Galéria
Forrás:

A Mattel 2010-ben dobta piacra ezt a játékot, aminek az volt a különlegessége, hogy a baba nyakában lógott egy nyaklánc, amiben egy valódi mini kamera volt elrejtve, és ez a Barbie hátán lévő képernyőhöz volt csatlakoztatva. A gyerekek akár 30 percnyi felvételt is rögzíthetnek, majd ezt letölthették a számítógépre is. Noha az egész ötlet ártalmatlannak tűnik, de az FBI másként látta ezt. A gyermekekről készült, akár nem megfelelő felvételek ugyanis nem várt veszélyt jelenthettek a kiskorúakra nézve. Mindez gyorsan kiszivárgott a sajtóba is, így a játék gyártását 2012-ben leállították. 


Forrás:

1992-ben jelent meg a This Barbie Can Talk!, amibe négy mondat volt beprogramozva, és a vesztét az a kijelentése okozta, hogy „A matekóra nehéz!”

A szülőket felháborította ez a mondat, mert úgy gondolták, hogy ez eltántorítja a lányokat a matematikától és a természettudományoktól. Szóval az 1992. júliusi megjelenést követő három hónapon belül a Mattel eltávolította a kifejezést a baba beállításai közül, és a panasszal élő szülőknek teljes költség visszatérítést  ajánlott fel. 


Forrás:

A baba a Mattel és a Nabisco kollaborációjából született 1997-ben. A fehér bőrű-szőke hajú ötletet vitték mint a cukrot, ennek fényében a cég is úgy gondolta, hogy tudják még fokozni a dolgot, és egy afroamerikai Barbie-t is a piacra dobtak. Nos, ezt már nem fogadták akkora örömmel az emberek. Az Oreo ugyanis egy becsmérlő kifejezés azokra a feketékre, akiket azzal vádolnak, hogy „fehér ember módjára viselkednek”. Pont mint egy Oreo, azaz állítólag kívülről feketék, de belül fehérek.

A történtek után a babák viszonylag gyorsan el is tűntek a süllyesztőben.

 


Forrás:

Miután tíz évet töltött a boltok polcain Barbie mini tini testvére, a Mattel elérkezettnek látta az időt arra, hogy  Skipper nővé cseperedjen. 1975-ben a játékgyártó cég megalkotott egy babát, aminek a bal karját forgatva nemcsak a magassága, de a melle is megnőtt. 

A pubertáskor nem volt jó kifogás és a sajtó mellett a szülők se voltak elragadtatva az ötlettől. A Mattel 1976-ban még készített egy barátot is Skipper mellé, ő volt Growing Up Ginger, majd az egész ötletet úgy ahogy van 1977-ben kivonták a forgalomból. 


Forrás:

A Mattel kisállatokkal is bővítette Barbie termékcsaládját, és 2007-ben mutatta be a Barbie és Tanner játékkészleteket. Volt benne egy sportosan öltözött Barbie baba és golden retriever kölyökkutya, Tanner. A szája mozgott, így tudott enni, és ha úgy hozta a szükség üríteni is, amit egy mágneses lapáttal lehetett összeszedni. 

A Mattel és az Egyesült Államok Fogyasztóvédelme 2007 augusztusában visszahívta a termékek nagy részét, miután több bejelentés is érkezett azzal kapcsolatban, hogy a kis mágnes meglazult, így pedig könnyen lenyelhetik a vele játszó gyerekek az apró részeket. Nem kellett az összes verziót beszűntetni, de elég sok visszáru érkezett a cég raktárába.


Forrás:

A '90-es évek elején a Mattel úgy gondolta, hogy Kenre ráfér egy kis átalakítás, és a gyerekek között végzett közvélemény-kutatás után arra a következtetésre jutottak, hogy nem csak menőbbnek kell lenni, de akár mintázhatnák őt az éjszakai élet figuráiról is. A végeredmény egy rövid platinaszőke hajú, lila hálós felsőt bőrmellénnyel és szűk nadrággal viselő Ken lett, akinek a fülében fülbevaló van, a nyakában pedig nyaklánc. Az utóbbi miatt akadtak ki az emberek, ugyanis a baba kiegészítőjében sokan egy, a férfiak körében elterjedt szexuális játékot véltek felfedezni. 

A queer közösség ezek után felkarolta a babát, és a cég egyik legkeresettebb termékéve tette. A szülők felháborodása miatt azonban a Kenek ezen verzióját visszahívták, és 1993-ban, hat hónappal a megjelenése után levették a boltok polcairól.


Forrás: A filmben is szerepet kapott Allan, így eszünk ágában sem volt kihagyni őt a listából.

Allan babát „Ken haverjaként” adták ki 1964-ben. Az ötlet az volt, hogy úgymond játszótársat kínált Barbie barátjának, és mivel azonos méretűek voltak, ugyanazokon a ruhákon osztozhattak. Később a Mattel Midge barátjaként hirdette őt, így Barbie legjobb barátja Ken legjobb barátjával járt. Az alacsony eladások miatt azonban Allant 1966-ban kivették a kínálatból.

Néhányszor azonban megpróbálták visszahozni őt. Egyszer a '90-es évek elején, amikor ő és Midge összeházasodtak; aztán a 2000-es években, amikor gyerekeik születtek - ez hozta magával a szintúgy megszűnő terhes Midge babát; végül 2014-ben, az 50. születésnapján egy időre ismét bekerült a kínálatba.


Forrás: És ha már szóba került akkor Allan feleségével zárnánk a sort.

Midge először 1963-ban tűnt fel, mint Barbie legjobb barátja. Négy évvel később a rossz eladási mutatók miatt kivonták a választékból.

Aztán végül a '80-as és '90-es években párszor visszatért, leginkább azért, hogy 1991-ben férjhez menjen Allanhez. 2002-ben a Mattel kiadta a „Happy Family” sorozatát, amiben a pár 3 éves fia, Ryan is helyet kapott már. Midge pedig ismét terhes volt, hasát egy mágnes tartotta, így lehetett változtatni azt, hogy babát vár vagy sem. A készlethez egy újszülött is járt, akit elrejtett a gyártó, így a gyerekeknek is meglepetés volt az, hogy milyen nemű a születendő kicsi. A szülők persze teljesen kiakadtak a játék ötletén, mondván promótálja a tinédzserkori terhességet, így hát elég hamar beszippantotta a feledés homálya Midge-t (is).


8 Barbie baba, akit a kritikák miatt kivontak a forgalomból

Meglehet, hogy listánkban szereplő Barbie-k nagy részéről soha nem is hallottál. Nos, nem véletlenül! Megosztó volt a fogyasztók körében az azóta betiltott, forgalomból kivont Barbie babák fogadtatása...