Galéria
Forrás: A Joker című filmben Joaquin Phoenix kapta a főszerepet, aki híres arról, hogy nem szeret a szövegkönyv alapján előadni, inkább abból építi fel a karaktereit, amit valóban érez. Ennél a produkciónál ez fokozottan fontos volt neki, hiszen a korábbi verzióban fiatalon elhunyt barátja, Heath Ledger játszotta Jokert. A jelenetek során a miatta érzett gyászt is belevitte a játékába.
Forrás: Abban a jelenetben, amikor Jennifer Lawrence (Katniss) meglátja Josh Hutchersont (Peeta) és elsírja magát, nem volt színészkedés. Az Oscar-díjas színésznő ugyanis nagyon összebarátkozott kollégájával, valóban szerette őt, ezért a kamera előtt valódi érzések látszódtak az arcán.
Forrás: Az 1990-ben bemutatott Ollókezű Edward idején Johnny Depp azért küzdött, hogy végre ki tudjon lépni a tinisztár kategóriából. Charlie Chaplin filmeket nézett, hogy megtanulja, hogyan lehet beszéd nélkül eljátszani a karaktereket. Bizonytalan volt azonban, hogy Tim Burton rendező elégedett-e vele, ez a bizonytalanság pedig nagyon látszott rajta a kamera előtt. Mázlija volt azonban, mert a karakter éppen ezt igényelte. Így futott be és lett hatalmas világsztár!
Forrás: A Karib-tenger kalózaiban Keira Knightley alakította Elizabeth-et, aki egy alkalommal megcsókolta Johnny Depp karakterét, Jack Sparrow kapitányt. A színésznő évekkel később árulta el, mindent beleadott a csókba és nagyon élvezte, mert már nagyon régen szerette volna ezt átélni a színésszel. A jelenetben tehát valójában egy kicsit sem játszotta meg magát.
Forrás: Meryl Streep Hollywood egyik legjobb színésznője, amit elhivatottságának és tehetségének köszönhet. Az ördög Pradát visel című filmben például annyira mélyen beleélte magát hűvös karakterébe, Mirandába, hogy teljesen eltávolodott a stábtól, rideg volt és minden idejét egyedül töltötte. A forgatás végére ez mentális problémákat okozott nála, így úgy döntött, ezt a módszert többé nem veti be.
Forrás: A boldogság nyomában című filmben Will Smith játszotta Chris Gardnert, akivel nagyon jól tudott azonosulni. Amikor a karakter az egyik jelenetben megkapta  a várva várt előléptetést, a színész igazából sírta el magát, erőltetnie sem kellett.

6 filmjelenet, amikor a főszereplő nem is színészkedett: valódi érzéseit láthatjuk

2005-ben került bemutatásra az itthoni közönség soraiban is hatalmas sikert aratott Anyád napja, angolul Monster-in-Law című film, ahol Jennifer Lopez Jane Fonda leendő menyét alakítja, és ahogy a film címe is utal rá, a mozi a nem épp felhőtlen kapcsolatuk kibontakozását mutatja be.