Galéria
Forrás: Nagy Kürosz legidősebb lánya,  II. Kambüszész király nővére, Nagy  Dárius felesége és Nagy Xerxész anyja volt. 

A görög történetíró, Hérodotosz egyetlen és fennmaradt Történelem című művében tett említést arról, hogy a királynőnek mellrákja volt. A nagyrészt a görög–perzsa háborúról szóló alkotásban kitér az Óperzsa Birodalom történelmére is.
Így ismerhettük meg azt, hogy a királynőnek egy daganat volt a mellében, ahogy az írás fogalmaz egy „vérző csomó", amit az uralkodóhölgy az elején még gondosan rejtegetett, ám amikor a tumor már elviselhetetlenül nagy lett Atossa magához hívatta a híres orvost, Democedest, aki kimetszette azt. A beavatkozás úgy tartják, hogy sikeres volt, ám a történészeket a mai napig megosztja a kérdés.
Forrás: A szibériai hercegnő története is több mint különleges. 
Mumifikálódott tetemére 1993-ban, 2500 méteres magasságban, az Altaj Köztársaság területén találták rá orosz régészek. Az elmúlt években nemcsak az derült ki a néhai hercegnőről, hogy tetovált volt, és hogy kannabiszt is temettek mellé, de az is, hogy mellrákban hunyt el. Külön érdekesség, hogy egy preparátor segítségével sikerült elkészíteniük a nő koponyarekonstrukcióját - ezt láthatod a mellékelt fotón.
Forrás: A Bizánci Birodalom császárnője és I. Justinianus császár felesége volt.

A szegény családból származó, fiatalabb éveiben kurtizánként dolgozó Theodóra, mindent megtett azért, hogy meghódítsa Justinus bizánci császár unokaöccsének, a későbbi I. Justinianusznak a szívét. A kapcsolatot pedig a férfi is olyannyira komolyan gondolta, hogy még a törvényt is képes volt megkerülni szíve hölgyéért, így amikor a nőt patríciusi rangra emelték, már semmi sem tartotta vissza őket attól, hogy házasságot kössenek. Kapcsolatuk teljesen egyenrangú volt, a feleség is saját befolyást szerzett magának, és ő volt az első olyan női uralkodó, aki szívén viselte a nők jogait és több olyan törvényt is alkottak férjével közösen, ami támogatta a rászoruló anyákat és lányokat. Theodóra hosszú betegség után mellrákban hunyt el. 
I. Justinianuszt annyira megviselte neje halála, hogy tiszteletére városokat, épületeket és tartományokat nevezett el róla.
Forrás: III. Fülöp spanyol király és osztrák Margit legidősebb lánya. XIII. Lajos francia király felesége és XIV. Lajos francia király, illetve I. Fülöp orléans-i herceg anyja.

Férje halála után régenssé nevezték ki, mivel idősebbik fiuk, Lajos mindössze 4 éves volt, amikor királlyá koronázták. Anna régenssége hivatalosan 1651-ben ért véget, amikor XIV. Lajost tizenhárom éves korában törvényesen nagykorúvá nyilvánították.

A ránk maradt írásos emlékek szerint, az Alexandre Dumas 1844-es, A három testőr című regényében is feltűnő uralkodó egy csomót fedezett fel bal mellében és az udvari orvosokhoz fordult, aki gyógyíthatatlan mellrákot diagnosztizáltak nála. Akkoriban a nők még szégyellték ezt a betegséget, így Anna is próbálta titokban tartani a dolgot és csendben viselni az ezzel járó fájdalmat. Később már nem tudta elkerülni a kezeléseket, kezdetben köpölyözéssel és gyógyfüvekkel próbálták enyhíteni szenvedéseit. Állapota azonban nem javult, így végül borotvával kimetszették a beteg szövetet, amit akkoriban mindenféle érzéstelenítés nélkül csináltak. Azonban már késő volt, és áttétek keletkeztek, amik egyre súlyosabbak voltak. Sajnos a kezelések itt már mit sem értek és Anna 1666 januárjában elhunyt.
Forrás: Jakab yorki herceg (a leendő II. Jakab király) első felesége, II. Mária angol királynő és Anna, Nagy-Britannia királynőjének anyja.

A hercegné népszerűtlen volt az udvarban, és Jakab hűtlensége sem sokat segített azon, hogy a nő lelkiállapota és viselkedése kiegyensúlyozott legyen. Férjétől bár 8 gyermeke született, mindössze kettő élte meg a felnőttkort.
Legkisebb lányukat, Katalint 1671-ben hozta a világra - valószínűleg ekkor már súlyos beteg volt -, Anna pedig már sose tért magához a szülés után. Ugyanezen év márciusában mellrákban hunyt el.
Forrás: Abigail bár családja lévén került be a Hawaii Királyság tagjai közé, mégsem szeretnénk kihagyni őt a történetek sorából.

Abigail neve akkor vált ismertté, amikor lánya - aki szintúgy Abigail volt - hozzáment egy hawaii herceghez. 
Campbell egy mellrákműtét után, 1908. november 1-jén hunyt el.
Forrás: VI. György brit király felesége, II. Erzsébet brit királynő és Margit brit királyi hercegnő édesanyja.

A palota is nagyon diszkréten kezelte akkoriban az esetet, de ma már biztosan tudni, hogy az anyakirálynő 1984. július 30-án kórházba vonult, hogy William Slack sebész eltávolítsa a daganatot. Szerencsére nem töltött sok időt a kórházban, és már augusztus 2-án haza is mehetett, hogy családja körében ünnepelhesse meg 84. születésnapját. A nyilvánosság felé persze akkoriban annyit kommunikáltak csak, hogy a néhai Erzsébet királyné egy 3 napos kórházi vizsgálaton esett át, és „nagyon jó egészségi állapotban van”, de ma már tudjuk, hogy sokkal komolyabb okok álltak emögött.

7 királyi nemes, aki megküzdött a mellrákkal

Az évek, évtizedek során kimondottan kevés szó esett róla, pedig sajnos a mellrák a királyi családok tagjai között sem válogat.