Galéria
Forrás: Ez sokszor függ a színtől és természetesen az anyagtól is. Ha esetleg olyan kabátról van szó, amit csak időnként vettél fel a télen, akkor elég csak a szezon végén kimosnod, mielőtt végleg elpakolod a tavasz első melegebb napjai beköszöntével.

„A gyapjút gyakran öntisztító szálnak nevezik. Bizonyos típusú gyapjú pedig elég jól boldogul mosás nélkül. Kicsit olyan, mint a hajunk – keratint tartalmaz, amely lebontja a kellemetlen illatú baktériumokat és a szagokat. A kasmír vagy a selyemmel kevert gyapjú már kicsit más, ezeket általában gyakrabban kell mosni ahhoz, hogy megőrizzék puhaságágukat. Parka vagy pehelykabát esetén pedig nagyrészt könnyen észrevehető az ha tisztítást igényelnek” - mondja a szakértő.
Forrás: A szakértők szerint, ha nem öntöd vagy éppen eszed le valami olyannal, aminek nyoma azonnali mosást igényel, abban az esetben is elég csak a szezon végén megejtened egy tisztítást. Télen általában a kabát alatt jó pár réteget is magunkon hordunk, így ha izzadunk is, azt felfogják ezek a darabok, így pedig a kabát jobb esetben "semmit se érez" abból, hogy melegünk van.
Forrás: Tény és való, hogy az otthoni mosás a leggyorsabb megoldás, ám ezen kabátok esetén jobban megéri, ha a szezon végén tisztító viszed őket. Itt ugyanis felesleges a megérzéseidre és a korábbi tapasztalataidra hallgatnod, mert a mostanság fellelhető anyagválaszték sokszor csalóka, a nem megfelelő ápolás pedig könnyen lehet, hogy kedvenc téli lélekmelegítőd életébe is kerülhet. Így hát tényleg nem érdemes csak úgy bedobni őket a mosógépbe!
Forrás: Először is tényleg próbáld meg kevesebbet használni a mosógépet!
Nem kell egy-egy felvétel után azonnal a szennyesbe dobni a meleg, puha rétegeket, elég csak egy alapos szellőztetés. Tedd ki például az erkélyre őket, ugyanis a hideg levegő elpusztítja a baktériumokat. Vagy ha van gőzölőd, akkor az is egy tökéletes megoldás lehet arra, hogy kicsit felfrissítsd az adott darabot.

A sima egyszerű pulcsikat két-három, míg a gyapjú, illetve a kasmír kreációkat pedig öt alkalom után elég kimosnod!
Forrás: A kasmír darabokat mindig kézzel mosd és lehetőleg kifordítva, ezzel is megőrizve imádott puhaságát.
Forrás: A szellőztetés és a gőzölés a kabátokat sem árthat, de ha biztosra mennél, akkor érdemes beszerezni egy textilfrissítő spray-t, ami nemcsak eltávolítja a nem kívánt szagokat, de frissen mosott érzés kényelmével dobja fel a kabátodat. Kell ennél több? Aligha!

Nem minden a mosás! Így frissítsd fel téli darabjaidat

Kőbe vésett szabályok persze nincsenek, de érdemes kicsit tudatosabban mosnod kedvenc meleg darabjaidat.