Galéria
Forrás:

1964-ben született Mumbaiban. Tizenhat évesen autóbalesetet szenvedett. Az egyik lába elüszkösödött, és amputálni kellett. Protézis segítségével újra tudott járni, sőt hamarosan a klasszikus indiai tánc, a Bharatnatyam neves előadóművészévé vált. Hat nyelven beszél folyékonyan. A világ számos országában fellépett, az USA-ban is vendégszerepelt. Színész apja nyomdokaiba lépve számos filmben is játszott.


Forrás:

A formatervező mérnöknek készülő egyetemista lány nyáron egy fesztiválról hazafelé tartva autóbalesetet szenvedett. Hiába küzdött orvosa a bal lába megmentéséért, később mégis amputálni kellett. Elmondása szerint ez nemcsak a testét, de a lelkét, az értékrendjét is megváltoztatta: életcéljaként a másság hirdetését határozta meg. Eleinte félt még az utcára is kimenni, de aztán úgy döntött, nemcsak hogy kimozdul, hanem bátran vállalja is a testét, ha úgy tartja kedve, a művégtagját láttató miniszoknyában, rövidnadrágban. Robotgirl néven blogot kezdett írni. Speciális „futóláb” segítségével versenyszerűen fut, emellett úszik, táncol, modellkedik, előadásokat tart és magazinokban szerepel. 


Forrás:

Ha csak egy TED-beszédet nézel meg a fogyatékosság témájában, akkor mindenképpen Stella Youngé legyen az! A karakán ausztrál újságíró – aki szintén Osteogenesis imperfectával élt – középiskolai tanárként lelombozó tapasztalatot szerzett. Húsz perce beszélt a jogtudományról, amikor egy diákja megkérdezte, hogy mikor kezdi az előadást. Nemsokára tisztázódott: a gyerek korábban sosem látott még fogyatékos személyt más minőségben, más foglalkozásban, mint motivációs szónokként. Erre a sztereotípiára a közösségi média is ráerősít azokkal a képekkel, amelyek pl. kar vagy láb nélküli embereket ábrázolnak sport vagy más tevékenység közben azzal az üzenettel, hogy „ha ő is meg tudja csinálni, te is meg tudod!” Ez az üzenet, miszerint elég a pozitív hozzáállás, becsapja az ép testű és a fogyatékos embereket egyaránt: „Akármennyit mosolyoghatsz egy lépcsőre, az sosem fog átváltozni rámpává” – mondta szellemesen.


Forrás:

Eritreai menekült anya és etióp származású apa gyermekeként született 1988-ban Kaliforniában. Kiskorában ismeretlen betegség következtében majdnem teljesen elveszítette a látását és a hallását is. Hála a támogató családnak, a fejlett technológiának és nem utolsó sorban a saját elszántságának, 2015-ben ő lett a Harvard jogi karának első siketvak végzett diákja. Ügyvédként a fogyatékossággal élő emberek jogaiért száll síkra. A fogyatékossággal élő amerikaiakra vonatkozó törvény (ADA) 25. évfordulóján Obama elnök felkérésére beszédet tartott a Fehér Házban.


Forrás:

A skót lány 14 éves volt, amikor balesetet szenvedett és eltört a gerince. Deréktól lefelé lebénult. Öt hónapot töltött kórházban. Fizioterapeutája elvitte egy parasport-rendezvényre, ahol Samantha kedvet kapott a kerekesszékes futáshoz. A felismerés, hogy nem lesz örökre ágyhozkötött, sőt még versenyezhet is, kirángatta a depressziójából. Hamarosan elkezdte gyűjteni az érmeket, és 2017-ben kétszeres világbajnok lett. Három európai és egy világrekordot is felállított. Amikor épp nem versenyez, apja farmján tölti idejét, egyik kedvence például a bárányok születése körüli segédkezés. Rendszeresen tart előadásokat ép és fogyatékossággal élő gyerekeknek.


Forrás:

Az 1895-ös születésű amerikai dokumentarista fotóművész hatéves korában szintén gyermekbénulás áldozata lett, és egész életében sántított. New Yorkban tanulta ki a szakmát, és 1919-ben saját műtermet nyitott San Franciscóban. A harmincas évektől a szociofotó műfaja felé fordult. A gazdasági világválság után éveken át dokumentálta az amerikai vidék életét, az otthonukat elhagyni kényszerülő, vándorló nincstelenek tragédiáját. Leghíresebb, ikonikussá vált munkája a Hajléktalan anya. John Steinbeck Érik a gyümölcs c. regényét az ő fotói inspirálták.


Forrás:

Szintén gyermekbénulás áldozata, lábszármerevítőt kellett viselnie, és egész életében bicegve járt. Doktori disszertációját a Yale egyetemen készítette 1923-ban, 1924-től a chicagói egyetem kutatója volt. Ő állította elő a PPD (purified protein derivative, tisztított fehérjekeverék) reagenst, amelyet napjainkban is alkalmaznak a tuberkulózis kimutatásában – ez volt az első megbízható teszt. Az intravénás terápia biztonságossá tételében is komoly eredményei voltak. 1932-től a pennsylvaniai egyetem professzora volt nyugdíjazásáig, utána még 13 éven át rákkutatási programokban dolgozott. Számos kitüntetés birtokosa.


Forrás:

Nyitott hátgerinccel született, gyerekkora óta kerekesszékkel közlekedik. Piliscsabán, a Siló Társas Lakóotthon és Önálló Élet Központ irodájában adminisztrációs munkatárs, nemrég sikeresen pályázott itt egy akadálymentes lakásra is. Emellett a ParaDance Company kerekesszékes tánccsoport elnöke – látványos előadásaikkal évek óta járják az országot, és többször felléptek a határon túl is. Renáta rendszeresen látogatja a konditermet is. Egy jól sikerült tolódzkodás videóját kitette a közösségi oldalra, mire másnap felhívta a parafekvenyomók elnöke. Így kezdődtek újabb sikerei.


Forrás:

1875-ben Londonban született középosztálybeli családban, fogyatékosságát járványos gyermekbénulás okozta. Többnyire speciálisan átalakított triciklivel közlekedett, és a nők szavazati jogát követelő gyűléseket is ezzel látogatta. Miután a parlament a nők szavazati jogát többször leszavazta, részt vett a militáns akciókban is, pl. kirakatokat tört be és postaládákat gyújtott fel. Börtönbe került, ahol éhségsztrájkolt, és kényszertáplálták. Az újságok, míg a többi elítéltet név szerint emlegették, rá csak úgy utaltak, hogy „a nyomorék”. Társaival többször összecsapott a demonstrációikat oszlatni akaró rendőrökkel, akik több alkalommal brutálisan bántalmazták, pl. hátracsavarták a karját, kihajították a székéből és otthagyták a tömegben tehetetlenül a földön. Mindez nem törte meg: kitartott 1918-ig, amikor a parlament a 30 év fölötti nők szavazati jogát törvénybe iktatta.


Forrás:

1876-ban látta meg a napvilágot, szülei még rabszolgaként születtek. Negyedik gyermekük eleinte egészségesnek tűnt, ám hamar kiderült, hogy nagyon törékenyek a csontjai, és a növekedése is korlátozott. Eliza az Osteogenesis imperfecta nevű genetikai betegségben („üvegcsontúságban”) szenvedett. Csak szomorúan nézhette a játszó társait, szülei már lemondtak róla. A kislányt azonban kemény fából faragták, és tanulni akart. Ezért nővére egy speciális babakocsiban minden nap eltolta az iskolába, majd a karjában felvitte az első emeleten levő osztályterembe. Így megmenekült a fogyatékossággal élők korabeli jellemző sorsától: a cirkuszi látványosság megalázó szerepétől. Társadalmi szerepet is vállalt, az alkoholellenes mozgalomban volt aktív, emellett rövid életében (32 évet élt) emlékiratait is papírra vetette.


Fogyatékossággal élő nők, akikre érdemes odafigyelnünk

Az inkluzív divat iránti elkötelezettségének újabb állomásaként a Zalando piacra dobta első adaptív kollekcióját, amelyet átmeneti vagy tartós fogyatékossággal élők számára terveztek a divatáruházban elérhető különböző márkák tervezői.