Galéria
Forrás:

Fülöp herceg 96 éves koráig nem ment nyugdíjba. Az átlag brit állampolgárokhoz képest 30 évvel később búcsúzott el az aktív munkától. Ezzel a leghosszabb ideig szolgálatot teljesítő uralkodói ’házastárs’ lett. Karrierje során 22 191 hivatalos egyéni elkötelezettséget vállalt és 5493 beszédet mondott. Számos fontos ügyet támogatott, beleértve a tudományos kutatást, az ipart és a környezetvédelmet. Nyugdíjazása után is 780 szervezet tagjaként folytatta élete dolgos részét. Munkáját és aktív jelenlétét is mindig átszőtte a humor és a pimaszság.


Forrás:

Fülöp herceg csupán Erzsébettel kötött esküvőjét megelőzően vette fel a brit állampolgárságot, mely nélkülözhetetlen volt trónra lépését megelőzően. Ám kezdeti kapcsolatukra aggódva néztek Erzsébet szülei. A herceg viszontagságokkal teli gyermekkora, a száműzetés, a nővére házassága során szerzett náci rokonok, pimasz fiatalemberként való megnyilvánulása és a királyi mércével mért szegénysége, nem tűnt túl jó partinak egy leendő királynő apjának. Ám Erzsébet kérlelése célt ért, 1947. november 20-án összeházasodtak és az együtt eltöltött 96 uralkodói év, csak a kapcsolatuk és szerelmük valódiságát bizonyítja.


Forrás:

Bizony bizony, ők nem csak férj és feleség voltak. Erzsébet királynő és Fülöp herceg harmad unokatestvérek, mivel mindketten Viktória királynő és Albert herceg dédunokái.


Forrás:

Igazi szerelem volt az övéké, vitathatatlan tény ez, Fülöp korai leveleit olvasva. Még ha kifelé ebből nem sokat mutattak, és kapcsolatuk elején voltak nehézségeik, mindig kölcsönös támaszai voltak egymásnak. Nyugalmazását követően a herceg kiköltözött a palotából a Sandringham-birtokra, Wood Farm-ra. Ám ez nem házasságuk megszakadásának jele volt. Egyszerűen, a herceg csak nyugodt, csendes életre vágyott, a palota zajától távol. Élvezte, hogy kisebb otthonban, kevesebb személyzettel élhet. A karantén állapot viszont újra összehozta a királyi párt, tavaly a herceg a windsori kastélyba költözött, ahol családi körben áprilisi halála is érte.


Forrás:

Az atletikus alkatú Fülöp herceg életében, az internátusok és a katonai iskolák egyenes következménye lett a katonai szolgálat. Számos évet töltött el a Királyi Haditengerészet kötelékében, mely során a II. Világháborúban is szolgálatot teljesített. 2002-ben került napvilágra viszont egy olyan tette, mely hősi magaslatokba repítette. Hirtelen jött ötletének köszönhetően egy hajónyi embert mentett meg a súlyos bombázástól.1953-ban a flotta tengernagyának nevezték ki. Élete során pilóta vizsgát tett, majd megtanulta a helikopter irányítást, magánpilóta végzettséget is szerzett és a Királyi Légierő marsalljának nevezték. Ő volt továbbá az első királyi családtag, aki helikopterpilótaként kirepült a Buckingham-palota kertjéből.


Forrás:

A királynő 30 órát vajúdott mielőtt életet adott, első gyermekének, Károly hercegnek. Mit csinált ez alatt az idő alatt Fülöp? Személyi titkárával squash játszmát játszott, majd a palota medencéjénél múlatta az időt. Épp mikor már megszárítkozott a herceg, érkezett a hír az újszülött babáról. A kisbabát meglátva a herceg állítólag csak annyit mondott: "Úgy néz ki, mint egy szilva puding!"

Fülöp herceg a pólózást követően, 1970-től kezdett el igazán érdeklődni a kocsihajtás iránt. Hobbija annyira kinőtte a szórakozás keretét, hogy még a sportág nemzetközi szabályrendszerének felállításában is segédkezett. Könyvet is írt a témában. Versenyeken is indult, amik után rendszerint át kellett építeni a kocsikat, mert összetörtek a futamok alatt.


Forrás: A tevékeny herceg

Fülöp saját elmondása szerint is királyi szolgálata elején, nem igazán tudta, hogy mit is csináljon, ám idővel megtalálta a maga útját.  Katonai feladatai mellett, fontos ügyek mellé állt az ipar, környezetvédelem, mezőgazdaság és a fejlesztések, kutatások területén. Számos társaság munkáját támogatta.  Díjat is alapított, mely egy ifjúsági teljesítménydíj volt. Az Edinburgh Duke Award díj 140 országban érhető el, mely az élet négy területén méri föl a résztvevőket. Önkéntes szolgálat, fizikai erőnlét, készségek és „kalandos utazás”, mely lehet expedíciós gyaloglás, kerékpáron, hajón, kajakon vagy lóháton megtett teljesítmény. A herceget egyszer kérdezték, a szervezet létrehozásával kapcsolatos személyes ambícióiról, melyre szerényen csak ennyit válaszolt:" Kielégítő, hogy létrehoztunk egy működő szervezetet, és ennyi elég is. ”


Forrás:

A palotából akarva-akaratlanul mindig kiszivárogtak hírek, pletykák. Egyike volt ezeknek a herceg csípős humora. A személyzet viszont imádta őt. Matt Smith, aki a Netflix sorozatban alakította Fülöpöt, arról számolt be, hogy a palota személyzetének tagjai egytől egyig őt tartottak a királyi család legszerethetőbb figurájának. Vicces volt, közvetlen, nyitott és baráti a munkatársaival a palotában. A néphez közel álló személyként nyilatkoztak róla és nem úgy, mint egy elérhetetlen nemesről. Mindig tiszteletben tartotta a királynő, egyben felesége szerepét. Nem kérkedett, nem élt vissza helyzetével. A COVID-19 járvány idején nem átallott köszönő levelet írni, mindazoknak, akik helytálltak a pandémia kezdeti időszakában.  


Forrás:

Sokan úgy látták, hogy Harry-nek és Vilmos nem kellene ott lenni édesanyjuk temetése. Ám a két gyerek rendületlenül gyalogolt anyjuk hintója mögött a ceremónián. Nem voltak könnyű helyzetben a fiúkat. Ám ebben a gyászban támogatta őket Fülöp herceg. A 15 éves Vilmos herceget gyötörte a kín, hogy elvállalja-e élete legnehezebb sétáját, így nagyapjához fordult tanácsért. Megkérdezte ott lesz-e mellett a kocsi mögött, mire Fülöp igennel válaszolt. A gyászmenetben, Vilmos és Harry kísérete, Diana bátyja, apjuk Károly herceg és nagyapjuk, Fülöp volt.


Forrás:

A herceg 1921. június 10-én született Korfun, a Mon Repos villában, mely Fülöp András görög herceg és Alice battenbergi hercegnő görög királyi, nyári rezidenciája volt. A görög és dán Philippos herceg a Philippos címet kapta. Ám a nyugodt élet csak 18 hónapig adatott meg neki: menekülni kényszerült a család egy katonai lázadás miatt, mellyel nagybátyját verték le a trónról. Életük biztosítására V. György király, a királyi haditengerészet hajóját rendelte ki számukra, melyen a herceget egy narancsos ládába helyezték, királyi kiságy hiányában. A család Franciaországban élt száműzetésben, ahol a herceg élete továbbra sem haladt nyugodtabb vizek felé. Három idősebb nővére férjhez ment és elköltözött, apja Dél- Franciaországban telepedett le, anyját pedig mentális betegsége miatt pszichiátriai intézetről intézetre vitték. Fülöp herceg csak magára számíthatott a hosszú évek alatt, melyeket hol angliai, németországi vagy épp skóciai internátusokban töltötte, nem éppen barátságos körülmények között.


10 dolog, amit nem tudtál Fülöp hercegtől

A pletykák szerint Fülöp herceget a királynővel kötött násza után is romantikus szálak fűzték különféle hölgyekhez.