Galéria
Forrás: Martin Scorsese 1976-os pszichothriller-drámája önmagában is egy filmtörténeti remekmű, viszont azt talán a rendező se gondolta volna, hogy amikor Robert De Nirót arra kéri, hogy csináljon bármit, amit csak az akar, ez a jelent ilyen felejthetetlenül sikerült majd. 
Forrás: A Stephen King bestsellerje alapján készült műben Jack Nicholson szájából elhangzik az emlékezetes „Itt van Johnny!” mondat, amiről kevesen tudják, hogy a színész az egykori The Tonight Show, Johnny Carson főszereplésével című késő esti talk show-ból vett, amit gyakran ezzel a felvezetővel nyitotta meg Ed McMahon, a műsor bemondója.
Forrás: Az 1975-ben bemutatott kaland-thriller forgatása már önmagában is káoszosra sikerült, és ezen nem sokat javított az sem, hogy a film producerei nem bántak túl bőkezűen a készítőkkel.

Például amikor a tengeren forgattak egy kis hajót béreltek csak nekik, amire elég nehéz volt felpakolni a kamerákat a felvételekhez. Ebben a jelenetben hangzik el a ma már emlékezetes „Ehhez egy nagyobb hajó kéne” mondat, ami egyébként a mostoha körülmények miatt a stábon belül egyfajta poénként is keringett, így jött az, hogy a Martin Brody rendőrfőnököt játszó Roy Schneider időnként elejtette ezt a mondatot, ami közül egyet tényleg benne is hagytak a mozikba került változatban.
Forrás: A 11 Oscar-díjjal jutalmazott 1997-es mű akkora kasszasiker volt, hogy szinte eltörpül benne az a kis jelenet, amit Leonardo DiCaprio tett hozzá egy hirtelen ötlettől vezérelve. Egészen pontosan a film rendezője, James Cameron találta ki azt, hogy a hajó indulásakor a Jacket játszó színész azt ordítsa, hogy „Én vagyok a világ ura”. És a dolog be is jött!
Forrás: Judd Apatow 2005-ös vígjátékában Steve Carell egy szűz férfit alakít, akinek munkatársai elszántan dolgoznak azon, hogy végre átessen a tűzkeresztségen.

A film egy pontján még mellkas gyantázásra is elviszik, a jelenetben látható hölgy pedig állítólag ferdített a készítőknek a szőrtelenítés területén szerzett szakértelméről, így a színész segélykiáltásai tényleg valósak. Bár részéről nem volt tervezett a dolog, és nem így vitte volna végig a jelenetet, de végül mégis ikonikus lett.
Forrás: Richard Linklater 1993-as vígjátéka 95 perc erejéig visszarepíti a nézőt a '70-es évek hamisítatlan hangulatába.

Ez az alkotás az egyik első mozis szereplése Matthew McConaughey-nek, akinek sikerült is egy emlékezetes mondattal bővítenie a film emléktárát, ami mindössze annyi, hogy „Rendben, rendben, rendben”. Állítólag a színész az első forgatási napon ezzel a mondattal nyitott, amit utána mindenki elkezdett mondogatni, így végül belekerült a filmbe is, egy olyan jelenetbe, amihez egyébként egy sort se írtak.
Forrás: Kertész Mihály 1945-ös klasszikusában Humphrey Bogart legendás búcsúsora valójában nem volt a forgatókönyv része, sőt mi több, az kicsit hiányos is volt, így a színész rögtönzött, és azt mondta az Ingrid Bergman által játszott Ilsa Lundnak, hogy „Here’s looking at you, kid!” azaz „Fel a fejjel kölyök!”, ezt pedig olyan jól sült el, hogy a mai napig is a filmtörténet egyik legikonikusabb jeleneteként tartják számon.
Forrás: Az 1990-es alkotás egyik ikonikus jelenétéről könnyen lehet, hogy már te is hallottál!

A Richard Gere által játszott Edward úgy dönt, hogy meglepi a Julia Roberts által életre keltett Viviene-t egy nyakékkel. A férfi kinyitja a dobozt, ám amikor a színésznő hozzáér, hirtelen becsukja. Erről a lépéséről Julia sem tudott, így a filmkockákon látható reakció tökéletesen természetes és nem mellesleg nagyon is emlékezetes.
Forrás: A rajongók szerint a Star Wars fimjeiből egy egész cikkre való ikonikus jelenetet ki lehetne gyűjteni, mi most mégis ezt az egyet emelnénk ki a sorból.

A forgatókönyv szerint, amikor Leia hercegnő azt mondja Han Solónak, hogy „Szeretlek”, a Harrison Ford által alakított karakternek azt kellett volna válaszolnia, hogy „Én is szeretlek”, de ehelyett a színész azt mondta, hogy „Tudom”. Ettől függetlenül a jelenet így is hozta a várt hatást.
Forrás: Quentin Tarantino 2012-es revizionista westernfilmjében a Calvin Candie-t alakító Leonardo DiCaprio esetében úgy hozta az élet, hogy amikor az asztalra csapott, véletlenül elvágta a kezét az asztalon található talpas üvegpohárral a jelenet felvételekor. Ám még így is végigvitte a monológot, a rendezőnek pedig annyira tetszett a dolog, hogy végül ez is maradt a filmben.

10 ikonikus filmjelenet, ami eredetileg benne sem volt a forgatókönyvben

Nem is gondolnánk, hogy a filmgyártás történetében számos filmjelenet van, amit már több alkotásban is láttunk!