Galéria
Forrás: A divattervezőnek nem egyszer kellett már bocsánatot kérnie azért, mert rasszista módon nyilvánult meg kollekcióiban. Az amerikai őslakosokat például többször is megsértette azzal, hogy nem megfelelő módon használta a tollas indián fejdíszt és a sastollat. 2014-ben pedig tovább fokozta a dolgot, amikor egy ünnepi kampányában úgy döntött, hogy régi fotókat használ fel jól öltözött, ám már rég elhunyt indián férfiakról saját darabjai népszerűsítésére. Nos, nem jött be a dolog, így sűrű bocsánatkérések közepette mindenhonnan eltávolították a képeket. Ralph Lauren sokak szerint még mindig nem érti azt, hogy az őslakosoknak miket kellett átélniük a történelem során, és ideje lenne végre túllépnie azon, hogy sztereotipizálja őket.
Forrás: A céget alapító Domenico Dolce és Stefano Gabbana bár mind a ketten melegek, 2015-ben mégis képesek voltak nyilvánosan is fellépni a melegek házasságkötése ellen, és ami azt illeti, a gyerekeket örökbe fogadó meleg párok ellen is szót emeltek. Véleményükkel természetesen feldühítették az olyan hűséges vásárlóikat is, mint Elton John, aki azonnal bojkottálta is az olasz márkát.
Forrás: A német divattervező és üzletember is sajnos nagy támogatója volt Hitlernek. Már 1931-ben csatlakozott a náci párthoz, és állítólag ő tervezte a Hitlerjugend és Gestapo ruháit, sőt ezeket a darabokat hadifoglyok és zsidók készítettek a műhelyében.

A cég 2011-ben kiadott egy nyilatkozatot, melyben hivatalosan is bocsánatot kért a múltban történtekért, többek szerint teljesen feleslegesen, ugyanis pár szépen megírt sorral nem lehet semmissé tenni egy ilyen szörnyű cselekedetet.
Forrás: 2022 végén a divatház mondhatni az egyik legrosszabb kampányát indította el, ugyanis szadomazo szerelésbe öltöztetett plüssmackókat reklámoztak... gyerekekkel. Nem mintha a tavalyi kampányuk sikeresebb lett volna, ott ugyanis egy íróasztalon felejtett, az amerikai legfelsőbb bíróság gyermekpornográfiára vonatkozó törvényéről szóló dokumentumot szúrtak ki a szemfüles internetezők.

Sajnos nem ezek voltak az első olyan esetek, amikor a Balenciaga márka nevéhez ilyen sértő vádak kötődtek. Kicsit ugorjunk a történelembe vissza: a divatház alapítója, Cristobal Balenciaga személyesen dolgozott annak a Francisco Franco nevű spanyol diktátornak, aki Adolph Hitler közeli szövetségese is volt. Ami azt illeti, a már nyugdíjba vonult tervező képes volt visszatérni azért, hogy esküvői ruhát készítsen Franco unokájának. Abba viszont már ő se ment bele, hogy a náci hatalom beleszóljon abba, hogy mit és hol csinál, így megtagadta a Führer azon parancsát, miszerint a divatházát Párizsból Berlinbe költöztesse.
Forrás: Ő volt az az első afroamerikai nő, aki megjelent a CQ és a Sport Illustrated Swimsuit Issue címlapján, sokan pont ezért nem értik azt, hogy akinek ilyen mérföldkövek köthetők a nevéhez, az hogy lehet rasszista. A modellt ugyanis nem egyszer vádolták meg azzal, hogy kirekesztő. Az American Next Top Model című műsorban sokszor nyilatkozott bántóan a fekete versenyzőkről, ami annak fényében teljesen érthetetlen, hogy ha valaki, hát ő nagyon is jól tudja, hogy mennyire nehéz fából is faragták sok helyen az elfogadást.
Forrás: A francia divattervező sajnos nemcsak náci- és Hitler-párti volt, hanem nekik is dolgozott. Chanel a párthoz fűződő kapcsolatairól jó ideje tudunk már, de arról, hogy valójában kémkedett is a németeknek, az csak 2011-ben megjelent Egy ágyban az ellenséggel - Coco Chanel titkos háborúja című könyvből derült ki.
Forrás: A tervező száját megannyi felháborító antiszemita megjegyzés hagyta el 2011-ben, nemcsak Hitler iránti rajongását hangoztatta, de a zsidókat is becsmérelte, ez pedig a munkájába került a Diornál. Később megpróbált bocsánatot kérni és menteni a menthető, de próbálkozásai nem jártak túl sok megbocsátással.
Forrás: Dior soha nem vallott kifejezetten antiszemita nézeteket, de saját márkájának elindítása előtt Lucien Lelong alkalmazottja volt, ahol magas rangú náci tisztviselők feleségeinek és szeretőinek dolgozott. A francia divattervező családjában néhányan - például az unokahúga - határozottan Hitler-pártiak voltak, és páran, mint ahogy a nővére is, a Francia Ellenállás tagjai voltak. Dior soha nem foglalt állást politikai szinten, és sokak szerint pont ezzel hibázott, hogy egy olyan helyzetben hallgatott, amikor cselekedhetett is volna.
Forrás: Philippe Pétain francia marsall volt a náci Németország egyik bábvezére, aki a német megszállás után, 1940–1944 között a Vichy-kormány köztársasági elnöke volt. Ezen időkben csak egy divatház működött a Hotel Du Parkban, azaz a Petain-féle Vichy-rezsim fővárosában: a Louis Vuitton.

A kezdetben bőrárukkal kereskedő üzletember olyan termékeket készített, melyek a marsallt dicsőítették, köztük számos mellszobrot is. Sajnos Louis fia, Georges Ferréol Vuitton sem volt sokkal jobb édesapjánál, ugyanis a Gestapo barátja volt, és egyike volt azon első francia civileknek, akik kitüntetésben részesültek Hitler a Harmadik Birodalom iránti hűségükért.

A divatszakma 9 legbotrányosabb figurája

A divatszakmának is megvan az árnyoldala!