Galéria
Forrás: 1971-ben nyerte el a Legjobb férfi főszereplőnek járó díjat A tábornok című filmjéért, ám nem vette át a díját. Az Oscar előtt már sejthető volt, hogy végül az ő neve lesz majd a borítékban, így udvariasan üzent az Akadémiának, mondván „felejtsék el a számomat”, a gálaestet pedig szimplán csak egy „kétórás húsparádénak” nevezte. Történt mindez azután, hogy 1961-ben visszautasította a Legjobb férfi mellékszereplőnek járó jelölését A svindlerben nyújtott alakításáért.
Forrás: Elizabeth Taylort és Richard Burtont is jelölték a Legjobb színésznő, illetve a Legjobb színész kategóriában a Nem félünk a farkastól című filmjükért, ám Burtonnak sikerült meggyőznie Taylort, hogy ne vegyen részt az 1967-es Oscar-gálán. A színész korábban már négyszer is esélyes volt a díjra, de sajnos egyszer sem sikerült elnyernie, pont amiatt úgy gondolta, hogy nem szeretne ötödször is felsülni a közönség előtt, és inkább Párizsba ment a feleségével, Lizzel. Végül ő nem nyert, de a színésznő igen, aki minden bizonnyal szolidaritásból még csak meg sem köszönte az Akadémiának a szobrot. Állítólag a színésznőt élete végéig egy se veled, se nélküled kapcsolat fűzte az Oscarhoz.
Forrás: 2002-ben a rapper a kritikusokat is meglepte a félig önéletrajzi ihletésű 8 mérföld című filmben nyújtott alakításával, és bár színészi teljesítményéért végül nem járt a jelölés, a filmben felcsendült Lose Yourself kapta meg a Legjobb eredeti dal díját. Noha az elismerés borítékolható volt, Eminem soha nem gondolta, hogy nyerni fog, ezért nem is vett részt a gálán, helyette átaludta az estét otthon. Így az aranyszobrot producere, Luis Resto vette át a nevében. Eminem végül 17 évvel később tiszteletét tette a ceremónián, és elő is adta díjnyertes dalát.
Forrás: Anthony Hopkinsnak 2021-ben, 83 évesen ítélték oda második Oscar-díját, ezzel a díj történetében ő lett a legidősebb színészi díjazott. Megható videóüzenete alapján a színész maga sem számított az elismerésre, ezért is maradt otthon, Walesben, és mint utólag kiderült, a díjátadó idején aludt. A gála előtt egyébként majdnem mindenki biztosra vette, hogy posztumusz Chadwick Bosemant fogják díjazni, akit a színészkamara és a Golden Globe is kitüntetett. Ami azt illeti, Hopkins talán akkor sem utazik el az Oscar-ceremóniára, ha nagyobb esélyes. 2019-ben is jelölték A két pápában nyújtott alakítása miatt, és akkor sem vett részt a gálán.
Forrás: A színész 1961 és 1982 között nem kevesebb, mint hat Oscar-jelölést kapott, és szorgalmasan ott is volt az összes ceremónián. 1987-ben, amikor végül megnyerte A pénz színe című filmért az elismerést, már nem jelent meg a gálán, majd egy interjúban tett pontot a távolmaradása körüli pletykák végére: „Olyan ez, mint egy gyönyörű nő után futni 80 évig. Amikor végül megenyhül, azt mondod: »Borzasztóan sajnálom. Fáradt vagyok«”.
Forrás: Az Oscar-díjak történetének egyik leghíresebbé vált beszédét nem az az ember mondta, aki nem volt hajlandó hazavinni a neki járó Oscart, hanem Sacheen Littlefeather, az az indián polgárjogi őslakos aktivista, akit Marlon Brando küldött maga helyett, hogy nyilvánosan is visszautasítsa a Legjobb színésznek járó díjat, amit A Keresztapában nyújtott alakításáért ítéltek neki oda. A színész ugyanis így szeretett volna üzenni és felhívni a figyelmet arra, hogy Hollywood filmipar pontatlan, lekicsinylő és rasszista szemléletmódban tünteti fel az őslakosokat.
Forrás: A filmsztár karrierje során összesen 4 Oscart zsebelt be, az elsőt 1934-ben a Morning Glory-ért, a másodikat 1968-ban a Találd ki, ki jön vacsorára című filmért, a harmadikat 1969-ben kapta Az oroszlán télen című drámáért, míg a negyediket pedig 1982-ben Az aranytóért.

Sikerei ellenére először 1974-ben vett részt az eseményen az Irving G. Thalberg-emlékdíj átadása kapcsán, és ekkor a következőt mondta: „Az élő bizonyítéka vagyok annak, hogy az ember 41 évet várhat arra, hogy önzetlen legyen”.
Forrás: Woody Allen írót, rendezőt és színészt 24 alkalommal jelölték Oscar-díjra, és ebből négyszer nyert is. A négy közül három a Legjobb eredeti forgatókönyv díja volt: Hannah és nővérei, Éjfélkor Párizsban és az Annie Hall. Ám 1974-ben, még mielőtt elismerték volna az Annie Hallba nyújtott munkájáért, Allen azt nyilatkozta, hogy „A díjak fogalma butaság. Nem tudom elviselni mások ítéletét, mert ha elfogadod, amikor azt mondják, hogy megérdemelsz egy díjat, akkor el kell fogadni azt is, amikor azt mondják, hogy nem”.

Állítólag amikor az Annie Hall 1978-ban tarolt a Oscaron, Woody éppen egy New York-i klubban klarinétozott. Eddig egyébként csak egyszer jelent meg a ceremónián 2002-ben, de soha nem vette át élőben a neki ítélt díjakat.

8 színész, aki úgy döntött, hogy nem veszi át az Oscar-díját

Az Oscar-díjat elnyerni hatalmas megtiszteltetésnek számít a mai napig, ám ennek ellenére is vannak olyanok, akik ezt másként gondolják...