. És akkor még nem beszéltünk a laza, megereszkedett bőrről, ami talán örökre emlékeztet majd a túlsúlyos önmagadra.
Forrás: A hatalmas energiabomba gyakran az első dolog, amit az emberek éreznek egy fogyókúra alatt. Miért? "Kevesebb súlyt viszel magaddal, ami kevesebb energiát igényel, így gördülékenyebben megy a nap. Javul az oxigénfelvétel hatékonysága, emiatt nem fulladsz ki azonnal ha fel kell menned egy lépcsőn, vagy futsz a busz után" - folytatta Dr. Tsai.
Forrás: Egy 2013-as svéd tanulmány szerint azok az idősebb nők jobban teljesítettek a memória teszteken, akik előtte 6 hónapig diétát csináltak, ezáltal leadtak néhány kilót. De már korábbi kutatások is kapcsolatot véltek felfedezni az elhízás és a feledékenység között, különös tekintettel a körte típusú nőknél, akiknek a csípő és comb környékén gyűlik meg a bajuk a felesleggel.
Forrás: Azt tudjuk, hogy a dohányzás és a napozás megemli a rák kialakulásának kockázatát, arról sokkal kevesebb szó esik, hogy az elhízás ugyan ilyen veszélyfaktor.
Forrás: Már pár kiló leadása után és szexisebbnek érezheted magad, és ez az újdonsült önbizalom nem feltétlenül erősíti a szerelmet. Az észak-karolinai egyetem felmérése szerint, minél nagyobb súlyfeleslegtől szabadult meg a diétázó, annál gyakrabban alakult ki a párjában féltékenység és veszélyérzet. "Általában attól tartanak, hogy a fogyókúrázónak megváltozik a személyisége, pedig attól, hogy valaki magabiztosabb lesz, még nem feltétlenül gondol kevesebbet a másikról" - meséli Gail Saltz, pszichológus szerkesztő. De ez nem csak a párkapcsolatokat veszélyezteti, a probléma fennállhat egy barátság esetén is.
Forrás: Két típus van: aki túlsúlyos és depressziós, és aki a depresszió miatt lett túlsúlyos. Nem mindig lehet megmondani, hogy melyik volt előbb, és mi váltotta ki a következő problémát, ezért egy labilis lelkiállapoton az életmódváltás nem segít. Az emberek boldogabbnak érzik magukat, mikor egyre kevesebbet mutat a mérleg, de ez nem csodaszer.
Forrás: Ahogy pörögnek le rólad a kilók, úgy változik meg az ízérzékelésed. A Stanford Egyetem felméréséhez olyan embereket keresett meg, akik gyomorgyűrű segítségével adták le tetemes súlyfeleslegüket - a vizsgált személyek 87 százaléka tapasztalt változást az ízérzékelésben. Ezen a ponton két részre oszlott a csapat, fele arányban mondták, hogy jobban éreztek az ízeket és az élelmiszerek íze unalmasabb lett.
Forrás: Halottál már arról, hogy a fogyás gyengíti a csontokat? Igaz, hogy a fogyás csontvesztéssel jár, de mielőtt aggódni kezdenél, a kutatások szerint ez inkább pozitív változás, mintsem negatív. Súlytöbblet erősebbé teheti a csontokat (az extra terhelés miatt), de jobban károsítja az ízületeket.
Forrás: A normális testsúlyú embereknek kevesebb pénzt hagynak az orvosnál, mint túlsúlyos társaik, állatja egy korábbi felmérés. Egészen pontosan 350 ezer forinttal többet, ami 42 százalékos különbség. Akárhogy is vesszük, a túlsúly egy állapot, ami kihatással van testünk működésére, már csak abból a szempontból is, hogy egy szimpla megfázás is előbb utolérhet minket.
Forrás: Bizony, nem csak az egészségednek teszel jót, hanem a pénztárcádnak is. Legalábbis ezt mondja egy pár évvel ezelőtti tanulmány, miszerint az elhízott emberek kevesebb fizetést kapnak - szemben egy normál testsúlyú munkatársaiknál, különös tekintettel a nőkre. De egy két évvel ezelőtti felmérésből az is kiderüült, hogy az állásajánlatok is gyakrabban megtalálják a vékony személyeket.
Forrás: Ha minden próbálkozás ellenére sem akar összejönni a gyerek, akkor lehet, hogy le kellene adnod pár kilót. A Fertility 2009-es kutatása szerint az elhízás a nők estében párosulhat meddőséggel, és azok a fiatal nők, akik hirtelen szednek magukra felesleget, sokkal nehezebben esnek teherbe. A fogyás biztosíthat kiegyensúlyozottabb terhességet, és egészséges babát, mert az anya súlya és a gyerekek egészségi állapota között is van kapcsolat.

10+1 dolog, amit a fogyókúráról mindenképpen tudnod kell

Utánajártunk kicsit a témának, így jó pár kérdésünkre végre választ kaptunk!