Galéria
Forrás: Helen családfája meglehetősen szövevényes. Anyai ágon nagyapja még Viktória királynő mészárosa volt. A színésző apja, Vaszilij Petrovics Mironoff egy száműzött orosz nemesi család sarja volt, akit édesapja egy jobb élet reményében 2 éves korában vitt Angliába. Apai ágon Helen dédnagymamája igazi arisztokrata volt. Lydia Andreevna Kamenskaya grófnő Mihail Fedotovics Kamenszkij gróf leszármazottja, aki a napóleoni háborúk kiemelkedő orosz tábornoka volt. Helen apai nagyapja, Pjotr ​​Mironov ezredesként szolgált az orosz császári hadseregben, mielőtt diplomata, majd sajnálatos módon nem szívesen látott személy lett saját hazájában. Így költözött a család végül Angliába és így lett a színésznő nagypapája végül londoni taxisofőr.
Forrás: Orosz gyökerei ellenére sajnos nem beszéli a nyelvet, viszont folyékonyan tud franciául.
Forrás: Helen őszintén vállalja, hogy a '70-es években sokféle tudatmódosító szert kipróbált, és sajnos ezen időszakban alakult úgy, hogy jó párszor akarata ellenére került intim kapcsolatba férfiakkal. Ma már tudja, hogy mindez nemi erőszaknak számít, de akkoriban más idők jártak és az erősebbik nem sokkal rámenősebb volt, így a nők inkább belementek az aktusba csak, hogy végre szabaduljanak a helyzetből.
Forrás: Ateistának vallja magát, egy interjúban azt is elárulta, hogy gyerekként hitt a tündérekben és a manókban (és bizonyos mértékben még a mai napig is), ám Istenben viszont nem.
Forrás: Próbál tudatos vásárló lenni, így ha például hideg helyre utazik forgatni, akkor csak fehérneműt visz magával, ugyanis ekkor inkább elugrik egy használt ruha boltba, beszerezni azt, amire szüksége van, majd a munka végeztével elajándékozza ezeket a darabokat.
Forrás: A színésznő is azon kevesek egyike, aki büszkélkedhet a „színjátszás hármas koronájával", mivel elnyerte a legrangosabb filmes díjnak számító Oscart, a tévés díjak közt magasan kiemelkedő Emmy-t és a legnagyobb színházi elismerésként nyilvántartott Tony-t is.
Forrás: Bár nem ez a legelismertebb filmje, a kedvenc szerepének a gonosz töritanár, Mrs. Tingle karaterét tartja az 1999-es Bosszúból jeles című filmben.
Forrás: 6 különböző alkalommal alakított királynőt karrierje során. A legemlékezetesebb mind közül kétségtelenül a 2006-ban bemutatott A királynő volt, melyben II. Erzsébet királynőt alakította. Játékáért többek közt Oscar-, Golden Globe-, BAFTA- és SAG-díjat is kapott. Külön érdekesség az, hogy 1 évvel előtte, 2005-ben pedig az Elizabeth filmkockáin bizonyította tehetségét I. Erzsébet királynőként.
Forrás: Van egy tetoválása, amit Minnesotában egy indián rezervátumban csináltak neki biztosítótűvel még valamikor a '70-es években. A színésznő később elárulta, hogy ittasan vállalta be a dolgot, de egy kicsit sem bánja ezt a különleges emléket, aminek a jelentése egyenlő és ellentétes.
Forrás: Bár gyereke sose született, aki továbbvihetné az örökségét, egy interjúban azt mondta, hogy reméli, hogy idővel úgy gondolnak majd rá mint Katharine Hepburnre vagy Ingrid Bergmanre, és a filmjei láttán az emberek később is úgy érzik majd, hogy zseniális volt az az alakítás, amit a filmvásznon hozott.

Akkor és most: Helen Mirren

Helen Mirren nem foglalkozik olyan unalmas dolgokkal, hogy mit lehet és mit nem!