Galéria
Forrás: Az i.e. 1300 körül élő, az ókori Egyiptom XVIII. dinasztiájának egyik utolsó fáraójának mumifikált holttestét DNS-vizsgálat alá vetették, ami kimutatta, hogy az uralkodó valójában gyenge testalkatú volt, és genetikai betegségekkel jött a világra, köszönhetően az egyiptomi királyi hagyományoknak, ami a testvérházasságokat írta elő a dinasztián belül. Tutanhamon 9 évesen foglalta el a trónt - egyébként ő is saját lánytestvérét vette el, így nászukból a legtöbb gyermek holtan született - és mindössze 19 éves volt, amikor elhunyt. A kutatások pedig megállapították, hogy farkastorka mellett lúdtalpa és gerincferdülése volt, illetve megnyúlt, deformálódott koponyája.
Forrás: Mint ahogy már mondtuk, Egyiptomban abszolút bevett szokás volt a testvérházasság, aminek hatására a legtöbb gyermek halva született. Kleopátra is egy ilyen nászból fogant, sőt őt is a saját öccséhez, XIII. Ptolemaioszhoz adták nőül, hogy az istenektől származó vért ne szennyezzék be mások. Egyes régészek pedig azt állítják, hogy a megannyi tévhit ellenére Kleopátra valójában túlsúlyos volt, aminek egyik kiváltó oka a vérfertőzés lehetett, mindezek mellett pedig állítólag vonásaiban sem volt annyira szép, mint ahogy azt a filmszakma elhitette velünk.
Forrás: A Tudor-ház ötödik, egyben utolsó tagját elálló, sárga fogak, és szűnni nem akaró fogfájás gyötörte. Az uralkodó azonban a fájdalmak ellenére sem akart megszabadulni rossz fogaitól, amik idővel nyak- és fejfájást okoztak neki. Mindezek mellett a királynőt pánikrohamok is gyötörték.
Forrás: A Habsburg-ház annyira szerette volna megtartani a vérvonalat, hogy előszeretettel kötöttek házasságot egymás között. A ház spanyol trónjának utolsó uralkodója, II. Károlyt nemcsak testi, hanem szellemi betegségekben is szenvedett. 4 évesen tanult meg beszélni és 5 éves koráig szoptatták, és soha nem kapott semmilyen formális oktatást. Károlynak hatalmas és formátlan feje volt, amihez a hatalmas állkapocs társult. A nyelve nehezítette számára a rágást, így gyakran nyáladzott. Ezek mellett alacsony és vézna volt, és a epilepsziás is. Kétszer is megházasodott, ám mivel nemzőképtelen volt, így gyermeke nem született. Az 1700-ban bekövetkezett halála ezért egy 12 évig húzódó háborúskodást eredményezett Európában, amit a történelemkönyvek ma már a spanyol örökösödési háborúnak neveznek.
Forrás: Mária - aki egyébként saját nagybátyjához, III. Péter portugál királyhoz ment hozzá - az őrült királynőként vált ismertté, többek között azért is, mert téveszmés rohamok és vallási rögeszmék gyötörték. A királynő bár sok időt töltött magányosan elvonulva, de üvöltését ettől függetlenül az egész királyi birtokon hallani lehetett. Férje és fia halála után még inkább depressziós lehet, rossz mentális állapotának oka pedig minden bizonnyal az volt, hogy ő is egy vérfertőző házasságból született, ezen feltételezéseket támasztja alá az is, hogy a két lánytestvére is hasonló elmeállapotban élte le az életét. Bár hivatalos 1816-ig uralkodott, a hatalom 1799-től fia, Dom João kezében volt.
Forrás: Az 59 évig hatalmon lévő uralkodóról úgy tartják, hogy valószínűleg olyan genetikai rendellenességgel született, ami észrevehetőbben érintette az elméjét és a testét. Egy nagyon ritka anyagcsere betegségben, porfíriában szenvedett, emellett pedig ahogy idősödött, úgy hatalmasodtak rajta el az elmebaj jelei, így 1815-től már csak névlegesen uralkodott. A tévképzeteire extrém kezeléseket kapott - kényszerzubbony, piócák, jeges fürdő -, hogy ezek hatására nyugalmi állapotba kerüljön. Volt, hogy egy fával akart kezet fogni, de olyan eset is megtörtént vele, hogy egy szelet húst "ültetett el", mert azt hitte, hogy a marhahús fán terem. A krónikák szerint 1819 karácsonyán 58 órán keresztül beszélt habzó szájjal, ezen kimerítő roham után pedig alig egy hónappal elhunyt, ekkor már vak és süket volt. De a kor normáihoz és saját egészségi állapotához képest is hosszú életet élt, ugyanis 81 évesen hagyta itt a földi létet.

A modern orvosi vizsgálatok kimutatták, hogy a porfíria gyakran előforduló betegség volt, a rendkívül belterjes hannoveri házban, amelyhez III. György király tartozott.
Forrás: Édesapja, I. Ferenc magyar király másodunokatestvérét, Bourbon–Szicíliai Mária Terézia magyar királynét vette feleségül, házasságukból pedig összesen 18 gyermek született, de csak heten élték meg a felnőttkort. I. Ferdinánd 1793-ban vízfejűséggel született, ez pedig súlyosan megkérdőjelezte intelligenciáját és motoros készségeit. II. Károly spanyol királyhoz hasonlóan ő is hatalmas és formátlan Habsburg állkapoccsal született, illetve a nyelve is túl nagy volt. Mindezek mellett epilepsziában szenvedett, ennek ellenére elfoglalta a trónt és 1835-től egészen 1848-ig uralkodott. Befolyásolhatósága és kiszámíthatatlan döntései miatt végül lemondatták a címéről Ferenc József főherceg javára.
Forrás: A közel 64 évig hatalmon lévő uralkodó hemofíliában, azaz vérzékenységben szenvedett. Bár hosszú élete során sikerült elkerülnie a betegség legsúlyosabb mellékhatásait, az ősei viszont, akik a különféle királyi házakba házasodtak be Európa-szerte, "magukkal vitték és átadták" ezt a ritka, öröklődő, egész életen át tartó vérzési rendellenességet, ezért fordult elő olyan sűrűn a királyi családokban ez az egészségi probléma. A hemofíliát a nők általában mindkét szülő génje révén szerezték meg, így ezen állapoton és genetikai hajlamon nem változtatott azon tény, hogy Viktória első unokatestvéréhez, Albert herceghez ment feleségül. Három gyermekük pedig örökölte is a kórt, ebből két lányuk pedig tovább is örökítette.
Forrás: Sisi szülei unokatestvérek voltak, ez volt az oka annak, hogy a királyné evési zavarokkal és lelki gondokkal küzdött. És bár saját bőrén tapasztalta meg azt, hogy a vérfertőzés bizony súlyos problémákat okozhat az utódokra nézve, ennek ellenére ő is a saját unokatestvéréhez, a Habsburg–Lotaringiai-házból származó Ferenc Józsefet ment hozzá - rokoni kapcsolatuk olyan közeli volt, hogy a frigyhez pápai engedély volt szükséges.

Csak úgy érdekességképp elmeséljük, hogy Ferenc Józsefnek és Sisinek összesen négy gyermeke született: első lányuk, Zsófia még két éves sem volt, amikor tífuszban elhunyt. Második gyermekük, Gizella szép és hosszú életet élt, és ő is a saját unokatestvéréhez ment nőül, nászukból négy gyermek született. Harmadikként jött a világra egyetlen fiuk, Rudolf, aki 30 éves korában önkezével vetett véget az életének. Negyedik gyermekük, Mária Valéria is végül harmadfokú unokatestvéréhez ment hozzá, és összesen 10 gyermeke született.
Forrás: Viktória királynő egyik legismertebb unokája, Hessen–Darmstadti Aliz volt, aki hozzáment II. Miklós orosz cárhoz. Házasságukból egy fiúgyermek született, Alekszej Nyikolajevics Romanov nagyherceg, aki örökölte is az anyja által hordozott, vérszegénységet okozó gént. Ez pedig a trón várományosaként nem éppen volt a legjobb hír a család számára. A beteges kisfiú végül nem élhette meg a felnőttkort, ugyanis 13 éves korában, 1918. július 17-én a teljes Romanov-családdal együtt a forradalmárok őt is megölték.

10 királyi sarj, aki a vérfertőzés miatt valami betegséggel született

A királyi családokat sem kerülték el a különleges betegségek.