Galéria
Forrás: A Titanic igaz történet, de Rose és Jack szerelme már csak a fantázia szüleménye. Hasonló a helyzet az idős párral is, akiknek az egyik legszívszorítóbb jelenetet köszönhetjük: ők ugyanis a film szerint összebújva, az ágyban zokogva hunytak el. A hajón valóban utazott egyébként egy idős pár, akikről ezt mintázták, és akik nem élték túl a katasztrófát, de nem a szobájukban érte őket a vég. Utoljára a hajó fedélzetén látták őket, egymás kezét szorongatva, mielőtt egy nagy hullám elsodorta volna az embereket.
Forrás: A Facebook film több valós mozzanatot is bemutatott Mark Zuckerberg életéből, de azért egy dolgot megváltoztattak, ami így a karakter jellemét is átírta. A filmben ugyanis úgy mutatták be őt, mint valakit, aki nagyon nem tud feloldódni a nők társaságában, és nincs szerencséje a szerelemben, viszont igazából már a Harvard diákjaként együtt volt Priscilla Channel, aki mai napig a neje.
Forrás: A filmet óriási érdeklődés övezte a megjelenéskor, már csak azért is, mert igaz történeten alapszik. Legalábbis az alapok igen, de egyébként amit a képernyőn láttunk, nem teljesen fedi a valóságot. Például Phillips kapitány sosem ajánlotta fel a kalózoknak, hogy az alkalmazottak helyett őt ejtsék fogságba, és nem volt olyan sem, hogy papírt és tollat ragadva titkon búcsúüzenetet írjon. A film végén látható sokk, miután megmentették, szintén nem történt meg, hiszen a férfi mindvégig tudatában volt annak, hogy megmenekült.
Forrás: Noha rengeteg film készült a széria részeként, és számos más horrorkaraktert megihletett az igaz történet, amelyen alapszik, igazából ez szinte teljesen a képzelet szüleménye. Tény, hogy létezett egy sorozatgyilkos, Ed Gein, aki megihlette a készítőket, de minden más, amit a tévében láttál (akármelyik részben), sosem történt meg. A rendező később elmondta, hogy azért reklámozták igaz történetként, mert egyrészt így jobban vonzotta a nézőket, másrészt pedig ez egyfajta válasz volt az amerikai kormány különböző hazugságaira, amelyeket abban az időszakban állítottak például a vietnámi háborúról. Az összefüggést még mindig nem annyira értik az emberek.
Forrás: P.T. Barnum igaz történetét mutatta be a 2017-es musical - legalábbis valamilyen szinten "igaz" történetét. A musical szerint a főszereplő egy karizmatikus győztes volt Hugh Jackman képében, ám Barnum igazából sosem volt olyan megnyerő, mint a színész, ráadásul kihasználta azokat, akik alacsonyabb státuszt képviseltek. Például a musicalben teljesen kihagyták Joice Heith sztoriját, aki nélkül a férfi sosem lehetett volna sikeres. Ő egy idős, rabszolgasorba kényszerített fekete nő volt, akit a férfi 161 éves ápolónőjeként reklámozott, és minden turnéra vitte magával, hiába volt beteg. Pár hónap alatt elhunyt a nő, a férfi pedig ezek után abból keresett pénzt, hogy testét élőben boncoltatta fel.

Ehhez képest az már apró ferdítés, hogy Zac Efron és Zendaya karaktereinek szerelme puszta fikció volt, pláne, hogy egyikük sem létezett igazából.
Forrás: Leonardo DiCaprio Oscar-nyertes filmje a 19. századi Hugh Glassről szól, akit társai magára hagytak, ám ennek ellenére túlél egy medvetámadást. A helyzet az, hogy Glass tényleg létezett, és valóban magára hagyták az erdőben, de a támadás sosem történt meg, sőt a férfi nem is állított ilyet egyetlen egyszer sem. Még azt sem tudni, hogy tényleg volt-e neki paunik származású felesége és fia, amire erősen épített a narratíva. A férfi egyébként később valóban megkereste azokat, akik magára hagyták őt, de a filmmel ellentétben nem ölte meg őket, sőt, később együtt dolgoztak.
Forrás: Igen, Chesley “Sully” Sullenberger valóban létezett, és képes volt letenni a gépet a folyóra, de mivel ez önmagában Hollywoodban nem üti meg a mércét, erősen felturbózták a sztorit. Olyannyira, hogy ezen a két tényen túl minden csak fikció. A rendezőnek szüksége volt egy gonosz karakterre, ezért hozták létre azt a bizottságot, akik mindenfélével vádolni kezdték a pilótát a filmben, kezdve azzal, hogy biztos részeg volt, egészen addig, hogy a gép simán elment volna a reptérig. Ezek közül semmi sem igaz.
Forrás: A film igaz történetként volt reklámozva, de Alan Turing története azért egészen más volt a valóságban. Például ebben teljesen úgy állítják be, hogy Turing törte fel a kódokat, holott ennek jelentős részét azoknak a lengyel tudósoknak köszönhette, akik segítették a munkáját. Aztán ott volt az a cselekményszál is, amelyben az egyik emberről kiderül, hogy orosz kém, ám Turing mégsem árulja őt el senkinek, mert a férfi megfenyegeti őt, hogy kiteregeti a titkait homoszexualitásáról. Ez a való életbeli Alan Turing hírnevét rombolta, mert sosem történt ilyen, viszont egy orosz kém rejtegetése hazaárulásnak számít. A férfi valóban saját neméhez vonzódott, de ez akkor derült ki, amikor egy rablóval keveredett románcba.

Filmek, melyek igaz történeten alapszanak, de mégis megváltoztattak bennük lényegi elemeket

Sosem, volt könnyű olyan Disney-hercegnőt találni az élőszereplős változatba, ami mindenkinek megfelelt volna, de azért tényleg akad pár érdekes választás...