Galéria
Forrás: A bálna már a megjelenése előtt is jó pár negatív kommentet begyűjtött. A filmben főszerepet játszó Brendan Fraser egy 272 kilós depressziós angol tanárt alakít, és bár a színész a karaktere kedvéért egy kisebb hízókúrát bevállalt, a rajta látható súlyfelesleg jelentős része azonban a CGI technika, a maszkmesterek és egy közel 130 kiló protézis eredménye. Többen a mai napig nem értik, hogy miért nem egy testesebb színészt kértek fel eleve a szerepre, mások viszont Brendont támadják, mert szerintük zsírfóbiás, ugyanis ha nagyon akarta volna könnyűszerrel felszedhetett volna még jóval több kilót azért, hogy élethűbben hozza a rábízott feladatot.

Akárhogy is alakult A bálna így is 3 jelölést gyűjtött be: A Legjobb férfi főszereplő (Brendan Fraser), a Legjobb női mellékszereplő (Hong Chau) és a Legjobb smink kategóriában.
Forrás: A Joyce Carol Oates Blonde című regénye alapján készült Szöszi sokak szerint túlment a jó ízlés határán. A szexuális tartalmak és az erőszakos jelenetek miatt a film a 18+-os besorolást kapott, amit szintúgy felületet adott arra, hogy tovább támadják a Marilyn Monroe-ról szóló filmdrámát. Mivel az elkészült mű ennyire megosztóra sikerült, egyesek úgy gondolták, hogy egyáltalán nem fog Oscar-jelölést kapni, de tévedtek!

Egyet ugyanis sikerült bezsebelnie méghozzá: A Legjobb női főszereplő kategóriában, Ana de Armas izgulhat majd 2023. március 13-án a gálán.
Forrás: Itt elég érdekes volt a felállás, mert valójában a legtöbb mozilátogató valószínűleg nem is hallott erről a kicsi, független filmről. A jelölések előtti hetekben azonban észrevehetően sok ismert sztár és szakmabeli figura kezdett kampányolni a közösségi médiában a filmben főszerepet játszó Andrea Riseborough mellett amiatt, hogy mennyire megérdemelné a Legjobb női főszereplőnek járó szobrot. A törekvéseik megtették a hatásukat, ugyanis a színésznő megkapta a jelölést, az Akadémia pedig a bejelentés után vizsgálatot indított, hogy felmérjék azt, hogy a film körül kialakult lobbi vajon milyen mértékben sértette a szabályokat. De nem találtak semmi olyat, ami szembement volna az előírásokkal. Így a 41 éves brit színésznő megtarthatta a jelölését.
Forrás: Egyes kritikusok a filmet katonai propagandának gondolják, ami az amerikai haditengerészet pilótáiról szól, akik egy meg nem nevezett ellenséges ország ellen szállnak harca. De folyamatos a vita Tom Cruise személye körül is, akinek a Szcientológiában betöltött szerepével még mindig nem tudott megbékélni a szakma nagy része, ezen tények összessége pedig pont elég ahhoz, hogy az alkotásnak megannyi ellendrukkere legyen. Illetve az sem tett jót a mozinak, hogy az első rész írójának, Ehud Yonay-nak a családja beperelte a Paramount Picturest a szerzői jogok megsértése miatt és kártérítést követelnek. A jogi procedúra pedig még mindig nem zárult le, de ha igazat adnak a hozzátartozóknak, akkor az anyagi juttatások mellett könnyen lehet, hogy több része már nem lesz ennek a filmnek.

Végül 5 jelölést azért kapott: A Legjobb film, Legjobb adaptált forgatókönyv, Legjobb vizuális effektusok, Legjobb vágás és a Legjobb hang kategóriában.
Forrás: A 2022 decemberében bemutatott alkotást többen nemcsak rossznak, de rasszistának is találják, amiért sérti a bennszülött csoportok megítélését szerte a világon. A film rendezője még nem reagált a vádakra, de könnyen lehet, hogy nem is fog, elvégre ezerrel dolgozik azon, hogy minél hamarabb mozikba kerüljön a film folytatása.

Három jelölést azért még így is bezsebelt: A Legjobb film, Legjobb vizuális effektusok és Legjobb látványtervezés kategóriában.
Forrás: Mit kifogásoltak ezen esetben sokan? A minőséget! Austin Butler alakítását elkerülték a komolyabb kritikák, ám Tom Hanks annál többet kapott Tom Parker ezredes szerepében. Sőt, a filmet sokan harsányan díszesnek és giccsesnek titulálták, de jobban belegondolva pont ezek a "túlzások" teszik olyan egyedivé Baz Luhrmann műveit.

Egy szó mint száz a film végül 8 jelölést kapott: A Legjobb férfi főszereplő (Austin Butler), Legjobb film, Legjobb operatőr, Legjobb vágás, Legjobb jelmeztervezés, Legjobb látványtervezés, Legjobb smink és a Legjobb hang

6 vitatott film a 2023-as Oscar-jelöltek listájáról

Az Oscar-jelölt filmekről alkotott vélemények is igencsak megoszlanak!