Galéria
Forrás: A serpák lakhelyei, falvai 3000-4300 méter között találhatók. Otthonaik a legmagasabban elhelyezkedő települések közé tartoznak. Az átlagos hőmérséklet pedig nem több 12 °C-nál.
Forrás: Hihetetlen, de a serpák történelmében a Jetik létező szörnyek voltak, akik a legenda szerint hosszú időn keresztül rettegésben tartották az ott élő törzseket.

A mese szerint: Egy nap az öregek mindenkit kihívtak a magashegyi legelőre, ahova az embereknek vinniük kellett kukoricasört és fegyvereket. Ezt követően úgy tettek, mintha részegek lennének és harcolnának egymással, majd hazamentek, otthagyva a sört és a fegyvereket. A rejtőzködő jetik egésznap őket figyelték, majd az ott hagyott söröket megitták és harcolni kezdtek egymással. Az egymással vívott harcban sok jeti életét vesztette, amiért bosszút esküdtek, de mivel kevesen maradtak visszahúzódtak a barlangjaikba.
Forrás: Míg itthon a karácsony és a húsvét számít a legfontosabb ünnepeknek, addig a serpák esetében a gyermek névadó ünnepsége. Emellett még a születésnap sem olyan fontos. A gyermek születéséről először értesítik a helyi lámát, aki a születés időpontja alapján határozza meg a névadó ünnepség idejét és az újszülött nevét. Az ünnepségen a láma, és a rokonokon kívül a szomszédok is részt vesznek.
Forrás:

A serpa hegymászókat és hegyi vezetőket leírhatatlanul nagy tisztelet övezi szerte a világon, de elsősorban a hegymászók körében, hiszen a segítségük minden túlzás nélkül lényeges a biztonságos expedíciók levezetéséhez.


4 dolog, amit sokan nem tudnak a serpákról

Minden idők legjobb hegymászós filmjeinek listásja következik!