Galéria
Forrás: Ki ne emlékezne Tom Hanks egyik ikonikus filmjére? Azt viszont már kevesen tudják, hogy ezt a varázslatos történetet egy nő álmodta filmvászonra. A színésznőként és producerként is dolgozó Penny Marshallnak ez volt az első egészestés filmje, amit aztán számos másik követett...
Forrás: Például a Tom Hanks, Geena Davis, Rosie O'Donnell és Madonna főszereplésével készült baseball filmet is Penny Marshall rendezte!
Forrás: Lilly Wachowski és Lana Wachowski jegyzi nemcsak a filmsorozat első, de 2003-as Mátrix: Újratöltve és a Mátrix: Forradalmak című filmet is. Náluk fontos megjegyezni azt, hogy ma már nőként aposztrofálják magukat, és így is várják el, hogy hivatkozzanak rájuk, ám a sikerfilmek első három részének készültekor még férfiak voltak. Éppen ezért úgy gondoljuk, hogy a fent említett okok miatt helyük van a listában.

Plusz érdekesség: A 2022-es Mátrix: Feltámadások című alkotáson pedig Lana már csak egyedül foglalt helyet a direktori székben.
Forrás: A Christian Bale főszerepésével készült ikonikus amerikai-kanadai horrorfilmet Mary Harron rendezte.
Forrás: Kathryn Bigelow első nő, aki megkapta a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat. De emellett a Legjobb film, a Legjobb eredeti forgatókönyv, a Legjobb hangkeverés, a Legjobb hangvágás és a Legjobb vágás szobrát is ez a film kapta a 2009-es Oscaron.
Forrás: Hilary Swank nem mellesleg megkapta a Legjobb női főszereplőnek járó Oscart ezért a Kimberly Peirce által rendezett alkotásért.
Forrás: Charlize Theron hihetetlen átalakulása mellett nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy az alkotás egy női rendező, Patty Jenkins munkája.
Forrás: Minden idők egyik legnépszerűbb gimis filmjét is egy nőnek köszönhetjük. 

Plusz érdekesség: Amy Heckerling egyébként még olyan alkotásokat rendezett, mint a Nicsak, ki beszél, Nicsak, ki beszél még!, de a Gossip Girl című sorozatban is magára vállalt két epizódot.
Forrás: A XVI. Lajos feleségéről szóló alkotást a világhírű Sofia Coppola rendezte.

Plusz érdekesség: A művészcsaládba született Sofia kapcsán képtelenek lennénk szó nélkül elmenni pár fontosabb rendezése mellett. Ugyanis többek közt az Elveszett jelentést, a Lopom a sztárom és a Csábítás című művet is neki köszönhetjük.
Forrás: A legendás afroamerikai baptista lelkészről és polgárjogi aktivistáról, Martin Luther Kingről szóló életrajzi dráma Ava DuVernay munkája.
Forrás: A Gal Gadot és Chris Pine főszereplésével készült alkotásnak is bizony női rendezője volt. A rém című filmet is direktáló Patty Jenkins munkája olyannyira jól sikerült, hogy 2020-ban a Wonder Woman 1984-ben is ő direktálta.
Forrás: Ezt az Oscarra jelölt vígjátékot Greta Gerwig rendezte.
Forrás: Szintúgy Greta Gerwig nevéhez köthető ez a romantikus dráma.

Plusz érdekesség: A 1994-es változat is egy hölgy nevéhez köthető, Gillian Armstrong varázsolta igazán különlegessé azt az alkotást.
Forrás: A kínai Chloé Zhao készítette ezt a drámát, amiért végül a Legjobb film és a Legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat is bezsebelte.

14 ikonikus film, amit női rendező jegyez

A filmtörténet során nem egy olyan neves alkotással gazdagodhattunk, amiről könnyen lehet, hogy nem is tudtad, hogy nők rendeztek.