Galéria
Forrás: Martin Scorsese ma már világhírű alkotása 1976-ban bizony alulmaradt a Rocky-val szemben.
Forrás: Ang Lee szívhez szóló drámájának sikerében többen 100%-ig biztosak voltak, ám végül a Ütközések bizonyult egy hajszálnyival jobbnak az akadémia döntnökei szerint.
Forrás: Stephen King azonos című kisregényéből adaptált filmdráma helyett a Forrest Gump kapta a Legjobb filmnek járó Oscart 1994-ben.
Forrás: 1998-ban a ítészek Steven Spielberg háborús filmdrámája helyett inkább a Szerelmes Shakespeare-nek adták a szobrot.
Forrás: A sikerfilmet sokáig nagy esélyesnek tartották, de az 1939-ben, a 12. Oscar-gálán végül az Elfújta a szél vihette haza a díjat.
Forrás: Steven Spielberg családi sci-fi filmjéért milliók rajongtak már akkor is, így sokakat meglepetésként ért az, hogy végül a Ben Kingsley főszereplésével készült Gandhi film készítői térhettek haza egy díjjal gazdagabban 1982-ben.
Forrás: Marvel Studios filmjéért nézők milliói rajongtak, így sokakat szó szerint sokkolt, hogy végül a Zöld könyv - Útmutató az élethez című dráma vihette haza az Oscart 2018-ban.
Forrás: A Francis Ford Coppola által rendezett háborús filmdrámának jósolt díjat végül a Kramer kontra Kramer vitte el 1979-ben.
Forrás: 1967-ben, a 40. Oscar-gálán Mike Nichols ikonikus filmje helyett végül a Forró éjszakában című krimi-dráma kapta meg az elismerést.
Forrás: George Lucas kasszasikere helyett 1977-ben Woody Allen filmje, az Annie Hall kapta a Legjobb filmnek járó szobrot.
Forrás: 1990-ban a Farkasokkal táncolót jobbnak értékelték, mint Martin Scorsese alkotását.
Forrás: 2002-ben Martin Scorsese kosztümös akciófilmje a Chicago című musicallel szemben vesztett.
Forrás: Woody Allen romantikus vígjátéka 2011-ben mondhatni lemaradt a The Artist – A némafilmes című alkotás mögött.

13 Oscar-jelölt alkotás, ami végül nem nyerte el a legjobb filmnek járó díjat

Az Oscar-jelöltek névsora hosszú évtizedek óta tud nagy meglepetéseket okozni.