Galéria
Forrás: A Szex és New York Mirandája csak utólag vallotta be a küzdelmét. Cynthiának az édesanyja is mellráktúlélő, így a színésznő tisztában volt azzal, hogy a rizikófaktor kifejezetten magas az esetében. Ez a tény „tudatosabbá és erősebbé tette őt”, amikor szembesült a saját diagnózisával egy rutinból elvégzett mammográfia után. Később csatlakozott a Susan G. Komen nevű szervezethez, hogy segíthessen edukálni a nőket az emlőrákkal kapcsolatban szerte a világon. „Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem. Akkor van okod rettegni, ha nem mész el mammográfiára, mert a lelked egy része nem akarja tudni az igazságot – ez a hang késztet téged hibázásra. Emiatt lehet nagyon rossz vége mindennek” – nyilatkozta.
Forrás: A Modern családból jól ismert Sofia Vergara mélyen hisz abban, hogy az egészség nem játék – és más nőket is arra bátorít, hogy sose vegyék félvállról azt. 2011-ben, az ABC Nightline-nak adott interjújában a kolumbiai születésű színésznő felfedte, hogy 28 éves korában pajzsmirigyrákot diagnosztizáltak nála és el kellett távolítani a pajzsmirigyét. Azóta rendszeresen igénybe veszi a különböző szűrővizsgálati lehetőségeket, például a mammográfiát is. Sőt, a közösségi oldalán dokumentálja is ezeket az alkalmakat. „Meg kell tenned” – posztolja ilyenkor. Sofia Vergara azt javasolja mindenkinek, hogy 45 felett már évente ellenőriztessék a melleiket.
Forrás: Olivia Newton-John énekes-, színésznőnél 1992-ben diagnosztizáltak mellrákot egy olyan önvizsgálatot követően, ami aggodalommal töltötte el őt. „Nem éreztem jól magam. Korábban is találtam csomókat, de ezúttal más érzésem volt.” Bár a mammográfia és a tűvel történő biopsziás mintavétel akkor negatív eredményt hozott, az ösztönei mégis azt súgták, valami nincs rendben: a műtéti biopszia során rá is bukkantak a daganatos elváltozásra. „Nem azért mesélem el a történetet, hogy megrémisszek másokat” – hangsúlyozta. A Grease sztárja küldetésének tartotta, hogy minél több embert arra inspiráljon, ismerjék meg a testüket és bízzanak a megérzéseikben. „Ez az oka annak, hogy óriási támogatója vagyok a havi mell-önvizsgálatoknak” – foglalta össze Olivia, aki 2022. augusztusában hunyt el.

Forrás: A Bűbájos boszorkák színésznője 2015-ben erősítette meg a People magazinnak, hogy mellrák miatt kezelik. Shannen Doherty akkoriban perben is állt a korábbi business menedzserével, aki nem rendezte az egészségbiztosítását – mivel a fedezete megszűnt, kései stádiumban diagnosztizálták. A sztár 2017-ben még remissziós szakaszról számolt be a nyilvánosság előtt, 2020-ben azonban már arról beszélt, hogy kiújult a betegsége – és súlyosbodott is. Shannen évek óta nyíltan mesél az állapotáról és a kezeléseinek árnyoldalairól is, mert szeretné, ha a történetének megosztása edukatív hatással lehetne másokra is. „Remélem, arra ösztönzöm az embereket, hogy járjanak mammográfiára és rendszeres kivizsgálásra. Biztatok mindenkit, hogy győzzék a félelmeiket és nézzenek szembe azzal, ami előttük áll, bármi is legyen az.” A színésznő azt is be akarja bizonyítani, hogy 4. stádiumú rákbetegsége ellenére is lehet élvezni az életet – és a filmezésről sem mondott le az egészségügyi helyzete miatt. Szerinte sokan tévesen azt feltételezik, hogy aki hozzá hasonló diagnózissal küzdő emberek nem tudnak dolgozni. „Ez nem igaz és nagyon örülnék, ha felhagynának ezzel az elképzeléssel, továbbá esélyt adnának nekünk arra, hogy bebizonyítsuk, tévednek.” Shannen egyébként az is elárulta, arról álmodozik, hogy még 10-15 éven át élhet majd.

Sztárok a rendszeres mammográfiai vizsgálat mellett

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, melynek az a célja, hogy minél többen belássák, az évenkénti mammográfia szó szerint ÉLETET MENTHETNEK. Ez a misszió számtalan híresség szívügyévé vált, akik az edukálás fényében a saját történetüket, harcukat is megosztották a nyilvánossággal.