Galéria
Forrás: Walt Disneyt élete során 59 alkalommal jelölték és ebből 26-szor nyert is (23 szobrot a filmjeiért és háromszor pedig emlékdíjat kapott). Ezzel a számmal pedig ő az abszolút rekorder díjeső szempontjából. Először 1932-ben a Flowers and Trees című animációs rövidfilmjéért jutalmazták, halála után 1968-ban pedig posztumusz szoborot kapott a Micimackó lármás napja című animációs rövidfilmjéért. 
Érdekességként meséljük, hogy 1939-ben, a Hófehérke és a hét törpe című alkotásért egy nagy és hét kisebb méretű Oscar-díjat vehetett át.
Forrás:

Greer Garson színésznő tartja a leghosszabb köszönőbeszéd rekordját. Az akkor 38 éves brit sztár 1943-ban a Mrs. Miniverben nyújtott alakításáért vehette át a Legjobb színésznőnek járó díjat, a hosszúra nyúlt beszéde pedig 7 percig tartott. Ezután gondolkodtak először el azon, hogy egy megszabott időkorlát hasznos lehet, így manapság átlagban 45-60 másodperc jut mindenkinek arra, hogy hálába foglalja az őt támogatók nevét.

 


Forrás: A leghosszabb után rögtön következzen is a legrövidebb! Alfred Hitchcock-ot hosszú pályafutása során 5 Oscar-díjra jelölték, amíg végül 1968-ban szobrot vehetett át. Ám még ekkor se a Legjobb rendező kategóriában nyert, hanem az Irving G. Thalberg Memorial Award-ot szánták neki, azaz a filmesek életműdíját. A 68 éves zseninek se kellett több, így amikor felment, hogy átvegye az elismerést mindössze annyit mondott: "Köszönöm".
Forrás: A némafilmek sztárja, Charlie Chaplin 1972-ben, 82 évesen vette át az Akadémiától az Életműdíjáért járó szobrocskát. A közönség 12 percen át tapsolt neki, mikor a színpadra lépett. Mindez pedig azért is különleges, mert a baloldali liberális nézeteket való Chaplinnek bár többször felajánlották az amerikai állampolgárságot, ő mindig visszautasította, így pedig kimondottan gyanússá vált az FBI számára. 1952-ben érvénytelenítették az Egyesült Államokba szóló beutazási engedélyét, így a Rivaldafény című filmje londoni premierje után már nem tudott visszatérni a tengerentúlra. Családjával Svájcban telepedett le és ezen villámlátogatását kivéve sose tért vissza Amerikába.
Forrás: 1989-ben talán Rob Lowe maga se gondolta volna, hogy a 61. Oscar-gálán nyújtott szereplése a legcikisebb közvetítések táborát erősíti majd. A színész és az azóta nem sok filmes felkéréssel büszkélkedő, Hófehérkének öltözött Eileen Bowman egy 11 perces revüt adott elő "Proud Mary"-ről. A műsor után a Disney beperelte a készítőket mondván, hogy szégyent hoztak az Akadémiára és az egész szakmára. A show producerének pedig ez az eset a karrierjébe került. Ehhez képes Rob Low még egész szépen megúszta a dolgot!
Forrás: Roberto Benigni Az élet szép című filmjéért 1999-ben vehette át a Legjobb idegen nyelvű film díját. Annyira megörült, amikor meghallotta a nevét, hogy hirtelen felpattant az ülése támlájára és úgy ujjongott, miközben többek közt Steven Spielberg támasztotta meg őt, hogy le ne essen a nagy boldogság közepette.
Forrás: 2002-ben Halle Berry volt az első afroamerikai nő, aki megkapta a Legjobb női főszereplőnek járó szobrot a Szörnyek keringőjében nyújtott alakításért. Az viszont szomorú, hogy sajnos mindmáig nem sikerült egy afroamerikai színésznőnek sem folytatnia a sort.
Forrás: Heath Ledger tragikusan fiatalon, 28 éves korában hunyt el, így sajnos már nem tudta átvenni a Legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat, amit A sötét lovagban nyújtott alakításéért, azaz Joker szerepéért kapott. Így a posztumusz elismerést édesanyja, Sally édesapja, Kim és húga, Kate vette át.
Forrás: 81 évet kellett várni arra, hogy 2010-ben végre egy női rendező is díjat kapjon. Kathryn Bigelow A bombák földjén című alkotásért ismerték el.
Külön érdekesség, hogy a rendezőnő 1989 és 1991 között James Cameron felesége volt, a rendező 2010-ben az Avatarért indult ugyanebben a kategóriában, ám volt neje elhappolta előle a díjat.
Forrás: Talán te is emlékszel arra a bizonyos 2017-es gálára, amikor Warren Beatty és Faye Dunaway párosa véletlenül a Kalifornia álmot hirdette ki a Legjobb film kategóriában. Már el is kezdődtek a köszönőbeszédek, amikor a kiderült, hogy a díjátadók rossz borítékot kaptak - ugyanis a Legjobb színésznő nevét rejtő borítékot sikerült odaadni nekik, amiben viszont Emma Stone neve szerepelt a Kaliforniai álomért - és valójában a Holdfény című független filmnek járt a szobor. A nagy kavarodásból végül mindenki boldogan jött ki és szinte biztos, hogy ez a jelenet volt az Oscar történetének legkínosabb pár perce.

Az Oscar-gála 10 legemlékezetesebb története

Az Oscar-jelöltek listája idén is erősre sikeredett!