Galéria
Forrás:

Gianni Versace egykori olasz divatpápa nevét mindenki ismeri, ha máshonnan nem, a ma is a divatipar meghatározó szereplőjének számító családi cégről. A 20. század második felének egyik legszínesebb és legtehetségesebb divattervezőjének élete mindössze 50 évesen ért véget, mikor 1997 egyik szokásos reggeli sétájáról hazatérve Miami Beach-i villája bejárta előtt kétszer fejbe lőtte egy Andrew Cunanan nevű ámokfutó. Cunanan röviddel ezután öngyilkos lett, és a rendőrségi jelentés szerint ugyanazzal a fegyverrel ölte meg magát, ami Gianni halálát okozta, indoka pedig a mai napig tisztázatlan, ahogy az is, hogy egyáltalán a két férfi ismerte-e korábban egymást. Gianni előtt Cunanannak egyébként már 4 másik áldozata is volt, motivációja mellett pedig az is máig kérdéses, hogyan tudott egyáltalán szabad lábon maradni az első négy gyilkossága után.


Forrás:

A profizmusa mellett polgárpukkasztó megjelenéséről is híres Galliano 2011-ben nem a divatszakmában elért sikerei miatt került címlapra: A tervezőről napvilágot látott egy videofelvétel, amelyen olasz turistákat inzultált egy párizsi bárban antiszemita megjegyzéseivel. Vállalhatatlan viselkedésére alkoholos és kábítószeres befolyásoltságát hozta fel mentségül, nem sokat javítva ezzel a helyzeten, a Dior pedig azonnal eltávolította a divatház éléről, és még pénzbírságot is fizetett, a botrány után a 3 évvel, a Maison Margiela kreatív igazgatójaként tért vissza.


Forrás:

Alexander McQueen hosszú éveken át küzdött depressziójával és kábítószerfüggőségével, majd végül 2010-ben, édesanyja halálakor döntött úgy, hogy maga is véget vet életének. Alexander egy nappal anyja temetése előtt, 2010 február 11-én, 40 éves korában lett öngyilkos. A brit tervező hatalmas mennyiségű altatót és nyugtatót vett be, majd felakasztotta magát, Az idegenkezűséget kizárták, illetve ezt támasztotta alá a designer búcsúlevele is, mely így szólt: "Gondoskodjatok a kutyáimról". Alexander egy héten belül mutatta volna be legújabb kollekcióját a Paris Fashion Weeken. Abban a londoni Szent Pál székesegyházban temették el, ahol hónapokkal később, az őszi Londoni Divathétre összegyűlt szakmabeliek és hírességek skót dudaszóval kísért gyászmisén emlékeztek meg minden idők egyik legprovokatívabb és legfantáziadúsabb divattervezőjéről. 


Forrás:

Terry Richardson épp az a divatvilág, mint Hollywoodnak Harvey Weinstein. A híres és sikeres fotósa karrierje erős lejtmenetbe indult, ugyanis az elmúlt években rengeteg modell vádolta meg szexuális zaklatással, valamint a beszámolók szerint a fotós rendszeresen visszaélt befolyásával is a szakmában és rendszeres kér plusz szolgáltatásokat is: „Kihasználja a fiatal lányokat, manipulálja őket, levetkőzzenek, majd olyan képeket készít róluk, amikkel később sakkban tudja tartani őket” – teregette ki a szennyest a dán modell, Rie Rasmussen, aki szerint a lányok túlságosan félnek nemet mondani, mert az ügynökségük lefoglalta őket a munkára, és túl fiatalok ahhoz, hogy kiálljanak magukért. Eddig nem volt olyan vád, amit a fotós elismert volna, ám egy ideje már annyi kétes ügy van mögötte, hogy a szakma számos tagja inkább kihátrált mögüle, és bár Terry továbbra is tagad, korábban azért mégis elejtett pár kemény mondatot: „Nem az számít, hogy kit ismersz, hanem az, hogy kit szopsz le. Nem véletlenül van nyílás a farmeremen!” – nyilatkozta egy alkalommal


Forrás:

Az olasz Missoni márka igazgatója és felesége, Maurizia Castiglioni 2013-ban azzal a repülőgéppel utaztak, amelynek január 4-én veszett nyoma Venezuela partjainál. A párt a többi utassal együtt eltűntnek nyilvánították. A gép roncsai fél évvel később kerültek elő, Missoniék halálát ekkor mondták ki hivatalosan – Vittorio testvérei ezt nem várták meg, 3 hónappal fivérük eltűnése után Milánói házában nélküle mutatták be a márka legújabb kollekcióját.


Forrás:

Maurizio Gucci volt felesége, aki egy bérgyilkossal öltette meg az olasz divatcsászárt 1995-ben. Tette közel két évig titokban maradt, míg nem egy gondatlan elszólás következtében a rendőrség felgöngyölítette az ügyet, Patriziát pedig 29 év börtönbűntetésre ítélték a gyilkosság megszervezése miatt. A vád szerint Patrizia indítékai a féltékenység, a pénz és Maurizio iránt érzett gyűlölete volt. Sokat veszekedtek, amiért Patrizia bele kívánt szólni a Gucci-vagyon kezelésébe, illetve meg akarta akadályozni, hogy exférje elvegye új szerelmét, Paola Franchit, a közelgő esküvő ugyanis megfelezte volna tartásdíját, ami így évi 860 000 dollárra csökkent volna, amire azt mondta, hogy annyit ért volna, mint „egy tál lencse”. A sajtóban csak A fekete özvegy néven ismert nő végül jó magaviselete miatt 18 év után, 2016 októberében szabadult.


Forrás:

Még egy brit modell, aki nem tud viselkedni: A párductestű Naomi már több száz óra közmunkát végzett és tetemes összegű pénzbírságokat fizetett indulatkezelési problémáinak hála. A vádak szerint számtalanszor bántalmazta személyi asszisztenseit, házvezetőnőit, barátait, rátámadt rendőrökre, valamint leköpködte a brit légitársaság dolgozóit. Reméljük, hogy a szemétszedéssel sikerül levezetni a feszültséget.


Forrás:

Aligha múlt 14 éves, mikor "felfedezték" a John F. Kennedy repülőtéren, majd megjárta a világ legnagyobb kifutóit, a divatházak imádták az angyalarcú modellt. Ártatlanságából azonban semmi nem maradt, mikor 2005-ben kokain fogyasztása közben kapták lencsevégre. A brit modell súlyos árat fizetett tetteiért, a nagy márkák kihátráltak mögüle, és mintegy 4 millió dollárt bukott a divatkampányokon, melyekből a botrány kirobbanása után haladéktalanul kirúgták. Szerencsére minden jel arra mutat, hogy tanult az esetből, és mára már józanabb életet él.


Forrás: Tom a divatvilág rocksztárja, annak minden alapvető sztereotípiájával. A designer fenegyerek körül számos botrány kerekedett már, elég csak néhány keze közül kikerült kampányképet megnézni. A Tom Ford reklámok tele vannak túlfűtött erotikával, de gyakran érkezik velük szemben az a vád, hogy a női nemre nézve megalázók és szexisták. Nem egy ilyen kampány betiltása ellen indult már hadjárat, ám Tom mind botránya közül talán a legkeményebb az volt, amikor a tervezőt egyik volt dolgozója perelte be azt állítva, hogy alkalmazottjait arra kényszerítette, hogy rúdtáncoljanak neki, továbbá azt is elárulta, hogy homoszexuális pornóképekkel dekorálja irodáját, ezzel kellemetlen helyzetbe hozva mindenkit, aki belép azon az ajtón, de a cége nem mentes a diszkriminációtól sem.
Forrás:

Az Oscar-díjra jelölt színésznő, divatikon és ismert bolti szarka 2002-ben kissé elvesztette az irányítást korábban enyhének tűnő kleptomániája felett és mintegy 5500 dollár értékben tulajdonított el designer ruhákat és kiegészítőket egy amerikai áruházból. A nagyértékű lopás után 3 év próbaidővel, 480 óra közmunkával 10 000 dollár pénzbírsággal próbálta móresre tanítani a bíróság, több-kevesebb sikerrel.


10 sokkoló történet a divatvilág történetéből

A divatszakmának is megvan az árnyoldala!